Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 17 Svibanj 2017 10:26

Stočari poručuju: "Ne zaboravite da vas mi kruhom hranimo i vašu djecu mlijekom pojimo"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA STOČARA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PODRŽALA DARKA PULJAŠIĆA ZA POŽEŠKOG GRADONAČELNIKA I ALOJZA TOMAŠEVIĆA ZA ŽUPANA -

POŽEGA – Želeći se zahvaliti dosadašnjoj Gradskoj vlasti grada Požege, na svim poticajima koje su dobivali poljoprivrednici i stočari u proteklom mandatu, članovi Udruge stočara Požeško-slavonske županije održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su dali potporu budućoj gradskoj vlasti koalicije stranaka na čelu s Darkom Puljašićem. - Za sva prigradska naselja i za poljoprivredu učinili su puno, dosta se izdvajalo iz gradskog proračuna, a nadamo se da će novi tim za grad Požegu to i poboljšati. U proteklih nekoliko godina financirano je umjetno osjemenjivanje krava stočarima u svim prigradskim naseljima i na području grada Požega, financiranje i osjemenjivanja rasplodnih krmača, financiranje sadnje vinove loze po cijepu od 10 kuna, sufinanciranje sadnje voćki od 10 kuna po sadnici, proizvodnju gljiva, sufinanciranje osnivanja novog stada koza, sufinanciranje svakog ženskog jareta koje se ostavlja za rasplod, sufinanciranje svake litre mlijeka proizvođačima mlijeka po 10 lipa po litri predanog mlijeka – istakao je predsjednik Udruge Franjo Odobašić.

Radi pravičnosti, a i nemogućnosti da se i dalje financira svaka litra mlijeka zbog EU, prijedlog je koji je novi tim za grad Požegu i prihvatio, da se svako grlo u mliječnoj proizvodnji starije od 6 mjeseci, potiče s dodatnih 300 kuna. - Ovom promjenom obuhvatili bi se i oni mali proizvođači mlijeka koji do sada nisu dobivali gradske potpore, pa i oni sa dvije ili tri mliječne krave. Ovaj poticaj pomoći će svim poljoprivrednicima, što Udruga prihvaća i podržava ovaj novi tim za grad Požegu. Mogu im još poručiti, od nas sa njiva i štala, ne zaboravite da vas mi kruhom hranimo i vašu djecu mlijekom pojimo – dodaje Odobašić, i očekuje da se iz gradskog proračuna pomogne što više poljoprivrednicima i još više stočarima koji su u nezavidnoj situaciji i pomoć im najviše treba.

Zahvaljujući na ovoj javnoj podršci stočarima kandidat za požeškog gradonačelnika Darko Puljašić, ispred svog tima za grad Požegu je istakao: - I ovih proteklih 4 godine pomagali smo poljoprivredu i poljoprivrednike, a to ćemo i nastaviti, da prebrode ova teška vremena. Ulaskom u EU dobili smo veliku navalu poljoprivrednih proizvoda, često puno nekvalitetnijih od domaćih, često sufinanciranih od država izvoznica, koje kod nas ruše cijene. Mi smo od 2014. do danas u subvencije za poljoprivredu isplatili562 tisuće kuna, a u novom mandatu primjerenije ćemo poticati proizvodnju mlijeka. Želja nam je da naše javne ustanove, vrtići, škole, naši sugrađani konzumiraju najbolju domaću i svježu hranu, piju domaće mlijeko, a na taj način branimo i domaću proizvodnju i zaposlenost. Poljoprivrednici na svojim OPG-ima vrijednim rukama proizvode hranu, a gradu Požegi proizvodnja i plasman tih proizvoda treba biti u fokusu interesa. Obrtnicima ćemo osigurati subvenciju za svako zapošljavanje, jer u maloj privredi leži veliki potencijal za grad, županiju i cijelu RH. Naša Jedna i jedina Požega, u srcu Zlatne doline s najboljom hranom, najboljim vinima i najboljim ljudima imat će punu potporu mene kao gradonačelnika i HDZ-a s koalicijskim partnerima u narednom razdoblju – istakao je Darko Puljašić, budući požeški gradonačelnik.

Udruga stočara Požeško-slavonske županije zbog podrške koju je poljoprivredi davao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i Skupština županije podržava župana Tomaševića i koaliciju stranaka za novu Županijsku skupštinu. – Četiri godine kao vijećnik u Županijskoj skupštini sam surađivao s županom Tomašević, zajedno se borili za poljoprivrednike i poljoprivredu. Imao je razumijevanja za selo i poljoprivredu, on je borac koji se za to borio, stoga mi mu dajemo punu potporu za župana Požeško-slavonske županije - istakao je predsjednik Franjo Odobašić.

Tekst/foto: Vladimir Protić