Srijeda, 07 Rujan 2016 11:39

Turizam, pogled na budućnost Požeško-slavonske županije i RH

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NARODNA KOALICIJA ORGANIZIRALA JAVNU TRIBINU U POŽEGI (PROMO ČLANAK) -

POŽEGA – Izborni stožer Narodne koalicije za 5. Izbornu jedinicu organizirao je javnu tribinu za svoje članove, simpatizere i građane s temom „Turizam, pogled na budućnost Požeško-slavonske-županije i Republike Hrvatske“. Moderator javne tribine Marijan Cesarik, predsjednik GO SDP-a Požega, uveo je skup u temu turizma i sve većeg značaja turizma kao gospodarske grane, ali i njegovog direktnog utjecaja na ostale gospodarstvene segmente. Tribina je održana u dvorani Udruženja obrtnika Požega.

IMG 7337Glavni izlagač teme bio je Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma u Vladi Zorana Milanovića i član EU parlamenta. – Turizam je od strateške važnosti za RH, djelatnost koja i ovisi o različitim sferama. Kontinentalni dio još uvijek dobro kaska za turizmom jadranskog dijela Hrvatske, a turistički djelatnici trebaju potaknuti da se malo veći turizam događa i u ovom kraju. Turizam se ne događa preko noći, na obali se događa već desetljećima, a na kontinentu nije nikada bio toliko pažen i mažen. No, trendovi u turizmu se mijenjaju, kontinent i zelenilo, vode sve više privlače turiste. Ljudi iz dalekih destinacija, od Japana, Koreje i dr., više ne žele biti samo na plaži. Oni žele istraživati kontinent i vidimo da se priča malo po malo pomiče u unutrašnjost kontinenta – istakao je Oleg Valjalo, koji ima dovoljno iskustva jer je radio i u realnom sektoru a bio i zamjenik ministra turizma, kada je napravljena i strategija razvoja turizma u RH. Ta strategija govori kako povećati rezultate turizma, posebno u onim krajevima gdje nije u dovoljnoj mjeri razvijen. Jedan od zadataka Turističkih zajednica je da povežu i javno i privatno, pronaći ulagače u turizam i sve sudionike educirati kako povlačiti sredstva iz EU kojih za turizma ima stvarno dovoljno.

IMG 7338Višegodišnji predsjednik TZ grada Požega i TZ Požeško-slavonske županije Bruno Horvat istakao je iz svog bogatog iskustva u turizmu slijedeće: - Cilj ove prezentacije Strategije razvoja turizma bio je potaći naše lokalne turističkih subjekata na jedno turističko promišljanje, dati jedan novi elan i snagu, koju ćemo zasigurno imati i kroz pomoć Ministarstva turizma i HTZ. Dok smo imali priliku upravljati županijskom i gradskom TZ ostavili smo vrlo mnogo značajnih i zanimljivih projekata, od brojnih turističkih manifestacija u gradu Požegi, vinski cesta, smeđe turističke signalizacije, novih promidžbenih materijala. Pomagali smo turističkim agencijama kroz subvencije za razvoj turizma u ovom kontinentalnom dijelu. Već tada smo bili al pari susjednim županijama.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska