Četvrtak, 26 Listopad 2017 12:29

Predstavljen novi sustav Tražilice grobnih mjesta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KOMUNALNA TVRTKA KOMUNALAC POŽEGA UVODI NOVINE -

POŽEGA - Na blagdan Svih svetih na groblja svake godine dolazi mnogo posjetitelja, među njima i oni iz udaljenih dijelova Hrvatske pa čak i iz drugih država. Kako bi im olakšali pronalaženje grobnih mjesta znanaca, rodbine i prijatelja, Komunalac Požega d.o.o. uz podršku Grada Požege pristupio je izradi sustava pretrage grobnih mjesta putem Tražilice grobnih mjesta, na grobljima koja su pod upravljanjem Komunalca Požega.

IMG 0799Sustav pretrage grobnih mjesta putem Tražilice predstavio je medijima i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, direktor Komunalca Anto Bekić pojašnjavajući zašto su se odlučili uspostaviti ovaj sustav. - Mnogima je problem pronaći grobno mjesto svojih prijatelja i rodbine, problem zato jer su naša groblja stara i brdovita, a trenutno samo na groblju sv. Ilije imamo tri tisuće grobnih mjesta. U suradnji s informatičkom kućom koja se bavi tom vrstom posla započeli smo projekt pretrage grobnih mjesta koji sada puštamo u funkciju - rekao je direktor Bekić.

- Čestitam Komunalcu te se nadam da će nastaviti uvoditi nove tehnologije. Grad podržava ovaj projekt jer smatramo da je to način na koji trebamo i dalje raditi te da će ekipa koja je sada u Komunalcu još puno dobrih stvari napraviti - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Mirna Mežnarić, voditeljica Odjela za komercijalne poslove Komunalca Požega u praksi je prikazala način korištenja Tražilice grobnih mjesta. Za pronalaženje grobnog mjesta potrebno je imati „pametni telefon“ i IMG 0763internetsku mrežu. Tražilicom grobnih mjesta jednostavno se pronalazi položaj grobnog mjesta na planu groblja u odnosu na trenutnu lokaciju posjetitelja. Osim lokacije grobnog mjesta (groblje, polje, red i broj), u slučajevima gdje su takve informacije dostupne, prikazuju se informacije o datumu rođenja i datumu smrti pokojnika. 

Sustav je razvijen uz pomoć informatičke tvrtke Axiom iz Čakovca, a funkcionira na sljedeće načine: spajanjem na internetsku stranicu www. komunalac-pozega.hr i upisivanjem imena i prezimena pokojnika u Tražilicu grobnih mjesta ili skeniranjem QR koda koji se nalazi na info panoima na ulazima gradskih groblja. QR čitač besplatna je aplikacija koja se vrlo jednostavno može preuzeti s interneta.

Podaci u sustavu kontinuirano se nadopunjuju, a osim posjetiteljima ovakav način pretraživanja grobnih mjesta od velike je koristi djelatnicima tvrtke Komunalac jer je na groblju sv. Ilije više od 3.000 grobnih mjesta, na Groblju sv. Elizabete cca 1.670 i na novom gradskom Groblju Krista Kralja cca 900 grobnih mjesta, koje je tek otvoreno prije 7 godina.

IMG 0801Pretraživanje putem Tražilice grobnih mjesta za sada je moguće na Groblju Svetog Ilije i Groblju Krista Kralja u Požegi te na groblju u Dervišagi. Ovih će dana info panoi biti postavljeni na groblju u Vidovcima, a preostala groblja putem Tražilice grobnih mjesta moći će se pretraživati do kraja godine. Ukupni troškovi uspostave sustava su oko 15 tisuća kuna.

Bila je to prigoda i za najavu projekta obnove spomenika poginulim braniteljima grada Požege na groblju Sv. Iliji koji će u realizaciju krenuti sljedeće godine. Riječ je o radovima vrijednim oko 200 tisuća kuna. - Grad Požega će u sklopu tog projekta obnoviti križ posvećen svim našim braniteljima jer moramo pokazati da cijenimo i da smo zahvalni svima koji su položili život za našu Domovinu. – dodao je gradonačelnik Puljašić.

Tekst/foto: A. Protić