Srijeda, 28 Prosinac 2016 18:32

Vjerujem da će 2017. biti godina velikih projekata za Pleternicu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRIJEM ZA OBRTNIKE I GOSPODARSTVENIKE GRADA PLETERNICE  -

PLETERNICA – Po drugi puta od kada je otvorena Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, u dvorani knjižnice grad Pleternica i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić organizira nakon božićnih blagdana, a uoči dolaska nove godine, prijem za obrtnike i gospodarstvenike. I ove godine okupio se veliki broj gospodarstvenika a u obraćanju gradonačelnica Jozić je istakla što se radilo, te posebno naglasila planove za budući razvoj. Na početku je prikazan kratki film o Pleternici danas.

IMG 6456 - 2016 je bila godina uistinu velikih projekata na području našeg grada. To financijski možda nisu biuli veliki projekti, međutim, kad ih se sve skupa zbroji bilo je investicija ukupno na razini 25 milijuna kuna. To prvenstveno mislim na obnovu kolničke infrastrukture nakon poplave u visini od 7,5 milijuna kuna. Naselja Blacko, Viskovci, Srednje Selo, Kuzmica, Frkljevci, Sulkovci i najveće ulaganje je na području Pleternice – Ivanindvorsko naselje. Brana u Pleternici je u obnovi a vrijednost ugovora je 4,9 milijuna kuna. Isto tako imali smo energetsku obnovu na 11 objekata na području našega grada. To su tri područne škole – dvije su kompletno energetski obnovljene a u dvije škole je instalirano novo grijanje na pelete. Isto tako, 8 objekata u vlasništvu grada Pleternice, što u Pleternici što u mjesnim odborima je isto tako obnovljeno po principima energetske učinkovitosti. Ja uistinu vjerujem da će 2017. godina biti godina velikih projekata za Pleternicu. U pripremi je danas, sutra ili prekosutra… ćemo pustiti javni natječaj za odabir izvođača rekonstrukcije kino dvorane u multimedijalnu dvoranu i ja računam da ćemo u idućoj godini moći otprilike 2 milijuna kuna investirati u taj objekt. Očekujem sredstva Ministarstva kulture. Tu su svi drugi objekti i projekti koje smo prijavili na EU fondove. Ove godine je bilo jako puno prijava na prekograničnu suradnju – prijavili smo projekt s BiH i Srbijom a prijavljujemo i objekte na mjere ruralnog razvoja. Tako je prijavljena Ulica Ivana Tomića-Baje i kanalizacija u Požeškoj Koprivnici i Polojama i trenutno je u tijeku priprema dokumentacije za izgradnju drugog inkubatora u Pleternici – istakla je gradonačelnica Jozić te najavila i veliki projekt Aglomeracije – očekujemo da će i ti radovi krenuti iduće godine, u proračunu je osigurano 470 000 kuna. Obzirom da Tekija još raspolaže određenim sredstvima. To je za 2017. u 2018. moramo izdvojiti 2,6 milijuna kuna i u 2019. godini preostali iznos. Napominjem da je to projekt koji ide preko Tekije i Hrvatskih voda a koji se financira sredstvima EU-a, zatim Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskih voda i Grada Pleternice.

Gradonačelnica Jozić osvrnula se i na stanje poduzetnika i poduzetništva u Pleternici: - Mi smo radili usporedbu 2014. i 2015. godine – broj poduzetnika je povećan za 4%, sa 81 na 84 a broj registriranih obrtnika za 3,5% sa 114 na 118. I ono što je najsnažnija poruka svega toga da je zapošljavanje raslo za 18%, odnosno sa 346 samo u trgovačkim društvima na 410. Napominjem da podatke o obrtnicima nemamo jer ne postoje takve baze podataka ali ja očekujem da je taj broj isti. Dakle, rasli su i prihodi i izvoz a prema informacijama koje ja imam broj obrtnika u 2016. je porastao za 8 a isto toliko je porastao i broj trgovačkih društava. Slijedeće godine podaci će biti još očekujemo veći – zaključila je gradonačelnica Jozić.

Prijemu obrtnika i gospodarstvenika nazočili su predsjednik Gospodarske komore Požega Luka Balenović, predsjednik obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk i predsjednik Udruženja obrtnika Požega Mile Golić, koji su se obratili nazočnima. Gradonačelnica Jozić pripremila je i prigodni domjenak uz koji je nastavljeno druženje.