Petak, 05 Svibanj 2017 10:15

Transparentno odradimo projekte

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: ŽELJKO SAMARDŽIJA, KANDIDAT SDP-a ZA ŽUPANA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

Tko je Željko Samardžija?
- Moji roditelji su 1950. godine doselili iz Primorja, okolica Senja, u Požegu. Rođen i rastao do sedamnaeste godine skoro na požeškom trgu - Sokolova 12. Radničko dijete - „ljevaoničar“ u kojoj sam i sam radio pet godina, izgradilo je socijalde-mokratsko razmišljanje o svijetu u kojem živim. Svi članovi moje porodice su vjernici - praktični rimokatolici što kod nas znači imati sve sakramente i odlazak u Crkvu kako se kod nas kaže „na zapoviđene dane“ i prema osobnim potrebama za vjerom. Vjera, Crkva uz puno čitanja (Rerum Novarum pape Lea XIII, izdan 15. svibanja 1891.) donijeli su i socijalni nauk katoličke crkve koji te davne godine zahtjeva zaštitu radnika, osnivanje sindikata, zaštitu i čuvanje okoliša te korištenje obnovljivih izvora. Zatim, ulaganje u održivi razvoj lokalne zajednice te poniznost - prije svega lidera kao državnih službenika te privatnih poduzetnika i poslodavaca koji zapošljavaju radnike. Mišljenja sam kako socijaldemokracija okuplja i vjernike i ateiste koji žele svakodnevno raditi i živjeti na navedenim principima uz danas dostignute razine ljudskih prava, zaštite prava svih pripadnika manjinskih skupina i ljudi koji drugačije misle uz geslo „živi i pusti druge da žive“ ili „ne radi drugima što ne bi želio da netko tebi radi“. Stoga ideološki pristupimo u današnju Europu gdje se demokratske stranke razlikuju prema konzervativnim, liberalnim i socijalnim pogledima na život ili svjetonazor.

Branitelj sam od 28. lipnja 1991. godine iako sebe i ratne suborce u Požeštini definiram kao ratnike, budući smo od osvajanja vojarne do Sarajevskog primirja u siječnju 1992. imali inicijativu i bili u stalnim napadnim djelovanjima. U vrijeme primirja upravo je razvoj, rad i osposobljavanje mladih u Središtu za obuku od strateškog značenja i preduvjet stvaranja osposobljenih vojnika za izazove budućnosti - legendarni „Bljesak“ i „Oluju“.

Moj rad u Glavnom stožeru Republike Hrvatske na obuci i pripremi Oružanih snaga počeo je 1993. godine, a uz strateške odluke Predsjednika i državnog vrha naredne godine prioriteti su bili sukladnost obuke s vojnicima NATO saveza.

Tko je Željko Samardžija danas?
- Diplomirani inženjer sigurnosti – smjer zaštita na radu i umirovljeni brigadir Oružanih snaga Republike Hrvatske s 42 godine radnog staža, otac troje djece i djed petero unučadi. Član SDP-a dvije godine i kandidat za župana Požeško-slavonske županije. Već naveden svjeto-nazor, veliko iskustvo u radu državne uprave, iskustvo u diplomaciji koje je potrebno za provođenje projekata i osobna odluka da pomognem socijal-demokraciji u našoj županiji ponukala me je da prihvatim ponudu stranke i predsjednika ŽO SDP Požeško-slavonske županije, Zdravka Ronka. Duboko vjerujem kako socijaldemokracija u Republici Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji izuzetno potrebna danas i u budućnosti. Priče o njenoj nedemokratskoj, antihrvatskoj, protuvjerskoj, komunističkoj ili nekoj drugoj naravi su zlonamjerne s jednim ciljem, a to je osvajanje i ostanak na vlasti. Konzervativci i liberali u svojoj osnovnoj postavci podržavaju i štite veliki kapital i profit što je u direktnoj suprotnosti s zaštitom okoliša, radnika ili prava svih koji profitu stanu na put.

Znano je da su kandidati za župana, uz ostale, tri branitelja 123. brigade i umirovljena časnika Oružanih snaga - brigadni general Alojz Tomašević, brigadir Željko Kalić i ja. Moram naglasiti da smo vrlo dobri prijatelji iz rata, rada u OSRH i privatno, ali smo u potpunosti različiti u pogledu svjetonazora, definiranja problema, uzroka, posljedica, prioriteta, ciljeva, modela vođenja i upravljanja zadaćama i ljudima. Osobno obožavam različitosti i siguran sam da je to doprinijelo kvaliteti odrade zadaća u ratu, ali smo u ovoj utrci za župana na dijametralno suprotnim polazištima te glasači moraju odlučiti tko će od nas najbliže ispuniti njihova očekivanja u narednom periodu i njemu dati glas.

Što nudite?
- Iako je program gotov, u ovom trenutku želim naglasiti upravo pristup radu više nego dijelove samog programa.

TRANSPARENTNO ODRADIMO PROJEKTE.

Jasno, jednostavno, pregledno – TRANSPARENTNO u najkraćem vremenu od nekoliko mjeseci promijeniti, oblikovati i popuniti internet stranicu Županije. Mora se uvrstiti zakonske obaveze, odluke, ciljeve, projekte i mjere. Objaviti javnu i bagatelnu nabavu, planirani prora-čun i potrošnju po svakoj stavci i svim detaljima rada župana, zamjenika župana, tijela županije i skupštine kako bi žitelji županije bili kontrolori svih naših aktivnosti, a ne samo onih o kojima ih želimo izvjestiti.

Posao radimo, ali ODRADITI je naš cilj. Samo završetak radova, promjene i projekti koji stanovništvu i pojedincima osiguravaju punu korist za nas je trenutak završetka posla.

Kroz naše i njihove PROJEKTE koje ćemo odraditi prema fondovima Europske Unije, ali i otvorenim natječajima naših ministarstava, želimo pojedincima, malim, srednjim i velikim poduzetnicima, poljoprivrednicima, zadrugama, udrugama i svim zainteresiranim pomoći u privlačenju toliko nužnih financijskih sredstava.

Prioritet rada u prvoj fazi je zapošljavanje, zapošljavanje i zapošljavanje ili sve aktivnosti usmjerene u projekte koji zadržavaju, pripremaju ili otvaraju radna mjesta. 

Odabirom mene za župana SVI stanovnici županije mogu očekivati našu potpunu posvećenost TRANSPARENTNOM ODRAĐIVANJU PROJEKATA.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska