Petak, 22 Rujan 2017 08:48

22. rujna - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se po 14. puta

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

15 UBIJENIH ŽENA PROŠLE GODINE, 300 UBIJENIH ŽENA U HRVATSKOJ U ZADNJIH DESET GODINA -

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na brutalno ubojstvo triju žena i ranjavanje jedne žene tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Ove godine četrnaesti put obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na žalost nasilje nad ženama se ne smanjuje već se primjećuje povećanje istog. U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina ubijeno 300 žena , uglavnom od bliskih osoba. Prema izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2016., udio ubijenih žena od strane njima bliskih muškaraca, njih 15, u brojci ukupno ubijenih među bliskim osobama (19 ubojstava i teških ubojstava) je 78 posto. To predstavlja najveći postotak u posljednjih sedam godina. Nasilje nad ženama od strane njihovih partnera ili bivših partnera jedan je od najraširenijih oblika nasilja u našem društvu.Isto tako prema podacima Europske komisije, svaka šesta Europljanka žrtva je obiteljskog nasilja, a procjenjuje se da je gotovo pa svaka druga pretrpjela neki oblik seksualnog uznemiravanja na poslu.

15 ubijenih žena prošle godine, 300 ubijenih žena u Hrvatskoj u zadnjih deset godina

Nedavno istraživanje Agencije za ljudska prava iz Austrije pokazalo da je gotovo svaka treća žena na razini EU suočena s nekim oblikom nasilja ili seksualnog uznemiravanja, a samo 14 posto žena prijavi policiji nasilje od strane partnera. Zbog 15 ubijenih žena prošle godine, zbog 300 ubijenih žena u Hrvatskoj u zadnjih deset godina, zbog žena koje mogu postati žrtve nasilja ističemo važnost ratifikacije Istanbulske konvencije koja je stupila na snagu još u kolovozu 2014. Republika Hrvatska ju je potpisala, no ista još uvijek nije ratificirana. Zbog toga u Hrvatskoj i dalje ne postoji sveobuhvatni pristup u borbi protiv nasilja nad ženama.

Istaknuli bi da su europski parlamentarci 12. rujna iskazali veliku podršku ratifikaciji Konvenciji Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja (Istanbulske konvencije). Od ukupno 672 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu, njih 489 je bilo za ratifikaciju.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zahtijeva da se i Republika Hrvatska što prije stavi na stranu zaštite žena od svakog oblika nasilja te poziva Vladu RH, premijera Andreja Plenkovića, resornu ministricu Nadu Murganić te zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru da što prije usvoje Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ratifikacija Istanbulske konvencije će dovesti do jasnog zakonodavnog i financijskog okvira za borbu protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije, neravnopravnosti i objektivizacije žena. Istanbulska konvenciju promiče punu ravnopravnost žena i muškaraca. Konvencija poziva i na zaštitni okvir za muškarce, djecu i starije osobe koje su bile izložene nasilju unutar obitelji.

Na kraju ponovo ističemo da nasilje nad ženama nije privatni problem žene koja je žrtva nasilja. Nasilje u obitelji i nad ženama nije nešto što nas se ne tiče, što se događa drugom i privatna je stvar žrtve. O nasilju treba progovoriti, prepoznati ga i protiv istog se boriti.

Recimo ne nasilju nad ženama!

Stoji u priopćenju Foruma žena SDP-a, koje potpisuje Mihajla Pavković, predsjednica Foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije.