Utorak, 22 Studeni 2016 13:44

Usvojen rebalans proračuna i Strategija razvoja grada Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

16. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Potaknuta vijećničkim pitanjem, situacija s Turističkom zajednicom Grada Kutjeva i dalje je neizvjesna, jer joj i dalje visi veliki dug, koji je dobio i sudski epilog. Treba platiti dug koji je nastao još od konjičkog turnira u Kutjevu, koji se sada popeo na 300 tisuća kuna, što stoji kao mač nad glavom Turističke zajednice i njenog blokiranog IMG 2119računa, ali blokira i njen rad, kao i prijavljivanje i sudjelovanje u brojnim projektima. Mišljenje nekih vijećnika je da se ta trakavica mora riješiti, a kako je to sve već sudski presuđeno, treba se ili nagoditi i platiti, da Turistička zajednica nastavi sa svojim radom.

Prvi rebalans proračuna nakon podrobnog objašnjenja gradonačelnika Josipa Budimira i gradskih službi zaduženih za financije usvojen je. Bitno je da je proračun konsolidiran, iako je manji po prihodima, oko 3,75 milijuna kuna. Više je tehničke prirode jer se neke pozicije troškova po odlukama Ministarstva financija više ne vode ukupno, nego posebno po nekim mjestima troškova. Tako da se isti iznosi troškova sada vode na drugim pozicijama, te je došlo samo do preformulacije proračuna, no zbog toga se morao raditi cijeli rebalans. Proračun je stabilan a manjak proračunskog prihoda nadomješten je pomoćima. Kapitalne pomoći države za projekte Obilaznica Vetovo i kanalizacija Bektež su isplaćene, ali ne u cijelosti, jer je umanjeno za 110 tisuća kuna, IMG 2120odnosno za 290 tisuća kuna što se moralo nadomjestiti iz proračuna. Komunalna naknada se odlično naplaćuje i do kraja godine bit će naplaćena u potpunosti, čak nešto preko planiranih sredstava, no jedino podbacuje šumski doprinos koji je sve manje, a za 2017. godinu Hrvatske šume planiraju smanjiti sječu za 60%, čime se smanjuje i iznos šumskog doprinosa u proračunu grada Kutjeva. Bit proračuna je da nema obveza prema dobavljačima, da se sve obveze plaćaju u roku, te da za povrat kratkoročnog kredita do kraja godine ostaje još 200 tisuća kuna. Dugoročni kredit se isplaćuje redovno.

Nakon kratke diskusije jednoglasno je usvojena i Strategija razvoja grada Kutjeva do 2020. godine, koja je prije svega potrebna za mogućnost prijavljivanja na natječaje s projektima. – Ova strategija za nas je jako bitna jer nas očekuje puno projekata, otvaraju se novi natječaji u fondovima EU. Ako je projekt već planiran u Strategiji razvoja, na natječaju dobiva dodatne bodove.

IMG 2121Jednoglasno je usvojena i Odluka o izmjeni Programa utroška sredstava od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo za 2016. godinu, a primljena je i informacija da Hrvatske ceste popravljaju dionice cesta uništenih u poplavi i nevremenu ove godine. 

Pod razno vijećnici su iznijeli nekoliko primjedbi, posebno o pričama i najavama od odustajanja od nekoliko velikih projekata koje su političari na skupovima najavljivali, no sada se sve manje spominju. Ozbiljniju raspravu vijećnici su najavili na slijedećoj sjednici kada očekuju da se ponudi i proračun za 2017. godinu.

Tekst/foto: Vladimir Protić