Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 06 Prosinac 2017 09:44

Usvojen proračun težak 464 milijuna kuna, 14% veći od prošlogodišnjeg

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Nepamti se kada je prije jedna sjednica Županijske skupštine održana izvan Velike vijećnice Županijske palače, no zbog trenutnih radova na rekonstrukciji krovišta i uređenja ulaza i same vijećnice, ova sjednica je održana u dvorani HGK. Zamolio je župan Alojz Tomašević vijećnike da prime ispriku zbog toga, no sjednica se održala potpuno normalno i na ovoj drugoj lokaciji. Na sjednici su nazočila 33 vijećnika od ukupno 37, koliko broji ovaj saziv Skupštine, a prisegu je položio kao novi vijećnik, Slavko Rich, vijećnik s liste SDP-a.

Bila je ovo jedna od važnijih sjednica, jer se trebao donijeti drugi Rebalans proračuna i Proračun za 2018. godinu, a posebno zbog priča u kuloarima i nekim medijima koji su najavljivali mogućnost da se proračun ne izglasa zbog situacije u kojoj se našao župan Tomašević. No ništa se od toga nije pokazalo točnim, jer je za proračun uz 8 oporbenih glasova protiv, glasovalo 25 vijećnika koalicije koju oko sebe okuplja HDZ.  Tako je Požeško slavonska županija 2. rebalansom smanjila svoj proračun od 395 milijuna kuna za oko 11 milijuna kuna, prije svega zato što neki projekti koji su započeti nisu o kraja završeni, pa se završetak prenosi u slijedeću godinu, a tako i sredstva koja se trebaju povući. To se odnosi na projekt razminiranja poljoprivrednih površina, od kojega se 5 milijuna kuna prenosi u slijedeću godinu, zatim projekt  Doma zdravlja od 4,8 milijuna kuna čija realizacija još nije započela i prenosi se u 2018. godinu, te dio projekta Obrazujmo se zajedno koji će se realizirati kroz nekoliko slijedećih godina. No proračun se nije samo smanjivao, nego se na nekim projektima i povećavao, a to je na dodatno dobivenim sredstvima za uređenje Županijske palače, dobivanja dodatnih sredstava za uređenje OŠ u Jakšiću, Pleternici i Pakracu, a ostvarene su i određene uštede na javnom prijevozu učenika OŠ.

Na primjedbu oporbenog SDP-a da se malo planiralo za razvoj gospodarstva, poljoprivrede i poduzetništva, a da se od planiranog na tim stavkama jako malo realiziralo, odgovorio je župan Tomašević, da je svaki projekt koji se provodi u ovoj županiji poticaj domaćem gospodarstvu. - Na projektima u gradnji, opremanju i ostalom, rade uglavnom domaće tvrtke, što znači zapošljavanje kapaciteta, otvaranje novih radnih mjesta, a kako vidimo po našem građevinskom sektoru, svi njihovi kapaciteti su popunjeni. To je svakako veliki doprinos razvoju našega gospodarstva koji kroz svoje projekte gura županija, a isto tako i projekti naših gradova i općina. trenutno našim građevinarima nedostaje radnika, što je sigurno doprinos svih, a u budućnosti ta će se situacija svakako još promijeniti na bolje, jer nas očekuju velike investicije. Upravo su potpisana tri velika projekta aglomeracija za Pleternicu, Požegu i Pakrac vrijedna 550 milijuna kuna, tu su projekti na akumulaciji Šumetlica koji ide slijedeće godine, projekti cestogradnje, velika ulaganja kroz projekt Slavonija, projekti koji se financiraju bespovratnim sredstvima EU, ukupno našu županiju kroz nekoliko godina očekuju ulaganja od 2,5 milijardi kuna. Upravo to je pravi poticaj razvoju našeg gospodarstva  i ukupnom razvoju naše županije. Našim kritičarima koji nas svrstavaju stalno negdje na dno razvoja hrvatskih županija ja moram reći da to nije točno, da je to danas iza nas. Požeško-slavonska županija danas se po najnovijim podatcima nalazi na 14. mjestu razvoja hrvatskih županija, no ja ću biti osobno zadovoljan kada budemo na 9. mjestu – istakao je župan Tomašević, odgovarajući na pitanja nekoliko oporbenih vijećnika.

Proračun za 2018. godinu, težak čak 464 milijuna kuna za 14% je veći od prošlogodišnjeg i svakako će osigurati potreban razvoj županije. Više od 78% proračuna se odnosi na vlastite i namjenske prihode dok je preostalih 22 posto novčani tijek kroz proračun Požeško-slavonske županije. Povećanje proračuna temelji se na novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave. Od Fonda fiskalnog izravnanja očekuje se 7 milijuna kuna, a čak 82 milijuna kuna planira se povući iz različitih fondova EU ili domaćih ministarstava kroz natječaje koji su u tijeku ili će biti raspisani u kraćem narednom periodu.

Prihvaćene su većinom glasova i Odluka o izvršavanju proračuna za 2018. godinu, Odluka o Izmjeni i dopuni financijskog plana ŽUC-a, Financijski plan ŽUC-a za 2018. godinu, Plan građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, Prijedlog Odluke o izmjenama uvjeta iz Programa kreditiranja razvitka poljoprivrede, Odluka o izradi 3. Izmjene Prostornog plana županije, Prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije a za privremenu ravnateljicu imenovana je mr. sc. Senka Horvat.

Usvojen je i prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova Županijske skupštine izabranih s lista grupe birača za 2018. godinu koja za 2018. godinu iznose ukupno 71.820 kuna, od kojih će HDZ dobiti 34.860 kuna, SDP 13.490 kuna, dok će ostalo dobiti još 4 stranke i tri Nezavisne liste. Usvojena je i Odluka o promjeni djelatnosti OŠ Lipik i Prijedlozi programa javnih potreba u županiji za humanitarno-socijalne udruge, udruge proistekle iz Domovinskog rata, udruge u kulturi i sportu.

Galerija slika