Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 04 Prosinac 2017 21:08

Sanacija kanalizacijske mreže u Županijskoj ulici u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Protekloga tjedna započeli su radovi na sanaciji kanalizacijske mreže u Županijskog ulici u Požegi i to metodom CIPP-Liner, odnosno metodom bez iskopa. Radove je danas obišao gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenikom Marijom Pilonom, ravnateljem tvrtke Tekija d.o.o. Antom Kolićem te izvođačima radova.

1a14ab889878010be3390e9fa667abcb 2 XLPočetkom godine, tvrtka Tekija d.o.o. naručila je snimanje kanalizacijske mreže CCTV kamerom koja je utvrdila tjemene pukotine na postojećem cjevovodu i infiltraciju podzemnih voda. Naime, kanalizacija ove ulice prvi puta je kartirana i zabilježena 1914. godine od strane „gradskog inžinira“ Vjekoslava Čejke, iako Julije Kempf u svojoj monografiji iz 1910. godine već spominje izgrađenu kanalizacijsku mrežu u tom dijelu grada. Građena je od betonskih cijevi jajolikog profila dimenzija 50/75 cm, a pružala se od ondašnjeg Trga Franje Josipa, današnjeg Trga Sv. Trojstva, preko Županijske ulice, Florijanove, Kamenitih vrata i današnje ulice Stjepana Radića, sve do izljeva u rijeku Orljavu kod današnjeg starog autobusnog kolodvora.

1a14ab889878010be3390e9fa667abcb 3 XLZbog velikih dubina kanalizacije od oko 3 metra, relativno uskog koridora ceste, mnoštva drugih instalacija i blizine starih kuća, procijenjeno je da bi standardnu metodu iskopa postojećih cijevi i ugradnje novih trebalo zamijeniti modernijom tehnologijom sanacije bez iskopa, tzv. CIPP metodom (Cure in Place Pipe). Ovom metodom se cijev od netkanog poliesterskog filca premazuje zaštitnim slojem polipropilena u debljini od 13,5 mm te se komprimiranim zrakom upuhuje kroz postojeću cijev da bi se završno vodenom parom na temperaturi od 130 ̊C izazvala kemijska reakcija i otvrdnjavanje polipropilenskog premaza, što u konačnici čini novu cijev zalijepljenu za stijenke postojeće kanalizacijske cijevi. Spojevi postojećih kanalizacijskih priključaka na toj dionici cjevovoda se naknadno prolaskom kroz cijev specijalnog robota s rezačem i kamerom izrezuju te ponovno stavljaju u funkciju.

1a14ab889878010be3390e9fa667abcb 4 XLUkupna vrijednost radova koji se financiraju iz vlastitih sredstava Tekije d.o.o. iznosi 687.723,40 kuna, a izvodi ih zajednica ponuditelja Goran i Zoran d.o.o. iz Solina i Komunalije Hrgovčić d.o.o. iz Županje.

Kanalizacijska u Županijskoj ulici je prva u Požegi koja će biti sanirana CIPP tehnologijom bez iskopa, a sljedećih godina Tekija d.o.o. planira iz vlastitih sredstava na isti način sanirati još nekoliko starih kanalizacija u ulicama užeg centra grada, paralelno s ulaganjima financijskih sredstava Europske unije u sustav odvodnje grada Požege i prigradskih naselja kroz projekte aglomeracije Požega.

Tekst/foto: Grad Požega