Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 16:09

Za predsjednicu Županijske skupštine izabrana Josipa Miličević

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Kao posljednja, konstituirana je i Županijska skupština Požeško-slavonske županije u novom sazivu nakon lokalnih izbora. Županijska skupština sada broji 37 vijećnika, 23 iz redova koalicije HDZ-HDSSB-HSLS-HSU, 7 vijećnika iz SDP-a, 3 vijećnika Nezavisne liste grupe birača, 2 vijećnika Mosta, 2 vijećnika HSS-a. Konstituirajuću sjednicu vodila je predstojnica Ureda državne uprave Đurđa Babić, a na početku sjednice himnu je otpjevala mag. mus. Ana Ticl. 

Zbog nespojive dužnosti da obavljaju funkciju vijećnika, svoj mandat u mirovanje je stavio župan Alojz Tomašević, kojega zamjenjuje vijećnik Miroslav Crnjac i zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović, kojega zamjenjuje vijećnik Mario Glavaš. Izabrani vijećnik Zdravko Ronko stavio je svoj mandat u mirovanje, a zamjenjuje ga vijećnik Slavko Rich.

Izbor za predsjednika i zamjenike Županijske skupštine vodio je prvi izabrani vijećnik na listi koja je dobila većinu, a to je bio Franjo Lucić. Pred njim su svi vijećnici prisegnuli i potpisali dokument prisege. Lucić je iznio prijedlog da se za predsjednicu skupštine izabere Josipa Miličević (HDSSB), što je usvojeno većinom glasova. Josipa Miličević je trenutno visoka dužnosnica HDSSB-a, dva mandata predsjednica Gradskog vijeća, u prošlom sazivu vijećnik Županijske skupštine. Za zamjenike predsjednice Antonija Jozić (HDZ), trenutno na funkciji pleterničke gradonačelnice i Marijo Seleši (HDZ), koji prijedlozi su također usvojeni većinom glasova.

Županijsku skupštinu sada čine vijećnici: ispred koalicije HDZ-HDSSB-HSLS-HSU, Franjo Lucić, Anto Pavličević, Antun Haramija, Anamarija Blažević, Josipa Miličević, Damir Rosipal, Nedeljko Marić, Josip Trojić, Slavko Čakalić, Kruno Petrović, Ivica Kopecki, Ružica Komadina, Marijo Seleši, Marijan Aladrović, Antonija Jozić, Diana Rukavina, Ivan Delić, Ljiljana Banožić, Dalibor Bina, Daniel Majer, Bojan Petrović, Miroslav Crnjac i Siniša Dragaš, ispred SDP, Željko Samardžija, Ljerka Švajghart, Bruno Horvat, Marijan Cesarik, Vicko Njavro, Slavko Rih i Gojko Nenadović, ispred Nezavisne liste grupe birača Željko Kalić, Zlatko Bošković i Petar Crnjac, ispred Mosta, Ante Franjić i Josip Matković, te ispred HSS Ivana Ivanika i Mario Glavaš.
Sjednici su nazočili župana Tomašević, njegovi zamjenici, Vedran Neferović, Željko Jakopović i Miroslav Grozdanić, te pročelnici županijskih odjela.

Nakon zahvale na povjerenju koje su joj dali izabravši je za predsjednicu Skupštine, novo izabrana predsjednica Josipa Miličević je nastavila sIMG 1833 redovnom sjednicom, na kojoj je odrađeno nekoliko točaka dnevnog reda. Tako su uz veliku diskusiju, posebice novih vijećnika u ovom sazivu, većinom glasova uz 6 protiv i četiri suzdržana usvojeni i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije, Izmjene i dopune proračuna Požeško-slavonske županije za 2017. godinu i projekcija za 2018-2019. godinu. Novi rebalans proračuna donesen je obzirom da su lokalni izbori uglavnom u Požeško-slavonskoj županiji završeni u 1. krugu, pa je nastala ušteda od milijun kuna.

Ušteđena sredstva bit će usmjerena na sufinanciranje projekata koji nisu bili planirani, a to je projekt „Obnove županijske palače“ koji Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira s 800 tisuća kuna, a ostali iznos do 1,5 milijuna financirat će Županija iz proračuna. Drugi projekt koji će se sufinancirati je „Razvoj cikloturizma na području Požeško-slavonske županije“ kojega Ministarstvo financira s 350 tisuća kuna a Županija s 40 tisuća kuna. Županija će konačno nakon desetak i više godina sudskih sporova isplatiti i zadnjeg vjerovnika Ljekarne Požega, koja je bila u županijskom vlasništvu. Zadnji spor je između Ljekarne i Lade Škoko u visini od 380 tisuća kuna za renoviranje i ulaganje u prostor Ljekarne na Trgu sv. Trojstva, kada će konačno Ljekarne pripasti županiji bez tereta. To je još jedan od „grijehova“ bivših župana (Bagarić, Ronko) i županijskih vlasti, koja je na kraju vratila ova garnitura na čelu s županom Alojzom Tomaševićem.