Petak, 01 Prosinac 2017 10:28

Naši prioriteti su bili izgradnja kapitalnih infrastrukturnih objekata

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, dipl. ing., povodom obilježavanja Dana općine Jakšić i blagdana zaštitnice župe sv. Barbare -

Dan Općine koji je kod nas i na kraju kalendarske godine prilika je da se napravi i nekakva rekapitulacija onoga što je napravljeno u protekloj godini. Stoga smo porazgovarali s načelnikom Općine Jakšić, Ivicom Kovačevićem koji smatra da je i sveta obaveza ali i običaj da se povodom Dana Općine obrati svim građanima i položi račun što se učinilo u proteklom razdoblju.

Općine Jakšić sa svojih deset naselja i oko 4.100 stanovnika svojim malim izvornim proračunom i ove godine je odradila niz manjih i većih infrastrukturnih projekata za boljitak svih svojih mještana. Naravno uz potporu javnih, komunalnih i drugih poduzeća koja su svojim sredstvima odradili niz projekata u Općini Jakšić. 

Koji su bili glavni prioriteti vašeg ovogodišnjeg proračuna?

 - Prema planu Proračuna i Planu kapitalnih investicija u 2017. godini, odmah smo nastavili s započetim aktivnostima a glavni prioriteti Proračuna općine Jakšić su izgradnja kapitalnih infrastrukturnih građevina. Tako smo i ove 2017. glavninu aktivnosti usmjerili na završetak radova i početak rada novog Dječjeg vrtića Jakšić s početkom nove školske godine 2016/17., koji se pokazao kao pravi zgoditak. Rad stručnog mladog kadra profilirali su naš  vrtić u respektabilnu ustanovu. Završetkom prve školske godine i upisom nove djece pokazala se potreba otvaranja još jedne odgojne skupine jasličkog uzrasta. Moram naglasiti da smo u ovoj, 2017. godini uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju gradnje vrtića, s uplatom sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  u iznosu 1,12 milijuna kuna.

Pored djece vrtićkog uzrasta Općina financira predškolu koja je od prošle školske godine organizirana u vrtića za djecu koja ne pohađaju vrtić. I ono što je najbitnije otvorili smo desetak novih radnih mjesta, te osigurali mladim obiteljima kvalitetan i stručan rad s djecom.

Na području općine imate dosta nerazvrstanih cesta i problema s oborinskim vodama?

 - Svojim redovni godišnjim planom održavanja nerazvrstanih cesta i poljskih putova nastavili smo održavanje poljskih putova i neasfaltiranih ulica kao i sanaciju naletnih rupa po oštećenim asfaltiranim ulicama. S raspoloživim sredstvima koja su uvijek nedostatna održavamo po  naseljima sve glavne poljske putove i držimo ih u funkcionalnosti kako bi poljoprivredni proizvođači što lakše dolazili do svojih obradivih površina.

Posljedice velike poplave 2014. godini, još nisu u potpunosti sanirane na cestama i poljskim putovima, mostovima, te zbog sve veće  nosivosti traktora i poljoprivrednih prikolica učestalo dolazi do oštećenja mostova (ćuprija) izrađenih od betonskih cijevi što nastojimo žurnije sanirati.

U stalnom smo kontaktu s Hrvatskim cestama koje su proteklih godina uredile  državnu cestu DC 51 na cijelom potezu kroz Općinu Jakšić, od Šumanovca do Požege, ali su ostala neuređena autobusna ugibališta, zadnje je odrađeno o njihovom trošku je u naselju Radnovac. Želja nam je u nadolazećem razdoblju urediti autobusno ugibalište na križanju Kolodvorske i ulice Vladimira Nazora, kako bi osnovnoškolska djeca mogla bez opasnosti dočekati autobus koji ih prevozi do škole, a za navedenu lokaciju smo dobili i mišljenje ŽUC-a.

Prošle godine smo kandidirali projekt „Pješačka staza, pješački most, autobusna ugibališta i parkirališta u naselju Eminovci“ uz državnu cestu D-51 prema Hrvatskim cestama. Projekt se upravo realizira te se u 100% iznosu financira iz sredstava Hrvatskih cesta. Ukupna vrijednost projekta po javnoj nabavi je 2,7 milijuna kuna izvođač radova jesu tvrtke Promet građenje i Geokod iz Slav. Broda.

Iako ste jedna od manjih općina potencirate razvoj gospodarstva i krenuli ste u izgradnju svoje Gospodarske zone?

 - Naš sljedeći veliki zadatak i cilj je opremiti i izgraditi komunalnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni u Jakšiću te u budućnosti osigurati 55 do 60 novih radnih mjesta. Nažalost, već treću godinu nema niti jednog natječaja za sufinanciranje izgradnje komunalne poduzetničke infrastrukture. 

Općina je svojim sredstvima odlučila i pokrenula gradnju infrastrukture. Imamo potpisani Okvirni sporazum s tvrtkom Niskogradnja Jurčak. U ovoj godini smo uložili oko 700 tisuća kuna. izvedeni su radovi na izgradnje infrastrukture u njoj, prvenstveno vodovodne i kanalizacijske mreže, površinska odvodnja oborinskih voda i počeli radovi na gradnji kolničke infrastrukture. Sve aktivnosti ćemo u narednom razdoblju usmjeriti u aktiviranje opremanja gospodarske zone te stvaranja uvjeta za dolazak gospodarstvenika i gradnju gospodarskih objekata. Objavljen je natječaj za prodaju dvije parcele u Gospodarskoj zoni.

Koliko pomažete školstvu, a koliko građanima u svezi vodotoka?

 - U suradnji s Požeško-slavonskom županijom i školom uspješno smo izvršili obnovu 2.850 m² asfalta u dvorištu OŠ „Mladost“ Jakšić.

Nastojali smo i nastojati ćemo da u suradnji s Hrvatskim vodama riješimo sve kritične točke gdje dolazi do izlijevanja vode iz vodotoka, prvenstveno gdje su u ugrozi kuće. Tako je izvršena sanacija djela Kaptolke kroz Eminovce i Vetovke kod Tekića, a ujedno rješavamo i čišćenje kanala od raslinja i smeća radi što bolje funkcionalnosti istih. Isto tako Hrvatske vode svojim redovnim planom održavaju kanale III i IV reda, izmuljavanje i sanacija erozije prvenstveno u k.o. Jakšić ( područje Šiljkovac), k.o. Cerovac , k.o. Bertelovci i k.o. Eminovci.

Radili ste dosta i na vodovodima i kanalizaciji u naseljima?

- Kanalizacija naselja Svetinja, projekti je u pripremi realizacije, izabran je izvođač radova. Projekt će zajednički realizirati Općina i Tekija uz potporu Ministarstva graditeljstva. Tako da očekujemo završetak u toku 2018. godine.

Za naselje Tekić  vodovod i kanalizacija su aplicirani, prošli smo kao drugi s ukupnih 75 bodova, dobili ugovor. Tekija i Agencija za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju potpisale su ugovor o financiranju iz mjere 7.2.1. ruralnog razvoja iznos od 6 milijuna kuna za prihvatljive troškove gradnje vodovoda i kanalizacije naselja Tekić. U tijeku je postupak javne nabave za izbor izvođača radova. Realizacija navedenog projekta očekuje se u 2018. godini.

Radite i na rekonstrukciji niskonaponske mreže i javne rasvjete?

- U tijeku proljeća su intenzivirani radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u naseljima Eminovci i Svetinja. Općina u navedenim projektima prati HEP Elektru iz Požege u rekonstrukciji te uz njih paralelno obnavljamo staru javnu rasvjetu. Radovi se izvedeni, te je naselje Eminovci prvo naselje u našoj Županiji koje u cijelosti ima LED rasvjetu. Ta investicija financijski stoji Općinu 331 tisuću kuna. Za Svetinju će trebati osigurati 40 tisuća kuna za postavljanje nove LED rasvjete. Ulaganje HEP-a u rekonstrukciju niskonaponske mreže Eminovci i Svetinja iznosi 1,1 milijuna kuna.

Energetski učinkovitim učinili ste i Mjesni dom Bertelovci?

- Izvršena je adaptacija mjesnog doma Bertelovci koja je financirana sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s 316 tisuća kuna, a dodatnih 73 tisuće kuna izdvojili smo iz naših proračunskih sredstava.

Izgrađena nova krovna konstrukcija s toplinskom izolacijom, vanjska ovojnica (fasada), stolarija, podovi i sanitarni čvor. Izvršeno je spajanje na javnu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Kako rješavate potrebe sporta, kulture, vatrogastva i udruga?

- U svom Proračunu niz godina pratimo i pomažemo financijskim sredstvima rad sportskih klubova, kulturno umjetnička društva, vatrogastvo, crveni križ i sve druge udruge koje djeluju na našem području.

Sufinanciramo rad Matice umirovljenika općine Jakšić, najbrojnije udruge koja broji  380 članova, bez obzira što ju sačinjava starija populacija jako su aktivni i vrijedni. Pratimo i financiramo rad Glazbe Jakšić koja njeguje tradicionalnu, puhačku glazbu. U Tekiću djeluje Udruga mladih kao i u Treštanovcima, Udruga Okret koje podupiremo financijskim sredstvima.

Uredili smo dječje igralište pri područnoj školi u Rajsavac i u naselju Granje.

Na našoj Općini djeluju tri nogometna kluba, NK Jakšić,  NK Dinamo Rajsavac i NK Eminovci, Športsko ribolovnih udruga „Zelena laguna“ u Rajsavcu i ŠRD „Slavonac“  u Jakšiću, te LD Seljak u Jakšiću. U njihov rad smo uložili  52 tisuće kuna, a ostatak u tijeku drugog polugodišta.

HKUD Slavonija je proslavila 20. godine svog veoma uspješnog rada što su i skromno obilježili a isto tako Matica Slovačka Kukučin-Kuntarić proslavila je 10. godina uspješnog rada. Popratili smo i njihovu tradicionalnu smotru Slovaci Slovacima koju održavaju na ribnjaku u Rajsavcu. HKUD Slavonija je organizirali 16. smotru folklora „Pjesmom u jesen“, u sklopu koje je organizirana 2. fišijada i Dječja smotra folklora. HKUD je isto tako organizirao doček svetog Nikole za naše male mještane s kulturno-umjetničkim programom, sudjelovali su u organizaciji 2. Pokladnog jahanja. Iskrene čestitke svima za dosadanji rad. Nastojimo i pratimo financijski rad svih aktivnih udruga, a u drugom polugodištu nastavljamo s njihovim sufinanciranjem.

Koji su to novi projekti planirani ove godine za budućnost?

 - U 2017.  godini smo se kandidirali na mjeru 7.1.1 za izradu granske strategije razvoja poljoprivrede te očekujemo rezultate apliciranja. U prošloj godini smo izradili i prvu Strategiju razvoja Općine Jakšić 2017-2020 godine, koja je financirana sredstvima EU u 100% iznosu.

Općine Jakšić aplicirala je projekt „Rekonstrukcija nerazvrstane ceste NC 013“ unutar mjere 07 iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine, procijenjena vrijednost projekta je 2,1 milijuna kuna, te za istu očekujemo odluku Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Preko Regionalne razvojne agencije Panora smo aplicirali dva projekta za nepovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije i to: Poduzetnički inkubator Jakšić-Centar socio-ekonomskog života u vrijednosti 325 tisuća kuna, - Izgradnja i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u naselju Eminovci: Ulice S. Radića, Livadska, Zrinsko-Frankopanska i Kralja Zvonimira u vrijednosti 220 tisuća kuna.

Uređenje stare škole u Jakšiću koju ćemo prenamijeniti u multifunkcionalni prostor s knjižnicom i čitaonicom, prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi  3,7 milijuna kuna, a aplicirali smo ga na mjeru 7.4.1,  Fonda ruralnog razvoja.

Ostaju nam  naselja Cerovac i Granje koja su bez vodovoda i kanalizacije i u suradnji s Tekijom obnovljena je stara građevinska dozvolu, te navedeni projekt planiramo aplicirati u slijedećoj godini za sredstva Mjere 7.4.1. ruralnog razvoja.

U pripremi je prijava projekta Energetske obnove Općinske zgrade prema   Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, prijave idu od početka 2018. Procijenjena vrijednost projekta je 1,365 milijuna kuna.

Hrvatski dom Tekić je u pripremi za prijavu za energetsku obnovu u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Koliko vam iznosi socijalni paket i briga za mlade?

 - Sa kolegama iz susjednih općina i gradova smo se u prošloj godini kandidirali prema  europskom Socijalnom  fondu za socijalne pakete, „paket za Slavoniju“ za najteže socijalno ugrožene građane, uspješno prošli i od proljeća distribuiramo svakih dva mjeseca 105 paketa ljudima u potrebi. Nastojimo i svojim skromnim Proračunskim sredstvima pomoći ljudima u potrebi za rješavanje režijskih troškova.

U tijeku godine osobama u potrebi dodijelili smo sredstva za ogrjev u iznosu 950 kuna. Isto tako ćemo nastaviti pomagati plaćanje režijskih troškova i drugih osnovnih životnih potreba.

Stipendiranje darovitih studenata provodimo po Planu proračuna 2017. te je po javnom pozivu u školskoj godini 2016/17. dodijeljeno 10 stipendija po 500 kuna mjesečno, a za slijedeću školsku godinu 2017/18. ide 15 stipendija, za koje je ponovljeni natječaj još u tijeku. Svaki student će dobivati 500,00 kuna kroz 10 mjesečnih rata.

Novorođenu djecu već dugi niz godina darujemo s 1.000 kuna.

U suradnji s Općinama Kaptol, Velika, Brestovac, Čaglin i gradom Kutjevo aplicirali smo se na projekt „Zaželi“ koji je namijenjen zapošljavanju teško zapošljivih žena, a sa svrhom pomoći starijim i nemoćnim osobama na našim područjima. Projekt je odobren u vrijednosti 8,2 milijuna kuna i ovih dana očekujemo njegovo potpisivanje.  Projekt će se provoditi u razdoblju od 2,5 godina.

Suradnja s OŠ Mladost je na visokoj razini, dugogodišnja želja rukovodstva škole i Općine je obnova područnih škola. Tako je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom, RRA Panora aplicirano za sredstva fondova i obnovljena je područna škola u Treštanovcima, Tekiću i Cerovcu, za što je Općina osigurala sredstva za nabavu novog namještaja. U pripremi je obnova područne škole u Rajsavcu, a u nadolazećem razdoblju ide i obnova područne škole u Traparima.

Kako radi Komunalni pogon općine Jakšić?

 - Svojim radom i aktivnostima je opravdao svoje postojanje, radi jedan zaposlenik, ali mu u radu pomažu i zaposleni u javnim radovima. Zaposlili smo u suradnji s HZZ  8 teško zapošljivih osoba socijalne kategorije, od toga dvije invalidne osobe. Općina je za nabavu opreme, komunalnog traktora, malčera, prikolice, ralice i rasipača za sol dobila potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu 120 tisuća, a toliko smo i mi izdvojili iz Proračuna općine Jakšić. U izgradnji je garaža za smještaj strojeva i opreme za potrebe Vlastitog pogona. Vrijednost projekta je 114 tisuća kuna. U 2018. godini očekujemo darovnicu polovnog kombi vozila za rad Vlastitog pogona od Vlade pokrajine Tirol iz Republike Austrije .

Naša obaveza i briga je održavati i uređivati društvene domove, javne površine, nogostupe, groblja i mrtvačnice, što uspješno odrađujemo a s novom opremom ćemo još i bolje.

U svim naseljima smo legalizirali i uredili mrtvačnice za naše pokojne, ostala je djelomično neuređena mrtvačnica na Svetinji, koju planiramo urediti. Dio sredstava je uložen u novi elektro-priključak i elektro-instalacije, a u planu do kraja godine obnova stolarije, krovišta i vanjske ovojnice uložiti još oko 50 tisuća kuna.

Pripremamo niz manjih projekata za nadolazeće razdoblje koje smo već kandidirali prema domaćim i EU fondovima, našim ministarstvima i javnim poduzećima.

Općina posebno puno ulaže i brine se za vatrogastvo?

- Dobrovoljno vatrogasno društvo Jakšić ove godine je obilježilo 110 godina djelovanja. Povodom 110 godina uspješnog rada izradili su film o svome radu koji je na lijep način predstavio naše vatrogasce i njihov humani rad. Moramo naglasiti da je DVD Jakšić aplicirao projekt  za sredstva Fonda ruralnog razvoja za dogradnju i opremanje vatrogasnog doma.

Dobili smo darovnicu navalnog vatrogasnog vozila Iveco od Vlade austrijske  pokrajine Tirol. Uz vozilo smo dobili puno osobne vatrogasne opreme.

Na kraju upućujem iskrenu zahvalu na suradnji, sugestijama, potpori i prijedlozima svim vijećnicama i vijećnicima u prošlom sazivu Općinskog vijeća Općine Jakšić, zamjeniku Općinskog načelnika Mili Barišiću, zaposlenicima Općine.

Vjerujem u dobru suradnju s novim Općinskim vijećem i predsjednikom vijeća Domagojem Oreški.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska