Utorak, 02 Svibanj 2017 08:06

Kandidat za gradonačelnika Požege nezavisni Miro Rašić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SVOJU KANDIDATURU NAJAVIO DOSADAŠNJI NEZAVISNI VIJEĆNIK U POŽEŠKOM GRADSKOM VIJEĆU MIRO RAŠIĆ -

Sa svojom nezavisnom listom na Lokalnim izborima za gradonačelnika Požege i Gradsko vijeće grada Požege natjecati će se i Miro Rašić. On je u protekle četiri godine mandata u Vijeće izabran s liste HDSSB-a, da bi ubrzo potom, prije konstituiranja Vijeća izašao iz stranke i nastavio obnašati dužnost vijećnika kao Nezavisni vijećnik. Sve četiri godine označilo ga je kao vijećnika koji je uvijek komentirao i diskutirao o točkama dnevnog reda, jako puno je predlagao na Vijeću, posebice programa za razvoj poduzetništva i gospodarstva. Pokrenuo je inicijativu da se iz gradskog Proračuna stimuliraju novi poduzetnici sa sredstvima koja bi im omogućavala bolji start te onim poduzetnicima koji ostvaruju zapošljavanja. Inicijativu je pretvorio i u Odluku grada Požega te se po tom projektu bilježe pomaci u otvaranju novih obrta, malih tvrtki i zapošljavanje.

Kao vijećnik djelovao je apsolutno nezavisno, nije se uvijek slagao s vijećnicima koji su bili u vlasti, njegovo nezavisno djelovanje ne može se usporediti s djelovanjem još jedne nezavisne liste koja je davala potporu vladajućima i bila produžena ruka vladajućih. Vijećnik Rašić sve Odluke je ili nije podržavao, ovisno o njegovim stavovima, pa je počesto bio i jedini protiv nekih odluka, ali je u pravim Odlukama od interesa za grad donosio prave odluke i dao svoju podršku. Njegova kandidatura u novim Lokalnim izborima samo je produžetak tog rada i djelovanje, želja da gradu Požegi pomogne u njegovom daljem razvoju, bez fige u džepu. Njega ne interesira materijalna strana priče, za razliku od mnogih vijećnika u ovom sazivu, koji su prelazili preko svojih odluka za onoga koji više plati. Nije želio biti u plaćenim Nadzornim odborima i Upravnim vijećima za koje su se vijećnici otimali, doslovno tukli, jer iza njih stoji podebela naknada, svaki mjesec, iako se vijeće nije sastajalo niti svaki mjesec. Vijećnik Rašić nije imao niti svojih uhljeba, čitaj (onih koji nisu zaslužili zaposlenje ali su zbog političkih ucjena ipak bili zaposleni), kao neke „tobožnje“ nezavisne liste. Sve to kandidata Rašića razlikuje od drugih, što svakako osnažuje njegovu kandidaturu.

Vrlo hrabro ste istakli svoju kandidaturu, puno ranije od brojnih kalkulanata, pa čak i nekih nazovi „poznatih političara“ koji su se nudili svima. Predstavite se onima koji vas još ne poznaju dovoljno?

- Osoba sam širokoga i zavidnoga spektra sposobnosti, vještina i znanja, koje sam pokazivao u vrlo raznolikim oblastima, iznimno sam odgovorna osoba te, više od svega, veliki borac za ostvarenje ljudskih prava i zadanih ciljeva. Odgojen u skromnoj obitelji katoličkih i domoljubnih svjetonazora koja je uvijek poticala na iskrenost, nesebičnost, pravednost, slobodu duha i slične vrijednosne standarde. Kao takav 1991. godine dragovoljno krećem u borbu za svoju domovinu – samostalnu Hrvatsku.

S pravom mogu biti ponosan na sve što sam postigao u svojoj vojnoj karijeri, na činjenicu da sam radio na poslovima osobne sigurnosti prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, sve do njegove smrti, na činjenicu da sam sjedio za stolom s nekima od najvećih svjetskih državnika (poput Margaret Thatcher i dr.). Više puta sam odlikovan i nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice domovinske zahvalnosti te medalja «Bljesak» i «Oluja». S druge strane, znanje koje sam stekao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pokazao nebrojeno puta kao inicijator, organizator te voditelj velikih manifestacija od sportskih, humanitarnih, do kulturnih.

Tko je nezavisni Miro Rašić danas?

- Danas sam umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Požege, borim se za bolji život i standard „maloga čovjeka“, obrtnika i poduzetnika, što je narušeno od strane svih dosadašnjih opcija i pojedinaca, zbog čega mladi ljudi masovno odlaze iz Hrvatske, pa tako i iz grada Požege.

Smatram da kao nezavisni političar na političkom planu mogu učiniti puno više za građane svoje sredine, mogu raditi po svojoj savjesti te dosljedno provoditi zacrtane ciljeve. Svojim predanim radom nebrojeno sam puta dokazao da na političkoj sceni „nisu svi isti“. Bio sam najaktivniji akter unutar Gradske vijećnice na svakoj sjednici tijekom četiri godine, odbijao biti tek slijepi podizač ruku za nečije nelogične i nadasve dugoročno štetne poteze po građane i konkretniji razvoj grada Požege, jedini iz oporbene vijećničke pozicije uspio pokrenuti neki projekt koji je u realnom sektoru pokazao rezultate (program poticanja obrtništva, malog poduzetništva i zapošljavanja), dokazao da sam bezuvjetno na strani građana svoga grada.

Što to Miro Rašić, kao nezavisni kandidat nudi u slijedećem mandatu gradske vlasti?

- U svom daljnjem djelovanju zacrtao sam jasne i konkretne ciljeve koji će doprinijeti istinskom razvoju svijesti da se može ako se hoće. Kao budući gradonačelnik svoju dužnost odlučio sam obnašati volonterski, zajedno sa svojim zamjenicima, primjenjujući pozitivne primjere upravljanja lokalnim samoupravama. Cijeli mandat posvetit ću konkretnim mjerama za razvijanje privrednoga sektora i tako stvoriti uvjete za nova radna mjesta, a povećanje osobnih primanja u svim kućanstvima dogodit će se smanjenjem gradskih nameta, što je također predviđeno programom. Primjenom takvog programa dogodit će se pozitivni iskorak u obrazovnom sustavu, u sportskom, zdravstvenom, kulturnom i društvenom životu Požege. Isto tako, siguran sam kako će program moje Nezavisne liste pokrenuti pozitivne demografske procese u Požegi, a samim time i težnju Požežana da ostanu na svome ognjištu graditi zajedno bolju budućnost znajući da Požega može bolje.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska