Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 17 Svibanj 2017 17:15

Projektno i aktivno za Požeško-slavonsku županiju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR SA ŽUPANOM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

O proteklom mandatu razgovarali smo s čelnim čovjekom županije i kandidatom za župana Hrvatske demokratske zajednice Alojzom Tomaševićem 

Požeško-slavonska županija prošla je brojna turbulentna razdoblja kroz povijest koja su je obilježila i ostavila traga u vizurama građevina koje nas i danas podsjećaju na davna, prošla zupan 1vremena. Nažalost, u nekim područjima naše županije koja su najviše stradala u Domovinskom ratu još i danas možemo vidjeti ruševine, ali činimo sve kako bi ovoj našoj predivnoj županiji vratili sjaj. Požeško – slavonska županija ima ogromne mogućnosti za razvoj od poljoprivrede, prehrambene, drvne i metalne industrije do turizma, zbog čega su joj Rimljani i dali naziv Zlatna dolina, rekao je uvodno župan Tomašević.

Osvrt na protekle četiri godine?
- Na časnu funkciju župana Požeško-slavonske županije izabran sam prije četiri godine. U ove četiri godine trudio sam se dati ono najbolje kako bi život mojih sugrađana bio bolji, kako bi naša djeca imala sve predispozicije za normalan razvoj. Moram priznati kako sam nekada i sam bio iznenađen sporošću sustava i granicama koje su se pred nas postavljale. Ali sada s vremenskim odmakom mogu reći kako sam zadovoljan onime što smo postigli.

Rezime rada?
- Moji suradnici i ja razvoj županije vidimo kroz projekte koje zajednički radimo sa razvojnim agencijama i koji su pripremljeni ili su u pripremi i vrijednosti su nekoliko milijardi kuna. Tu se prije svega radi o sustavu odvodnje i dovodnje gdje ubrajamo i uređenje toka Orljave i njezinih pritoka, aglomeracije Lipik-Pakrac, aglomeracije Požega, aglomeracije Pleternica i akumulacije Kamenska i Šumetlica. Prije malo više od dvije godine dogodile su nam se velike poplave i zupan 2katastrofalne suše koje su nanijele štete u iznosu od preko 280 milijuna kuna, a izgradnja akumulacije Kamenska, koja bi sve to spriječila, je investicija od 200 milijuna kuna. Zbog navedenoga Hrvatskim vodama podnesen je zahtjev za izradom projektne dokumentacije i izgradnjom akumulacije Kamenska kao višenamjenske akumulacije koja bi uz zaštitu od voda bila i u funkciji daljnjeg razvoja županije na području poljoprivrede, turizma i energetike. Na području navodnjavanja završeni su radovi na izgradnji sustava navodnjavanja Ramanovci-Bektež na 365ha, sustav navodnjavanja Kaptol na 100ha i radovi na izmuljavanju akumulacije Kuštrevac. Za SN Orljava – Londža u postupku je izrada projektne dokumentacije za ukupno 1930ha.

Potpore poljoprivrednicima?
- Požeško-slavonska županija donijela je program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2016. do 2020. godine prema kojemu ćemo dodjeljivati potpore za sufinanciranje nabave crne slavonske nazimice, sufinanciranje stručnog osposobljavanja poljoprivrednika, sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite te ostalih programa za razvoj poljoprivrede. Završen je natječaj za razminiranje poljoprivrednog zemljišta veličine preko 3,5 milijuna m2 i vrijednosti 30 milijuna kuna zupan 3koji će se financirati iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a u cilju obnove poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim površinama i osiguravanja preduvjeta za daljnji razvoj ruralnog prostora. Upravo ovoga tjedna započelo je razminiranje.

Važnost sinergije društvenih segmenata?
Mi u županiji svjesni smo da razvoj županije nije ostvariv bez povezivanja znanosti i gospodarstva i na tome se intenzivno radi. Požeško-slavonska županija kao osnivač srednjih škola radi na novom modelu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi prema kojemu će učenici koji završe svoje srednjoškolsko obrazovanje biti spremni za vođenje svojih obiteljskih gospodarstava. Radi se o Regionalnom centru kompetencije u poljoprivredi i prehrani koji će biti dio regionalno distribuirane mreže dodatno opremljenih strukovnih škola u sektoru poljoprivrede s visokom razinom stručnosti nastavnika,a u svrhu olakšavanja daljnjeg razvoja i usklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada na regionalnoj razini. Ovaj tjedan postavili smo kamen temeljac za izgradnju farme muznih krava Poljoprivredno-prehrambene škole. Kroz fondove Europske unije povukli smo najviše sredstava na razini Republike Hrvatske za obnovu škola. Završene su energetske obnove područnih škola u Treštanovcima , Brestovcu, Cerovcu i Tekiću , a u provedbi su energetske obnove škola u Trenkovu, Kutjevu, Kaptolu, Čaglinu i Đačkom domu u Požegi. zupanPrije nekoliko dana potpisali smo ugovore za provedbu projekata: ulaganje u infrastrukturu osnovnih škola Požeško-slavonske županije, ali i obnovu Županijske palače. U Poljoprivrednoj školi otvorili smo laboratorij za kemiju i analizu hrane, na Tehničkoj školi promijenili smo stolariju i ulaganja u škole, odnosno školstvo i obrazovanje neće stati na tome. S poljoprivrednicima i profesorima Poljoprivredno-prehrambene škole bili smo u radnom posjetu u Austriji kako bi njihovo iskustvo i znanje primijenili na najbolji mogući način.

Mnogo projekata je u tijeku i u planu?
- Regionalna razvojna agencija Požeško – slavonske županije Panora sustavno radi na projektima. Ima na desetke završenih projekata, od čega je u provedbi u provedbi 15, a na ocjenjivanju još 37 projekata ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna. Također su u fazi pripreme tri velika projekta: Kuća graševine - ukupne vrijednosti 52,5 milijuna kuna; Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani – ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna te obnova i revitalizacija povijesnih građevina Kursalon, Wandelbahn i Perivoj u Lipiku – ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna.

Kakvo je stanje u zdravstvu?
- Županija požeško-slavonska vodi brigu o zdravlju svojih stanovnika kroz zdravstvene institucije: bolnice, domove zdravlja, zavod za javno zdravstvo i druge. Nakon neuspješne sanacije Opće županijske bolnice u Požegi ista je vraćena na upravljanje županiji sa još većim dugovima nego što je bila prije sanacije. Loš projekt spajanja pakračke i požeške bolnice nije dobar, a županijska skupština je nedavno proglasila pakračku bolnicu i bolnicom hrvatskih veterana. Priznanje je to ulozi i značaju bolnice u Domovinskom ratu, a posebno je to priznanje radu njezinih zaposlenika, koji je između ostalog, u suradnji s hrvatskim braniteljima, urodio i najhumanijom akcijom u Domovinskom ratu - evakuacijom psihijatrijskih bolesnika.

Projekt izgradnje dnevne bolnice?
- Prije dva dana Opća županijska bolnica Požega potpisala je sporazum o dobivanju bespovratnih sredstava iz europskih fondova za izgradnju dnevne bolnice. Projekt je vrijedan 40 milijuna kuna. Isto tako, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dobio je 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova za obnovu i nabavu opreme za šest zgrada na području županije i koncesionare.

Turizam?
U svemu tome nismo zanemarili ni turizam kao jednu od razvojnih grana naše županije. Turistička zajednica Požeško – slavonske županije odradila je nekoliko značajnih projekata, a dobra suradnja sa županijskim lovačkim savezom rezultirala je predstavljanjem lovstva u Zlatnoj dolini njemačkom tržištu.Svjesni potencijala lovnog turizma u našoj županiji kontinuirano ulažemo u lovstvo, tako smo u ove četiri godine uložili 1.250.000,00 kuna, a prije mjesec dana potpisali ugovore sa 24 lovačka društva o zakupu zajedničkih lovišta na području Požeško-slavonske županije na 10 godina. Također smo postavili smeđu signalizaciju na području cijele Požeško – slavonske županije.

Cestovna infrastruktura?
- Županijska uprava za ceste izvršavala je radove redovitog održavanja na 103 županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine 474 kilometara. Za radove na redovitom održavanju cesta uloženo je 40 milijuna kuna, a na interventnom još 2 milijuna. Novih cesta asfaltirali smo u dužini 26 kilometara, vrijednosti 27 milijuna kuna. Unatoč svim poteškoćama, u gradovima i općinama naše županije Županijska uprava za ceste brine se kako bi sve prometnice bile u punoj funkciji na dobrobit stanovnika tih mjesta. Najbitnije za razvoj ovoga kraja je riješiti prometnu povezanost i izoliranost naše županije. Brza cesta, odnosno izlaz na autocestu je ključ razvoja, i moram reći kako sam iznimno ponosan što je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole. Prije nekoliko dana projektanti su u Požeško-slavonskoj županiji predstavili trasu kojom će brza cesta ići i nadam se vrlo brzom početku radova.

Državni ured za reviziju dao je županiji bezuvjetno mišljenje?
Da dobro upravljamo županijom dokaz je i provedena financijska revizija Požeško-slavonske županije za 2015. godinu te je, unatoč problemima koje je Županija naslijedila, o poslovanju i izvještajima Požeško-slavonske županije Državni ured za reviziju izrazio, prvi puta u novijoj povijesti županije, bezuvjetno mišljenje. Početkom mjeseca ožujka predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je izmjestila svoj ured u Požeško-slavonsku županiju na četiri dana. Osim boravka u Požegi posjetila je općine i gradove naše županije, održala radne sastanke, susrela se s brojnim građanima, gospodarstvenicima, radnicima, hrvatskim braniteljima, poljoprivrednicima te posjetila nekoliko tvrtki i odgojno-obrazovnih ustanova.

Ipak, mladi odlaze?
- Sve ovo o čemu sam govorio bilo bi i bit će nevažno ukoliko ne uspijemo zadržati mlade ljude. Moramo raditi na tome da zaustavimo iseljavanje i pružimo mladim ljudima mogućnost da svoju budućnost grade u Požeško-slavonskoj županiji. Županija trenutno stipendira 70 studenata koji će se nakon završenog školovanja, najiskrenije se nadam, vratiti u svoj kraj i stečeno znanje iskoristiti na najbolji mogući način. Požeško-slavonska županija ima ogromne potencijale za razvoj kroz poljoprivredu, kao i ostale grane industrije koje sam na početku svoga govora naveo, ali do sada to nije bilo prepoznato i, što je najgore, bili smo sputavani u nastojanjima kako bi našemu kraju omogućili što bolji gospodarski razvoj. Dolaskom nove Vlade Republike Hrvatske i ministara koji više ne zaobilaze našu županiju zamah u razvoju je znatan, a pogotovo kroz projekt „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“.

Poruka, zahvala?
- Zahvaljujem se gospodarstvenicima koji su unatoč svim poteškoćama, ulagali u razvoj i otvarali nova radna mjesta. U nama, kao jedinici regionalne samouprave, uvijek će imati partnera i sve što je potrebno kako bi se nesmetano razvijali. Poljoprivrednicima, obrtnicimai radnicima, čiji su rad i trud naša obveza kako bi imna što bolji način uzvratili sve dobro što daju svome kraju. Dragim mojim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, roditeljima poginulih hrvatskih branitelja koji su nas svojom ljubavlju prema Domovini najviše zadužili. Hvala im što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.