Četvrtak, 05 Siječanj 2017 12:40

Uz modelarstvo i konstrukcije rade i zahtjevne predmete na novom 3D printeru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRODNEVNA ZIMSKA ŠKOLA TEHNIČKE AKTIVNOSTI GRADA POŽEGA -

POŽEGA - Zajednica tehničke kulture grada Požega i ove zime, tj. za zimskih školskih praznika organizirala je trodnevnu Zimsku školu tehničkih aktivnosti za učenike četiri osnovne škole grada Požega. Vrijeme kada učenici nemaju školskih aktivnosti oni su pokušali nadomjestiti aktivnostima na izradi modela u modelarstvu, izradi raznih konstrukcija u kojima se primjenjuje elektronika i električni pogoni, a posebno interesantno je svima bilo raditi na novom 3D printeru s kojim su izrađivali predmete koje su sami projektirali.

- Imali smo dobar odaziv naših vjernih članova svih tri dana, pa i na ovom završnom danu Zimske škole tehničkih aktivnosti. Ideja je da ih motiviramo, pokažemo koje djelatnostiIMG 6825 obavljamo. Naši polaznici su ove godine pohađali tri radionice, strojarske konstrukcije u kojima su na osnovu materijala koji smo dobili iz Zajednice tehničke kulture Hrvatske oni su od najmanjih do najvećih uzrasta sastavljali razne strojarske konstrukcije. Druga radionica je naša najstarija radionica modelarska, koja se bavi izradom raznih maketa, u koje također ugrađujemo elektroniku i na taj način povezujemo napredniji rad, a maketama dajemo živost. Treća radionica je modeliranje uz pomoć 3D printera koji smo upravo započeli, a očekujemo da ćemo dobiti još jedan 3D printer. Da bi osposobili učenike za rad na tom printeru s Tehničkom školom Požega i ravnateljem Zoranom Galićem smo dogovorili obuku kroz tečaj. Naši članovi odlaze svaku drugu subotu na tečaj koji vodi prof. Biljana Radošić gdje uče rad u programu i crtanje modela koje izrađuje 3D printer – istakao je predsjednik ZTK grada Požega, Đuka Pelcl, koji je zadovoljan već s prvim radovima na printeru koje su osmislili samo učenici i polaznici ovih radionica. Dolaskom novog printera pokazalo se da im je sada slaba karika, stari i zastarjeli kompjuteri, koji ne mogu prihvatiti zahtjevni program AUTOCAD kojim se izrađuju modeli na printeru. Stoga im je potrebna pomoć za nabavku novih i jačih računala.

S proizvodima ove Zimske radionice pokazat će se na izložbi u Turističkoj zajednici grada Požega. Za uskršnje praznike svi polaznici radionica za nagradu će ići u Kraljevicu u Centar za tehničku kulturu ZTK Hrvatske na proljetnu školu tehničke kulture. Uz to što će im to biti velika nagrada, tamo im se pruža prilika naučiti puno novih stvari. Đuka Pelcl zahvaljuje i roditeljima koji usmjeravaju učenike i dovode ih u ovu zimsku školu, jer ovdje se postižu dobri rezultati kojeIMG 6828 oni pokazuju i na Državnim natjecanjima iz Tehničke kulture osvajajući mjesta u vrhu. Slijedi im ovog proljeća i Županijsko natjecanje u tehničkoj kulturi učenika svih osnovnih škola.

- Uz dogovor s roditeljima, za one koji pokazuju poseban interes i talent za tehničku kulturu, mi guramo dalje, pa na kraju i usmjeravamo u dalje školovanje. U svakoj generaciji nađe se neki lumen i potencijal i na nama je da to prepoznamo, vrednujemo i potičemo. Upravo u radu ovog novog 3D printera neko se može dovoljno osposobiti da si kasnije s takvim printerom otvori radno mjesto u izradi raznih potrebnih predmeta. nadamo se da će i to neko prepoznati – zaključio je Đuka Pelcl, koji ističe da se zajednica financira uz pomoć grada Požega koji je osigurao i potrebne prostorije za rad, te Požeško-slavonske županije. Završni dio radionice posjetio je i zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić.

Tekst/foto: Vladimir Protić