Petak, 15 Prosinac 2017 15:50

U obnovljenu i energetski učinkovitu školu krenut će na jesen 7 učenika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE DJEDINA RIJEKA, OŠ STJEPANA RADIĆA ČAGLIN -

DJEDINA RIJEKA - Nakon početne konferencije projekta energetske obnove Područne škole Ljeskovica koja je održana prošli tjedan, došao je red i na Područnu školu Djedina Rijeka. Dva su to projekta koja su uspješno prijavljena na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.3. Veliku pomoć pri formiranju i prijavi projektnog prijedloga dala je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., a Požeško-slavonska županija je podržala ovaj projekt pružajući financijsku pomoć u udjelu sufinanciranja koji se odnosi na Korisnika.

 - Ova školska zgrada izrađena je 1919. godine, a danas je osim jedne učionice sve u jako derutnom stanju. Školu danas pohađa 4 učenika a od slijedeće školske godine ići će 7 učenika. Ovom obnovom oni će dobiti osim energetski učinkovite zgrade i nove učioničke prostore, te zbornicu za učitelja. Posebno se učenicima svidjelo što će od danas najveće učionice dobiti i manju dvoranu za tjelesni odgoj, priredbe i ostalo. Ovim obnavljanjem i zadržavanjem škole u prostoru sela, zadržavamo mlade obitelji u selu zbog lakšeg školovanja, a tako zadržavamo i opstanak sela – istakla je ravnateljica čaglinske OŠ Slađana Švajda.

Punu podršku obnovi Područne škole u Djedinoj Rijeci dao je i općinski načelnik Čaglina, Dalibor Bardač, koji kaže da su nastojali da se područne škole, kojih su imali 4 ne zatvaraju. Ona u Sovskom dolu zatvorila se jer više nije bilo niti jednog učenika, a ove ostale područne škole će upravo ovom obnovom dobiti bolji školski standard koji svi učenici zaslužuju. – Podržali smo ideju zadržavanja područnih škola u ovom ruralnom prostoru, jer na taj način zadržavamo obitelji i spašavamo naselja od iseljavanja i nestanka. Stoga kao općina pomažemo gdje god možemo da se poboljša školski standard.

Energetska obnova zgrade Područne škole Djedina Rijeka obuhvaća izradu glavnog projekta energetske obnove, povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu i poda prema negrijanom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izradu izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžbu i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administraciju te stručnu podršku Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 501.639,67 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 292.106,76 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć Panore prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisao Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, od kojega se očekuje sufinanciranje u iznosu do 132.244,02 kuna – istakla je Senka Horvat, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije Panora koja vodi projekt.

Energetska obnova će rezultirati uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 59,83% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda F prijeći u energetski razred C.

Završetak projekta se očekuje do kraja srpnja 2018. godine.

osnovni elementi vidljivosti