Ponedjeljak, 12 Prosinac 2016 20:39

Usvojen proračun županije od 400,8 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

19. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Kako se za ovu godinu projekt razminiranja vrijedan 30 milijuna kuna, zbog kašnjenja u provedbi prenosi u slijedeću godinu, bilo je prije potrebno donijeti odluku o 2. Rebalansu proračuna za 2016. godinu. Županija je sudjelovala u tom projektu s 15% sredstava, koje je trebalo prenijeti u slijedeću proračunsku godinu. Rebalans se još odnosio i na dodatni prihod od pomoći države u iznosu od 553 tisuće kuna koja su županiji odobrena po državnom IMG 5099rebalansu. Tu su i dodatni rashodi od 500 tisuća umjesto planiranih 300 tisuća kuna za plaćanje po ovrsi za županijske Ljekarne. Rebalans je usvojen uz nekoliko suzdržanih glasova vijećnika SDP-a, a tako je bilo i sa usvajanjem Proračuna za 2017. godinu.

Prijedlog proračuna za 2017. godinu predviđa prihode od 400,8 milijuna kuna, po čemu je proračun za 5% veći od prošlogodišnjeg, te rashode od 404,8 milijuna kuna, koji su za 6% veći nego 2016. godine. Proračun je obrazložio župan Alojz Tomašević, navodeći i dalje da proračun opterećuju prezaduženost i preuzete kreditne i ostale obveze iz prošlosti, jer županija još dugi niz godina ima godišnji anuitet za povrat kredita od 3,9 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda i primitaka najveći dio čine prihodi od HZZO-a na temelju ugovornih obveza ( 45,94%) i pomoći (29,30%), a slijede ih prihodi od administrativnih pristojbi i prihoda po posebnim propisima (15,61%), a prihodi od poreza čine 3,61%.U strukturi ukupnih rashoda i izdataka najveći dio odnosi se na materijalne rashode (40%), a slijede rashodi za zaposlene 46% i rashodi IMG 5096za nabavku nefinancijske imovine od 4%.

Proračun je usvojen bez veće diskusije, osim što je nezavisni vijećnik Franjo Odobašić dao primjedbu, da su se ona sredstva za poljoprivrednike, posebno razvoj stočarstva, koja nisu utrošena u ovoj godini trebala prebaciti i prenamijeniti za neke druge poticaje u poljoprivredi za 2017. godinu.

Usvojeni su i proračuni Županijske uprave za ceste, te Plan građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta na području županije. Odlukom o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova Županijske skupštine odobreno je 69.920 kuna, koje će dobiti HDZ za 15 vijećnika 29.070 kuna, SDP za 12 vijećnika 23.370, HDSSB za 4 vijećnika 7.600, HSS i HSLS za po jednog vijećnika po1.900 kuna, te nezavisna lista za 2 vijećnika 3.990 kn.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o županijskim nagradama koja predviđa da se broj godišnjih nagrada poveća s 3 na 5, te da se uvede i nagrada „Povelja zahvalnosti Požeško-slavonske županije“. Za IMG 5108životno djelo i dalje će biti dodjeljivane do 3 nagrade.

Donesena je i Odluka da se za svih 24lovozakupnika koji su podnijeli zahtjeve za produljenje ugovora o zakupu lovišta, 24 lovišta na području županije, produže na slijedećih deset godina od 31. ožujka 2017. godine do 31. ožujka 2027. godine. Odluci županije prethodila je suglasnost Ministarstva poljoprivrede nakon provedenog postupka uvida u kaznene i prekršajne evidencije svih lovoovlaštenika. Lovačka društva su dužna Županiji uredno plaćati godišnju lovozakupninu, koja se kreće u različitim iznosima, ovisno o veličini lovišta i količini divljači koju predviđa lovnogospodarska osnova. Lovozakupnine su se kretale i do 100 tisuća kuna godišnje za najveća lovišta.

Uz suglasnost županije Upravno vijeće OŽB Požega donijelo je odluku o darovanju dijela nekretnine Zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u vrijednosti milijun kuna, na kojoj će Zavod graditi novu zgradu hitne medicine, za koju već ima glavni projekt i lokacijsku dozvolu.Građani Požeštine tako će uskoro dobiti na jednom mjestu objedinjenu, dostupniju i najsuvremenije opremljenu hitnu medicinsku pomoć.

Tekst/foto: Vladimir Protić