Srijeda, 07 Prosinac 2016 09:11

Ministrica Gabrijela Žalac posjetila Požeško-slavonsku županiju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I EU FONDOVA -

POŽEGA - Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Požeško-slavonsku županiju i četiri grada, Lipik, Pakrac, Požegu i Pleternicu. Službeni posjet započeo je u Gradu Lipiku gdje je ministrica sudjelovala na svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“. Ukupna vrijednost ovog projekta je 2,95 milijuna kuna, a Grad Lipik dobit će 2,35 milijuna kuna iz EU fondova kako bi izradio projektnu dokumentaciju za obnovu Vile Zinke i Vile Savić kao pojedinačnog zaštićenog dobra te plan uređenja Perivoja u Lipiku. Ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana.

Nakon potpisivanja ugovora ministrica se zaputila prema Poduzetničkom centru Pakrac gdje se sastala s gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, koja ju je upoznala s novim projektima Grada u području prekogranične suradnje i kulturne baštine.

Važan sastanak o mogućnostima financiranja projekata na području Požeško-slavonske županije EU sredstvima održan je u Požegi sa županom Alojzom Tomaševićem te svih pet gradonačelnika gradova i pet načelnika općina u Požeško-slavonskoj županiji. Ministrica je naglasila važnost suradnje na svim razinama te najavila jačanje koordinacije i novi smjer u upravljanju regionalnim razvojem Republike Hrvatske i fondovima Europske unije. Istaknula je i važnost projekta energetske obnove javnih zgrada kojega mogu koristiti županije i lokalne samouprave, natječaj za prirodnu baštinu, kao i natječaje koji su na raspolaganju za poduzetničke inkubatore.

Svoje zadovoljstvo posjetom izrazio je na početku sastanka župan Alojz Tomašević te ministrici najavio brojnim planove i projekte županije, posebno kapitalne projekte akumulacije Kamenska, brze ceste kao poveznicu s autocestom i dr. - Na ocjenjivanju je jedan veliki projekt koji se nalazi u Ministarstvu zdravlja, podizanje spremnosti i razine naše bolnice, a u pripremi je i dokument za Dom zdravlja pri čemu možemo govoriti o desetinama milijuna kuna. Tu je i projekt “Kuća graševine” koji obuhvaća tri grada, Kutjevo, Pakrac i Pleternicu, koji očekuje nastavak, a tu očekujemo daljnju potporu ministarstava. Energetska obnova ide dalje, pripremili smo 93 objekta spremna za apliciranje, a svaki mjesec otvaramo jedan ili više gdje su radovi završeni. Gospodarski kapaciteti domaćih i stranih investitora dat će i nove odgovore za razvoj poljoprivrede koja je temelj razvoja gospodarstva na ovom području.

Ministrica Žalac u Pleternici je nazočila svečanoj sjednici kojom je obilježen Dan grada. Neposredno prije svečane sjednice ministrica je prisustvovala otvorenju Centra udruga u Pleternici.

Tekst/foto: Vladimir Protić