Nedjelja, 01 Listopad 2017 10:54

Socijaldemokratski Forum seniora čestitao Međunarodni dan starijih osoba

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Prigodom obilježavanja 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba Foruma seniora ŽO SDP-a PSŽ svim starijim osobama i umirovljenicima uputio je čestitke, ali i ukazao na problematiku društva.

Ove je godine 27-ta godina kako i u Hrvatskoj 1. listopada obilježavamo kao Međunarodni dan starijih osoba koji je utemeljila Svjetska Skupština UN-a 1991. godine s ciljem da se taj dan posveti starijim osobama kako bi se njegovim održavanjem potaknula skrb i donošenje mjera, programa i aktivnosti kojima je cilj spriječiti zapostavljanje i siromaštvo osoba starije životne dobi. Svjetska zdravstvena organizacija u „Brazilskoj deklaraciji o aktivnom starenju“ pitanje zdravog starenja postavlja u kontekst održivog razvoja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva.

Kako je kriza i recesija potresla cijeli svijet pa tako i RH upravo umirovljenici i osobe starije životne dobi podnijeli su i podnose najveći teret živeći u stalnoj opasnosti od siromaštva, neadekvatne i neučinkovite socijalne zaštite. U našoj zemlji prema zadnjem popisu stanovništva bilo je 758.633 osobe starije od 65 god. što je 17.7% ukupnog stanovništva i što znači da smo u prosjeku stari 41.7 god. a ako tome dodamo činjenicu da smo u zadnji 60-tak godina u prosjeku stariji 11 g. onda to predstavlja vrlo ozbiljno upozorenje za cijelu našu zajednicu.

Ako je točna narodna izreka da na „mladima svijet ostaje“ onda je naša stvarnost u Hrvatskoj da „na starima svijet opstaje“ a to znači da su kod Nas starije osobe i umirovljenici izloženi svojevrsnom ekonomskom iskorištavanju i niskom standardu. U nedostatku sredstava za adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb stanovništva starije osobe su sve češće prinuđene za adekvatnu skrb založiti svoju imovinu i nekretnine gdje vrlo često zbog nedorečenosti,nerazumijevanja i zlouporabe zakonske regulative o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju ostaju i bez imovine i bez adekvatne zdravstvene i socijalne skrbi.

Nije upitna intencija društva da se starijim osobama osigura što duži ostanak u vlastitom domu, da ostanu punopravni članovi društva, da imaju adekvatnu skrb ali dolaze upiti: ako članovi obitelji nisu u mogućnosti pružati adekvatnu skrb i njegu, ako nema adekvatne službe za pomoć i njegu u kući , ako su smještajni kapaciteti u domovima za starije i nemoćne prezauzeti ili zbog imovnog cenzusa nedostupni, ako sustav ne pruža podršku članovima obitelji, da su onda starije osobe često prepuštene brizi za to nestručnih osoba. Projekcija da će se broj stariji osoba u dobi od 80 i više godina učetverostručit do 2050. godine i svijetu će živjeti oko 400 milijuna osoba starijih od 80 godina od čega će njih 80% živjeti u zemljama sa niskim i srednji dohotkom među koje spada i Hrvatska pa je stoga pred nama vrlo ozbiljno i zahtjevno planiranje i gospodarske i socijalne politike.

Forum seniora ŽO SDP-a PSŽ prigodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, organizirao je u pješačkoj zoni grada Požege akciju mjerenja krvnog tlaka, šećera i podjelu prigodnih publikacija o potrebi zdrave prehrane starijih osoba.