Ispiši ovu stranicu
Petak, 23 Lipanj 2017 18:36

Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić iz Grabarja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Konstituirano je i četvrto po redu, Gradsko vijeće grada Kutjeva u novom mandatu, koje je sazvala predstavnica Ureda državne uprave u Požegi, Antonija Jurković. za predsjednika tog tijela izabran je Ivica Ribičić (HDSSB), poznati poljoprivrednik iz Grabarja dok je za njegovog zamjenika izabran Pile Miškić (HDZ). Po izvješću predsjednika Mandatne komisije, Marka Ašenbrenera Gradsko vijeće grada Kutjeva čini 15 članova, 11 vijećnika iz redova koalicije HDZ-HDSSB-HSS-a, 3 vijećnika iz redova koalicije SDP-HNS- HSU i 1 vijećnik ispred HSP-a. Utvrđeno je da zbog nespojive dužnosti s obnavljanjem funkcije gradonačelnika, Josipa Budimira zamjenjuje u vijeću vijećnik Mario Majstorović. Na konstituirajućoj sjednici nazočilo je 11 od 15 vijećnika.

Novi saziv Gradskog vijeće grada Kutjeva čine: ispred koalicije HDZ-HDSSB-HSS, Josipa Miličević, Jurica Kljajić, Branko Vido, Ivica Ribičić, Marko Ašenbrener, Pile Miškić, Ivana Majetić, Maja Sontaki, Tea Jugović, Mirko Stanišić i Mario Majstorović. Ispred koalicije SDP-HNS-HSU, Dalibor Klajn, Miodrag Čamak i Magdalena Križanović a ispred HSP Franjo Ašenbrener.
Izbor za predsjednika Gradskog vijeća vodila je prva izabrana sa liste koalicije koja je dobila najviše glasova, Josipa Miličević, pred kojom su svi vijećnici položili prisegu i potpisali izjavu prisege. Za predsjednika je izabran jednoglasnom odlukom 11 prisutnih vijećnika, Ivica Ribičić iz Grabarja, izabran na listi koalicije HDZ-HDSSB-HSU, inače član HDSSB-a. Pod predsjedanjem novoizabranog predsjednika vijeća izabran je za zamjenika predsjednika Pile Miškić (HDZ).

Iako je koalicija HDZ-HDSSB-HSS osvojila komotnu većinu od 11 vijećnika, nije bilo suglasja oko izbora predsjednika Gradskog vijeća u samoj koaliciji. Prilikom sastavljanja koalicije dogovoreno je da će mjesto predsjedavajućeg pripasti HDSSB-u koji je već dva mandata do sada imao predsjednicu u osobi Josipe Miličević, ali u poslijeizbornoj koaliciji, kada su HDZ-u trebali glasovi HDSSB-a za podršku u vijeću i podršku gradonačelniku Josipu Budimiru. Sada je odlučeno da će to mjesto ponovno pripasti HDSSB-u jer je odlučeno da na ove izbore idu zajedno u koaliciji i ne rasipaju glasove.

Tom dogovoru usprotivio se izabrani vijećnik Branko Vido (HDZ), također iz Grabarja, ne želeći podržati Ivicu Ribičića za predsjednika Gradskog vijeća. On je demonstrativno otišao prije sjednice, tako da je na konstituirajućoj sjednici ostalo samo 6 članova HDZ-a. Što bi takav postupak izazvao da je možda većina u vijeću bila „tjesnija“, no svakako ovo je postupak bez presedana, jer sjednice obično napuštaju vijećnici iz oporbe, a nikako iz vladajuće većine. Vijećnik Branko Vido, koji to u ovom trenutku još i nije, jer nije položio niti prisegu, misli očito drugačije od svih.

Konstituirajućoj sjednici nazočio je ponovno izabrani gradonačelnik u drugom mandatu Josip Budimir koji je čestitao svim izabranim vijećnicima i predsjedniku Gradskog vijeća Ivici Ribičiću.

Galerija slika