Četvrtak, 26 Listopad 2017 13:03

Stvaranjem preduvjeta doprinijet ćemo da mladi vide perspektivu ostanka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S IVICOM KOVAČEVIĆEM, NAČELNIKOM OPĆINE JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Želja nam je u budućnosti da, kao i sva izgrađena i suvremena europska ruralna područja, imamo svu osnovnu komunalnu i cestovnu infrastrukturu jer svojim položajem u odnosu na grad Požegu možemo biti u istoj ravni s kvalitetom življenja, posebice mladih obitelji. Svi mi živimo u Zlatnoj dolini kako su je Rimljani opravdano nazvali i mi je moramo takvom i očuvati i izgrađivati za mlade naraštaje - kaže načelnik Ivica Kovačević.

Koji projekti i aktivnosti su obilježili proteklo razdoblje u Općini Jakšić?
- U prethodnom razdoblju, nakon završetka i puštanja u rad vrtića bilo nam je bitno zatvoriti financijsku konstrukciju koja u tom trenutku nije bila do kraja zatvorena. Početkom godine dobili smo sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i to za poboljšanja koja smo odradili na vrtiću u iznosu od milijun i 180 tisuća kuna i to nam je značajno pomoglo da uspješno realiziramo taj, za nas jako veliki, investicijski zalogaj. Nismo tu stali – u IMG 6056proljeće je HEP radio rekonstrukciju niskonaponske mreže naselja Eminovci i Svetinja, ukupne vrijednosti oko milijun i sto tisuća kuna, mi smo proveli postupak javne nabave, pratili smo HEP u njihovim aktivnostima i zamijenili smo staru dotrajalu rasvjetu u Eminovcima s novom LED rasvjetom. To je oko šest kilometara suvremene rasvjete. U predizborno vrijeme smo obećali kako ćemo ići s obnovom i uređenjem mjesnih domova tako da smo već početkom lipnja počeli radove na obnovi mjesnog doma u Bertelovcima koji nije imao vodu ni kanalizaciju pa ni druge minimalne uvjete, bio je doista u derutnom stanju. Dobili smo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja u iznosu od 316 tisuća kuna, dodali naših, nešto manje od 73 tisuće kuna i dovršili tu investiciju, uredili, napravili energetsku obnovu, stavili novu fasadu, zamijenjena je dotrajala stolarija, postavljene izolacije podova te izgrađen sanitarni čvor. Taj objekt je predan na korištenje mještanima naselja Bertelovci.

Kako napreduju aktivnosti vezane uz gospodarsku zonu?
- Dugi niz godina smo pokušavali i uspjeli smo, dobili zemljište za Gospodarsku zonu od države po tadašnjoj vrijednosti (2010. godine) oko tri 400 tisuća milijuna kuna. Izradili smo i urbanistički plan i unatoč tome što nije bilo financijske podrške za izgradnju infrastrukture, svojim sredstvima smo u iznosu od 450 tisuća kuna u prvom i drugom kvartalu 2017. godine izgradili u prvoj fazi vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, a upravo ovih IMG 6058dana nastavljeni su radovi na cestovnoj infrastrukturi. Tu očekujem kako ćemo do kraja godine, uz onih 450 tisuća kuna odraditi radove u vrijednosti blizu milijun kuna i to na izgradnji infrastrukture te uskoro objaviti dva pozivna natječaja za prodaju parcela za buduće investitore koji planiraju graditi kako prerađivačke tako i prerađivačko-uslužne objekte u gospodarskoj zoni. Imamo još dvije tvrtke s kojima ovih dana trebamo pregovarati koje su također zainteresirane za gradnju u gospodarskoj zoni i nadam se, u nadolazećem razdoblju,da ćemo uz prvu fazu uspjeti odraditi do ljeta iduće godine i druge instalacije koje su potrebne kako bi gospodarska zona mogla dobiti uporabnu dozvolu. Nadam se kako ćemo uspjeti privući dovoljno investitora, na zadovoljstvo svih, a posebno mještana koji nisu zaposleni i koji bi mogli u budućnosti tu naći radno mjesto.

U kojoj su fazi drugi planirani projekti?
- Aplicirali smo i nekoliko projekata prema fondovima ruralnog razvoja, a jedan od njih je vezan uz nerazvrstane ceste u katastarskoj općini Jakšić. Očekuje se uskoro objava rezultata i ja se nadam kako ćemo proći. Prijavili smo također prema Mjeri 7.4.1 staru školu koja ide u prenamjenu za knjižnicu i čitaonicu te prostor za udruge i komunalni pogon i očekujemo pozitivan odgovor. Naše dobrovoljno vatrogasno društvo u suradnji s Općinom 57c97d58429daa605de14fe307211ace XLizradilo je projektnu dokumentaciju za dogradnju vatrogasnog doma i vatrogasnog tornja, aplicirali su na sredstva ruralnog razvoja i očekujemo također pozitivan odgovor. U ovoj godini smo pored toga, još dobili sredstva od Ministarstva graditeljstva za nabavu komunalne opreme u vrijednosti 120 tisuća kuna. Nabavili smo traktor, malčer, rasipač za sol, prikolicu i ralicu za razgrtanje snijega, a ovih dana očekujemo početak izgradnje garaže za navedenu opremu kako bi je mogli koristiti i čuvati kao pravi gospodari. Prošle smo godine osnovali Komunalni pogon u kojem u budućnosti želimo povećati broj zaposlenika, a sad trenutno obavljamo one osnovne komunalne poslove na održavanju javnih površina, uređenju groblja i slično.

Planova, pretpostavljamo, ima još?
- Naša želja nije stati na ovim projektima, planiramo i apliciramo prema fondovima za izradu projektne dokumentacije za poduzetnički inkubator, radimo dokumentaciju za nerazvrstane ceste u naselju Eminovci, riječ je o tri ulice, a u tom naselju u tijeku je i izgradnja pješačke staze, pješačkog mosta, parkirališta i autobusnog ugibališta. Tu investiciju u vrijednosti oko 2,7 milijuna kuna s PDV-om preuzele su Hrvatske ceste. rasvjeta led eminovciGlavnina radova trebala bi biti gotova ove jeseni, po završetku radova značajno će se povećati prometna sigurnost pješaka na tom dijelu. Imamo još planiranih projekata poput uređenja općinske zgrade koju želimo energetski obnoviti i aplicirati na fond za zaštitu okoliša te sljedeće godine krenuti u realizaciju. Puno radimo i s udrugama i s osnovnom školom “Mladost” i područnim školama na našem području koje su energetski obnovljene osim Rajsavca i škole u Traparima za koju obnovu očekujemo u sljedećoj godini.

Uz sve projekte koji se rade i planiraju, vrtić koji je dupkom pun, obnovljene škole, što još nedostaje općini Jakšić?
- Nakon dugogodišnjih kapitalnih investicija, obnove plinske mreže po naseljima i javne rasvjete, krenuli smo u izgradnju vodovoda i kanalizacije jer to je neophodan civilizacijski standard. Očekujem kako će se još ove godine znati izvođač za radove izgradnje kanalizacije i vodovoda u naselju Tekić za koje smo financirali projektnu dokumentaciju te s Tekijom aplicirali, prošli u projektu. Tekija provodi javnu nabavu i očekujem kako će ti radovi početi iduće godine. Vrijednost je oko 6 milijuna s PDV-om. Tu je i Svetinja koja ima vodovod ali nema kanalizaciju, imamo građevinsku dozvolu i radovi bi trebali početi do kraja godine. Do kraja iduće godine neriješeni s vodovodom i kanalizacijom ostali bi samo naselja Cerovac i Granje za koje imamo građevinsku dozvolu i čekamo kako bi ih kandidirali nakon Tekića i Svetinje. Želja nam je u budućnosti da, kao i sva izgrađena i suvremena europska ruralna područja, imamo su osnovnu komunalnu i cestovnu infrastrukturu jer IMG 3186svojim položajem u odnosu na grad Požegu možemo biti u istoj ravni s kvalitetom življenja, posebice mladih obitelji. Jer, živimo u Zlatnoj dolini kako su je Rimljani nazvali i mi je moramo takvom i očuvati i izgrađivati za mlade naraštaje. Jakšić se nalazi u srcu te Zlatne doline, to je čisto i plodno poljoprivredno područje s intenzivnom ratarskom i voćarskom proizvodnjom a nastojimo biti primjer dobrih domaćina s urednim domaćinstvima i vrijednim ljudima. Potencijala je puno i moja je želja da u narednom razdoblju potaknemo i segment eko-turizma, da razvijemo poduzetničku kreativnost i iskoristimo sve postojeće resurse. Ekonomske migracije ima, ali čvrsto se nadam kako će se mnogi i vratiti, a svojom upornošću i radom, stvaranjem preduvjeta, osiguravanjem uvjeta života doprinijet ćemo da mladi vide perspektivu ostanka – rekao je načelnik Kovačević.