Nedjelja, 07 Svibanj 2017 11:32

Preuzeo sam kapetansku traku i neću iznevjeriti

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: DARKO PULJAŠIĆ, KANDIDAT HDZ-A ZA GRADONAČELNIKA GRADA POŽEGE -

Darko Puljašić je kandidat Hrvatske demokratske zajednice na skorašnjim izborima za gradonačelnika Požege. Realna politička analitika, pa i neka neslužbena istraživanja javnog mnijenja upućuju na to da slovi i favoritom izborne utrke. O tome i njegovim planovima ukoliko se predviđanja potvrde i postane gradonačelnik razgovarali smo u društvu s njegovim budućim zamjenicima, Marijom Pilonom i Ferdinandom Trohom.

Kakav je osjećaj biti favorit izborne utrke u Požegi?
- Osjećaj tog laskavog epiteta opisati ću osjećajem kapetana ekipe koji ima čast u ime svih podići pobjednički pokal. Dakle pobjedu će izvojevati ekipa, pa tako ekipi i pripada status favorita. Ekipa je dakako Hrvatska demokratska zajednica grada Požege. Za ulogu favorita zaslužni su mnogi naši članovi i dužnosnici, a posebno i aktualni gradonačelnik Vedran Neferović. HDZ mi je učinio čast, ali i odgovornost odlukom da od Vedrana naslijedim kapetansku traku. Mnoge ljestvice su podignute puno višlje nego što su bile prije četiri godine. Puno toga je napravljeno i pokrenuto. Nakon 60 godina imamo nove bazene, rekreacijski centar koji je bio nepotrebno zapušten, izgradili su se mnogi infrastrukturni projekti, gradilo se, obnavljalo…Mnogi veliki projekti su u tijeku i mi ćemo ih završiti, te početi nove.

Koje nove planirate?
Sve projekte koji mogu otvarati radna mjesta. To je prioritet nad prioritetima. Radna mjesta! Svako radno mjesto znači da jedna obitelj ostaje u Požegi, jedno dijete više… Ne treba nam posebnija populacijska politika, ovdje su vrijedni i radišni ljudi koje vole svoju Domovinu, svoju Požegu. Obišao sam svijet, nigdje se ne živi kao u mom gradu. Svu imovinu koju imam, sve je u Požegi. Nadam se da će se i moja djeca nakon fakulteta vratiti se u Požegu i ovdje nastaviti živjeti.

Kako to realno napraviti?
Imamo pripremljen projekt i idemo u realizaciju izgradnje poduzetničke zone. Raspisan je natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za razvoj infrastrukture poduzetničke zone, prijaviti ćemo i povući iznos od 10 milijuna kuna. Ono što drugi nemaju , a mi imamo su dvanaest poslovnih subjekata koji su spremni sutra doći jer smo ih uvjerili da će ova gradska uprava raditi za njih. Požega će postati grad prijatelj poduzetnika i poduzetništva. Mene je stvorio realan sektor, kao i moje kandidate za zamjenike. Ne bojim se preuzeti obvezu i reći da ćemo smanjiti davanja kojih se grad može odreći. Ako se odreknemo komunalne naknade i kažemo da je to dva milijuna kuna, to nije izgubljen novac, već su to dva milijuna uložena u budućnost, u radna mjesta, kroz porez, prirez, kroz povećanje obitelji, ljudi, domova, djece, mladih koji će kupovati nekretnine. Grad Požega će više vrijediti! Svima ćemo postati zanimljivi. Mi se vežemo za županijsku razvojnu strategiju, na izlazak s brzom cestom, mi smo centar , moramo preuzeti tu odgovornost da pomognemo svim našim okolnim mjestima i općinama. Nismo otok nego središte županije.

Zapošljavanje je prioritet. Osim kroz industrijsku zonu, kako još?
Sad već imamo program kojim stimuliramo otvaranje malih obrta. U ideji smo da osim toga što dobivate pet tisuća kuna jednokratno od Grada za otvaranje malog obrta za svako radno mjesto i 20 posto bruto dohotka kroz prvih 12 mjeseci, predlažemo i jednokratno 10 tisuća kuna za žene u poduzetništvu. Poduzetnički inkubator će otvoriti start up projekte gdje ćemo pomoći onima koji će se samozaposliti, a nakon dvije, tri godine, možda i otvoriti još radnih mjesta. Ono što nama treba je pozitivna energija i vjera u sebe. Neće doći nitko iz Amerike ili Njemačke i donijeti lovu ovdje, već je moramo stvoriti sami. Moramo isto biti svjesni da bi bilo tko došao uložiti u nas i mi moramo prihvatiti da njemu vraćamo kroz slobodno tržište i kvalitetnu radnu snagu. To je onaj triple helix… imamo izvrsnu osnovnu, srednju obrtničku, poljoprivrednu, tehničku školu koja se odmah može povezati s našim Veleučilištem koje je inkubator budućih poduzetnika, privrednika i poljoprivrednika. Tako se povezujemo, već i jesmo i s regijom Austrije, Italije i Njemačke …Imamo izvrsne kontakte s agencijama koje povezuju šest stotina poduzetnika u Njemačkoj, a hrvatskog su podrijetla. S njima treba razgovarati jer su još uvijek vezani uz Požegu. Moramo se otvoriti prema sugrađanima, poduzetnicima, i omogućiti tu sigurnost. Ono što je i premijer govorio i što Hrvatska demokratska zajednica ističe; sigurnost u političkom, pravnom sustavu, porast BDP-a i socijalna osjetljivost. Osjetljivost prema našim sugrađanima treće životne dobi koji su ovo sve nama dali, ostavili nam da bismo mi sačuvali za našu djecu.

Pitanje za Vas, ali i zamjenike. Projekt Slavonija? Koliko bi Grad Požega realno mogao povući sredstava?
- Ono što je nama problem je da je Požega kroz statistiku procijenjena kao grad sa 76 posto razvijenosti na razini RH čime nam je zatvoren ogroman broj projekata koji koriste manje razvijeni gradovi. Mi ćemo tražiti da se to promijeni jer su nam zatvorena vrata na način sufinanciranja, da smo 75 posto, imali bismo 80 naprema 20 odnos sufinanciranja. Projekt Slavonija nudi velike infrastrukturne objekte, i mi ih imamo u planu.

Novo zapošljavanje prioritet je Vašeg mandata, ukoliko ga dobijete. Što je s ostalim područjima života? Komunalna infrastruktura?
Imamo projekt aglomeracija koji se odvija na području grada Požege. 176 milijuna kuna! Preko 90 posto obnovit će kroz Hrvatske vode. Povećati će se kapacitet i odvodnje i dovodnje, i u istom trošku urediti i komunalna infrastruktura. Zato te određene ulice, zbog kojih su se sugrađani malo i ljutili, jer ih nismo odmah obnavljali, ali uspjeli smo dobiti ovako veliki projekt, gdje netko drugi daje novac, da upravo to dotjeramo u red u veoma malom udjelu Grada Požege. Isto tako, projekt brze ceste D 38. Šest kružnih tokova, žila kucavica grada Požege, koja će ubrzati protok teškog tereta. Nemamo mogućnost širiti ulice, grad smo sa starom tradicijom i to ne smijemo ugroziti.

Kapitalni objekti su i izgradnja knjižnice i čitaonice, imate li još što u planu?
Nakon dugog niza godina idemo u izgradnju studentskog doma zajedno s Veleučilištem. Knjižnica da bi u potpunosti zadovoljila do kraja projekta, treba još nekih 10 milijuna kuna. Pet milijuna za novi dio…mislimo da s velikim infrastrukturnim objektima treba malo pričekati, treba uložiti prvo u radna mjesta, veleučilište povezati s Europom. Ostvario sam izvrstan kontakt s pokrajinom Trento u Italiji, slični su nama, bave se uzgojem vinove loze i voćarstvom, ono gdje se vidimo i gdje vidimo napredak našeg Veleučilišta. Infrastrukturno ćemo još dovršiti priču oko D 38, i urediti još nekoliko ulica koje su uistinu u lošem stanju.

Realno je da uzmete mandat. Što bi voljeli da nakon tog mandata možete reći?
Da nisam nikoga razočarao!

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska