Utorak, 09 Svibanj 2017 18:29

Najveća perspektiva leži pred Brestovcem jer se tri najveća projekta Županije protežu upravo u toj općini

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSTAVLJEN KANDIDAT ZA NAČELNIKA I ZAMJENIKA NAČELNIKA OPĆINE BRESTOVAC, TE LISTA 13 KANDIDATA ZA OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE BRESTOVAC -

Veliki predizborni skup HDZ-a za područje općine Brestovac održan je u naselju Ivandol, gdje se u novo uređenom Vatrogasnom domu DVD Ivandol okupilo tristotinjak članova i simpatizera stranke. Kandidat za načelnika općine u sedmom mandatu je Zdravko Mandić, koji je podnio i izvješće o proteklom četverogodišnjem mandatu, te planove rada i razvoja općine Brestovac za naredno razdoblje. Okupljenom skupu, gostima i uzvanicima obratio se predsjednik OO HDZ-a Brestovac i ujedno kandidat za zamjenika načelnika Jozo Buće, koji je podsjetio da se HDZ počeo stvarati prvo na području općine Brestovac, koji je bio kolijevka HDZ-a. Sve ove godine ostao je utvrda HDZ-a, općina u kojoj je od svog stvaranja do sada uvijek na vlasti bio HDZ, pa čak i isti načelnik općine.

– Na prvim izborima 1993. god. HDZ ostvaruje uvjerljivu pobjedu, a tako je i do danas, ali zato što ne radimo od izbora do izbora, nego cijelo vrijeme se sustavno radi. Već 22. svibnja za nas počinje izborna kampanja za slijedeće izbore. Ove godine polažemo račune jer povjerenje koje smo dobili za protekle četiri godine, da dobijemo ovoliki broj glasova da samostalno obnašamo vlast u općini Brestovac. Sve što imamo u našoj općini možemo zahvaliti HDZ-u i to trebamo cijeniti, za sve vjekove – istakao je Buće i dodao da je važno da postignu dobar rezultat, te da imaju većinu u općinskom vijeću ali i županijskoj Skupštini. Zamolio je sve da se angažiraju i pozovu ljude na glasanja, a ne da neke skupine ljudi i dalje prave nered.

Skupu se obratio i posljednje 24 godine načelnik općine Brestovac, Zdravko Mandić i podnio izvješće o radu i realiziranim projektima u proteklom razdoblju:

Geodetske izmjere
Temeljem Sporazuma o provođenju katastarske izmjere u svrhu izrade katastra nekretnina na području Općine Brestovac za katastarske općine Jaguplije, Daranovci i Zakorenje od 28.11.2011.godine kojim je utvrđen zajednički interes za provođenje katastarskih izmjera na području Općine Brestovac završena je nova izmjere za k.o.Jaguplije i Skenderovci koja se provodi od 2013.godine te bi novi katastarski operat i nova zemljišna knjiga trebali stupiti na snagu u lipnju ove godine.

Ukupna vrijednost poslova izmjere je 2.463.955,00 kuna od čega je Državna geodetska uprava osigurala 40 % (985.582,00 kn), a Općina Brestovac 60% sredstava (1.478.373,00 kn). Projekt se financira tijekom četiri proračunske godine (2014. do 2017.g).

Vodno komunalne građevine ukupno ( 7.042.278,39 kn )

Vodovodne mreže i kanalizacija
- izgradnja spojnog cjevovoda vodoopskrbnog sustava Sloboština-Pasikovci,
1.194.838,90 kuna radovi i nadzor
- izgradnja vodovodne mreže naselja Skenderovci i Jaguplije,
2.033.942,58 kuna radovi i nadzor
- Produžeci vodovodnih mreža u Dolcu, Skenderovcima i Vilić Selu 107.588,00 kuna
- izgradnja kanalizacijske mreže naselja Brestovac, Nurkovac, Dolac i Završje,
3.705.908,91 kuna radovi i nadzor
Najvećim dijelom financirane sredstvima Hrvatskih voda (80%), a Općine 20%

Programi s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2014 i 2015. g.

Program ugradnje i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima temeljem sklopljenog ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ( ugrađeno ukupno 42 sustava obnovljivih izvora energije od toga 20 fotonaponskih pretvarača/elektrana, 19 sustava solarnih toplinskih kolektora te 3 sustava kotlovnica na biomasu).

Program povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Općine Brestovac na način da su mjere provedene na 14 obiteljskih kuća povećanjem toplinske zaštite vanjske ovojnice te na 7 obiteljskih kuća zamjenom postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije.

Sveukupno vrijednost oba programa je 2.584.991,47 kuna, od toga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 80% prihvatljivih troškova ili 1.932.080,76 kuna, Općina Brestovac 2,5% ili 61.749,08 kuna, a preostali dio korisnici/kućanstva.

Mjesni domovi (1.480.854,00 kn)
Legalizacijom svih objekata javne namjene, vatrogasnih, društvenih domova stvorili smo pretpostavke za njihovo daljnje uređivanje.
- Adaptacija mjesnog doma Jaguplije u ukupnoj vrijednosti 282.812,37 kuna za što je dobivena kapitalna pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u iznosu od 228.000,00 kuna,
- Adaptacija mjesnog doma u Ivandolu (potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u iznosu od 300.000,00 kuna), ukupna vrijednost projekta je 585.994,69 kuna,
- Adaptacija mjesnog doma u Vilić Selu (potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u iznosu od 400.000,00 kuna), ukupna vrijednost projekta je 612.047,25 kuna
Rađena su uređenja i mjesnih domova u Starom Brestovcu, Daranovcima, Busnovima.

Programi – Projekti u narednom razdoblju

Projekti u tijeku
Potpuni završetak izgradnje kanalizacijskog sustava Završje-Brestovac – preostao je dio kanalizacijske mreže u naselju Nurkovac.
Završetak izgradnje mosta na rijeci Orljavi u Boričevcima ukupne vrijednosti 750.000 kn (po sanaciji štete na mostu od poplave iz 2014. g. u programu Hrvatskih cesta).
Adaptacija općinske zgrade u Brestovcu
Planirani početak radova je ove godine, a završetak 2018. godine.

Prijavljeni projekti (15.211.370,53 kn)

Program ruralnog razvoja RH, Mjera 7
Rekonstrukcije postojeće nerazvrstane ceste NC Nurkovac-Ulica Stari Brestovac-NC Dolac na Natječaj za Mjeru 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, za Podmjeru 7.2. „Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“, za tip operacije 7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Procijenjena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 1.999.581,68 kuna, a intenzitet potpore je 100 % (85% iz proračuna EU, 15% iz proračuna RH ).

Rekonstrukcija i opremanje građevine javne i društvene namjene - Planinarski dom u Orljavcu
Podmjera 7.4. „Ulaganja uz pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulture aktivnosti te povezanu infrastrukturu“
Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.188.038,85 kn

Rekonstrukcija društveno vatrogasnog doma Brestovac
Mjera 07, podmjera 7.4., tip operacije 7.4.1. Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.023.750,00 kn.

Geodetske izmjere
Budući da je projekt izmjere Jaguplije-Skenderovci uspješno završen, a Općina Brestovac je ispunila sve preuzete obveze financiranja izmjere te financiranja i troškova izlaganja na način da su osigurana sredstva za novčane naknade članovima sudskog i povjerenstva državne geodetske uprave te svi ostali materijalni troškovi (telefonske usluge, dostavljače, uredski materijal, prostorije za rad i dr.) od središnjeg ureda Državne geodetske uprave zatražen je nastavak provođenja daljnjih izmjera sukladno Sporazumu.
Zahtjev je riješen pozitivno te su izmjere za k.o.Zakorenje i k.o.Daranovci uvrštene u plan za 2017.godinu te je započet i postupak javne nabave, procijenjena vrijednost poslova je 3.875.000,00 kuna.

Dovršetak obnove-adaptacije svih društvenih/mjesnih domova
Skenderovci, Boričevci, Pavlovci, Orljavac, Nurkovac i Dolac.

Komunalno gospodarstvo
Javna rasvjeta
Nakon što smo dostigli standard izgradnje javne rasvjete u gotovo svim naseljima slijedeći korak je primjena novih tehnologija na tom području,a to je zamjena postojećih svjetiljki javne rasvjete LED svjetiljkama s ciljem smanjenja troškova kako električne energije tako i održavanja. Jedan od načina provedbe ove namjere je tzv. ESCO model gdje se cjelokupno financiranje zamjene financira iz uštede manjom potrošnjom struje i financira ga odabrani partner u provedbi.

Tekući programi i aktivnosti u komunalnom gospodarstvu:
Unapređenje i poboljšanje komunalnih usluga u suradnji s komunalnim društvima u našem suvlasništvu Tekija, koja je nadležna za vodoopskrbu i odvodnju i Komunalac Požega koji je nadležan za gospodarenje otpadom
- komunalni objekti: uređenja groblja,pristupnih cesta,parkirališta,postavljanje autobusnih nadstrešnica
Sport i kultura
- uređenje postojećih sportskih igrališta i objekata i izgradnja novih
- aktivna suradnja i potpora rada udruga na području općine.

Perspektiva razvoja općine Brestovac svakako leži u Mjerama ruralnog razvoja preko kojih se planira izgraditi Brza cesta Brestovac - Staro Petrovo Selo, akumulacija Kamenska i odmaralište Novo Zvečevo, što je potvrdio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, najavljujući svoju kandidaturu za još jedan mandat župana, kako bi mogao završiti upravo ove započete velike i kapitalne projekte od strateškog značaja za cijelu Požeško-slavonsku županiju. Župan Tomašević uvjeren je u potpunu pobjedu HDZ-a, ako u općinama i gradovima, tako i na razini županije.

Skupu se obratio i predsjednik ŽO HDZ-a Franjo Lucić, saborski zastupnik u četvrtom mandatu Hrvatskog Sabora.

Tekst: Promo Foto: Kronika požeško-slavonska