Petak, 31 Kolovoz 2012 14:31

Položen kamen temeljac za dječji vrtić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA VELIKA PROSLAVILA SVOJ DAN OPĆINE I ZAŠTITNIKA SV. AUGUSTINA -

VELIKA – Općina Velika je 28. kolovoza svečano obilježila svoj dan općine i svoga zaštitnika sv. Augustina. Sve je započelo svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je brojne goste načelnik općine Vlado Boban upoznao s rezultatima u proteklom razdoblju, te s planovima za nadolazeće razdoblje. Sjednici su nazočili požeško-slavonski župan Marijan Aladrović sa svojim zamjenicima, saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnici općina Jakšić, Brestovac, Kaptol, gradonačelnici Pakraca, Pleternice i Kutjeva, direktori javnih poduzeća, predstavnici vojske i policije, javnih ustanova, gospodarstva Požeštine, društvenih i vjerskih institucija, te predstavnici grada Kastva s kojim općina Velika održava dobru suradnju. Posebno dobru suradnju razvijaju velička Udruga vinogradara i vinara i tamošnja udruga Belica na plasmanu grožđa, a sve bolju suradnju pokrenule su i dvije Turističke zajednice.

Naslijedili dug 25 milijuna kuna

Iako u teškoj situaciji koju je ovo rukovodstvo općine i načelnik Boban naslijedilo prije šest godina u iznosu od 25 milijuna kuna, aktivnosti i razvoj općine nije stao, a kako se rješavaju jedna po jedna financijska dubioza taj razvoj je sve evidentniji. – Izuzetno teška godina nama traje dugi niz godina, ja osobno recesiju nisam posebno primijetio jer recesija kod nas traje od 2006. godine kada smo naslijedili niz problema. Iz toga razloga trpjele su investicije i ovo je prvi kamen temeljac u Velikoj unazad deset godina. Uspjeli smo na dugoročni rok sanirati dugovanja, no općina uspješno funkcionira. Prošle godine smo dobili Zlatni cvijet kao najuređenije mjesto na području naše županije, a to smo uspjeli kroz javne radove, gdje zapošljavamo na nekoliko mjeseci dvadesetak djelatnika koji rade na uređenju velike i okolnih naselja. Asfaltirali smo nekoliko ulica, nekoliko pješačkih staza, proširili groblje, uveli javnu rasvjetu u nekoliko naselja, proširili mrežu vodovoda u nekoliko naselja, a posebno smo potakli razvoj turizma organizirajući niz turističkih manifestacija – istakao je načelnik Boban.

Uskoro novi dječji vrtić

Nakon svečane sjednice svi gosti su se uputili na prostor uz školu i sportsku dvoranu gdje je predviđena gradnja novog dječjeg vrtića. – Novi vrtić prostirat će se na 600 kvadratnih metara, imat će dječje igralište i parking i vanjsku kotlovnicu. Projektiran je po pedagoškim standardima, a 50% sredstava financira Ministarstvo europskih integracija, a 50% iz proračuna općine. Ukupna investicija je preko 3 milijuna kuna. Ovim vrtićem dobivamo jaslice i dvije dobne skupine vrtićke djece, te predškolsku grupu – istakao je načelnik Vlado Boban prilikom svečanog polaganja povelje u kamen temeljac. Povelju su u svježi beton temelja položili zajednički župan Aladrović, predsjednik vijeća Matijević i načelnik Boban.

Prije polaganja kamena temeljca djeca veličkog vrtića izvela su kratku priredbu, a velički župnik Mario Sanić blagoslovio je temelje novog vrtića.

Likovna kolonija

Za vrijeme  obilježavanja Dana općine u Velikoj je radila i Likovna kolonija desetak likovnih umjetnica iz Požege i Zagreba. One su načelniku Bobanu darovale umjetničko raspelo i sliku gornjeg dijela Velike, dok su ostala djela koja su izrađena za vrijeme kolonije poklonile za liječenje dječaka iz Trenkova koji je obolio od maligne bolesti. Slike će biti prodavane na aukciji.