Petak, 20 Listopad 2017 13:41

Perspektiva snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GO SDP POŽEGA O BUDUĆNOSTI SNABDIJEVANJA PITKOM VODOM POŽEŠTINE -

POŽEGA - Nezadovoljan odgovorom na svoje vijećničko pitanje, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću grada Požega, Zvonko Štajduhar i predsjednik GO SDP-a prim. dr. sc. Marijan Cesarik sazvali su tiskovnu konferenciju s ciljem da upoznaju širu javnost Požeštine na problematiku budućeg snabdijevanja pitkom vodom.

- Grad Požega je po mnogo čemu bio među prvima u Hrvatskoj. Tako je u 16. st. Požega dobila vodovod. Bio je to, nakon dubrovačkog, prvi vodovod u Hrvatskoj. No danas su perspektive snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom ugrožene - napominjući da su o problemu mogućeg onečišćenja vodocrpilišta „Zapadno polje“ uputili pitanje gradonačelniku Požege, a sa napomenom da ga nebi zadesila sudbina vodocrpilišta „Istočno polje“, „Božjeg zdenca“, „Bistre“, orljavačkih izvora, čaglinskog i ruševačkih izvora. Na žalost, gospodin Štajduhar nije dobio zadovoljavajući odgovor na vijećničko pitanje.

- Najveći zagađivači vode su industrija i suvremena poljoprivreda. Kako se uzgoj hrane, koji nema za cilj ekološku proizvodnju, temelji na proizvodnji sve veće količine takvi proizvođači se ne ustručavaju od korištenja umjetnih gnojiva i pesticida kako bi povećali prinose. Na taj način velike zemljišne površine bivaju zagađene ovim tvarima koje se kišama odvode u tlo i zagađuju podzemne izvore pitke vode. Zbog poljoprivredne ekstenzivne proizvodnje, te velikih urbanih sredina i nekvalitetnog zbrinjavanja komunalnog otpada koji ugrožava podzemne vode, najugroženija su područja istočne Slavonije i sjeverozapad Hrvatske. U istočnoj Slavoniji najveći je problem s arsenom, manganom i željezom.

Stoga, upravljanje pitkom vodom trebao bi biti jedan od primarnih zadataka čovječanstva. Nužno je gospodariti vodom na način da se primjenjuje održivi razvoj, jer zagadimo li vodu alternativa ne postoji. Ova životno važna tekućina opće je dobro i ni jedna tvrtka ili organizacija ne može polagati pravo na njeno isključivo korištenje - istakao je predsjednik Cesarik, napominjući da će zbog važnosti teme Klub vijećnika SDP-a predložiti tematsku sjednicu GV Grada Požege na temu perspektive snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom.

Iako je vijećnik Štajduhar pitao da li brojna vozila Komunalca Požega koja se parkiraju u blizini vodocrpilišta „Zapadno polje“ ne ugrožavaju izvorište, te da li treba čekati onečišćenje pa da se nešto poduzme, dobio je odgovor da se za to parkiranje plaća naknada tvrtki Tekija koja raspolaže tim parkiralištem. Možda da se jave i ostali špediteri u gradu kojima treba parkiralište.

Štajduhar smatra da je to crpilište s vrlo kvalitetnom vodom od 80 litara u sekundi pravi dragulj i da ga treba hitno zaštititi, jer je to kičma vodoopskrbnog sustava grada Požege. Štajduhar nije zadovoljan ni odgovorom da su u izgradnji druga vodocrpilišta, koja su svakako potrebna, no zato ne treba zanemariti jedno kvalitetno vodocrpilište, posebno stoga što su neki jako najavljivani projekti novih vodocrpilišta bili potpuni promašaj ili donijeli tek manje količine pompozno najavljivanih količina pitke vode.

- Crpilište Luke najavljeno 60 l u sekundi zbog „šlamšeraja“ pri upravljanju pogonom za demanganizaciju dovelo je do pojave mangana u koncentraciji daleko iznad dopuštene i zagadilo kilometre cjevovoda, a dobilo se samo 30 litara vode, probijala se kamena barijera iznad izvorišta Veličanke da bi se povećala količina vode, uz ishod da nije povećana količina vode, ali se dobila veća količina pijeska u vodi, zbog čega su naknadno ugrađivani dodatni filteri, zahvat potoka Bistra s filterskim postrojenjima koje je trebalo donijeti trajno snabdijevanje vodom svih potpapučkih naselja od Velike do Kutjeva, nije donijelo niti litre od najavljenih 30 litara u sekundi, sve je urađeno ali postrojenje nikada nije pušteno u pogon. Buduće crpilište Treštanovci nalazi se na vrlo kvalitetnom poljoprivrednom zemljištu između Alilovaca i Treštanovaca na kojemu se odvija intenzivna konvencionalna poljoprivreda u kojoj se upotrebljavaju velike količine mineralnih gnojiva i pesticida koji će utjecati na kvalitetu vode, a već i sada ima mangana u vodi - ističe vijećnik Štajduhar te dodaje ta takvih promašaja ima još dosta. Predlaže da se to parkiralište za kamione hitno premjesti na neka druga raspoloživa mjesta, od odlagališta otpada Vinogradine, do Centralnog pročistača otpadnih voda koje je već i tako točka zagađenja. Nekada se čak i čuvarskom službom čuvalo vodocrpilište „Zapadno polje“ a danas ga ne čuva nitko, a parkirana vozila, kamioni, bageri, valjci, prijete danonoćno mogućim zagađenjem.

Kada dođete u Rim kao turista odmah vam svi napomenu da je svugdje u gradu pitka voda, dok vas u Istambulu i nekim europskim prijestolnicama odmah daju upozorenje da voda nije pitka iz slavina, nego da si pitku vodu kupite u bočici. Upravo to moramo sačuvati u našem gradu Požegi, dodaje Cesarik na kraju tiskovne i apelira da se ovaj problem što hitnije riješi i sačuva vodocrpilište.