Utorak, 04 Rujan 2012 22:46

Traži se hitan nastavak radova na Šumetlici

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KIŠA NA PAKRAČKO-LIPIČKOM PODRUČJU UKINULA REDUKCIJU VODE -

PAKRAC - Nakon nedavne kiše dotok vode u vodozahvat Šumetlica dovoljno je porastao da se prestalo s redukcijom vode za stanovništvo na pakračko-lipičkom području. Iz Komunalca su ipak pozvali građane da i dalje štede vodu jer bi se, ako doskora opet ne padne kiša, redukcija mogla ponoviti.

Inače, neposredno nego je pala kiša gradonačelnik Davor Huška je poslao dopis u Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode u kojemu navodi kako je 'stanje u našem gradu pomalo katastrofično'. On u dopisu također moli da se što prije raspiše natječaj za gradnju novog vodozahvataŠumetlica za što je pribavljena sva potrebna dokumentacija. - Vode je sve manje i pitanje je do kada će bolnice u Pakracu i Lipiku moći normalno raditi. Tu su još vrtići i domovi za stare osobe a da ne govorim koje ćemo probleme imati kada 3.rujna u školu krene 2000 učenika. Mi smo istina, već razgovarali o mogućnosti odgode nastave, o prijevozu bolesnika na dijalizu u Daruvar, dovozu vode cisternama iz drugih krajeva i slično, pa sam uvjeren kako ćemo ovu sušu 'izgurati' bez većih problema. No, mi redukcije imamo već godinama a ne bi trebali ukoliko bi se izgradila Šumetlica. Vode bi tada bilo i za navodnjavanje poljoprivrednih površina – kazao je gradonačelnik Huška.

Treba istaći da je dio kućanstava u brdskim pakračkim ulicama, zbog smanjenog tlaka u cijevima, bez vode bio i u vrijeme dok nije bilo redukcije. Riječ je o 150 kućanstava kojima su vatrogasci proteklih dana besplatno dovozili vodu. Vatrogasci još od proljetos vodu voze i u sela u kojima ne postoji vodovodna mreža a u kojima su bunari presušili ili vode nema dovoljno. Gradskom odlukom svako kućanstvo mjesečno može dobiti cisternu od 7.000 litara po povlaštenoj cijeni od 170 kuna. (vm)