Petak, 02 Rujan 2016 18:12

Slavonci se moraju izboriti za svoju Slavoniju

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

BIRAČIMA SE OBRATILI NOSITELJI LISTE KOALICIJE HDSSB-HKS U 5. IZBORNOJ JEDINICI  -

POŽEGA – Biračima u Požegi, koja je sastavni dio 5. Izborne jedinice predstavila se sa svojim programom koalicija HDSSB-HKS i nositelji liste Dragan Vulin i Ruža Tomašić. Oni su na tiskovnoj konferenciji iznijeli zašto je Slavonija na dnu hrvatskih regija i što nudi njihova koalicija za boljitak Slavonije i Baranje.

Vulin je istakao da se Slavonija u zadnje vrijeme suočava s velikim problemom iseljavanja mladih i cijelih obitelji. – Ako se ne poduzmu konkretni koraci, ovaj prostor će postati pusta ravnica i prostor. To ne smijemo dopustiti i mi nudimo konkretna rješenja i mjere kako to promijeniti u ovih pet slavonskih županija. Mi   biti konkurentni u proizvodnji aviona i automobila, ali možemo razvijati ono što nam je dragi Bog dao, a to su ova plodna polja, koja nam mogu osigurati posao, našim mladima ostanak i bolju budućnost. Ne trebamo se svi baviti ratarstvom, nego razviti i povezati prerađivačku i prehrambenu industriju, s onime što naš poljoprivrednik proizvede – ističe Vulin, kojemu smeta što smo mi upravo etičkim kodeksom o trgovini pšenicom oštetili naše ratare i sada im plaćamo za pšenicu niskih 70 lipa po kilogramu, tu istu pšenicu prodajemo i izvozimo van, a onda skupe proizvode od brašna uvozimo. Nije normalno i da kilogram kruha stoji 9 kuna.

IMG 6637Vulin se zalaže da 550 tisuća podnositelja zahtjeva za legalizaciju iz poljoprivrednih krajeva moraju dobiti legalizaciju za 1 kunu, a ne da ih se izjednačava s legalizacijom vila i velebnih objekata na jadranskoj obali. HDSSB će se zalagati za takvu legalizaciju, da svi mogu konkurirati sredstvima europskih fondova. Cijenu zakupa zemljišta malim poljoprivrednicima cijenu treba smanjiti na cijenu velikih zakupnika, jer se opet pogoduje krupnom kapitalu. U tom smjeru ide i njihov zahtjev za smanjenje PDV na domaću hranu na 5%, jer tako će ta hrana biti konkurentna na tržištu. On pozdravlja smanjenje PDV-a na turizam, ali tu blagodat nižeg poreza opet koriste najrazvijeniji krajevi Hrvatske, Dalmacija, Istra, Zagreb, a najmanje Slavonija i Baranja. Turizmu treba uvjetovati da smanjeni porez može koristiti ako koristi bar 50% domaćih proizvoda.

 - Danas u ponudi puno je stranaka i obećanja, no ljudima i žiteljima Slavonije poručujem da dobro razmisle tko je do danas branio interese Slavonije, a tko samo obećavao. Prije šest mjeseci jedino je HDSSB imao amandmane na proračun u kojima je tražio 187 milijuna kuna za projekte u Slavoniji, a da se smanje subvencije brodogradnji. Svi zastupnici drugih stranaka, ali i zastupnici drugih stranaka iz Slavonije, iz 4. i 5. Izborne jedinice glasali su protiv naših amandmana, protiv da sredstva dođu u Slavoniju. Tko se onda jedini bori za Slavoniji, a drugi rade kao stranački poslušnici. Tko to ide po mišljenje u Zagreb i u Metković. Vidjeli smo kako se Metkovci kroz Most, Dalmatinci i Istrani kroz svoje opcije bore za svoj kraj. Slavonci se također moraju izboriti za svoju Slavoniju, a to i nudi ova koalicija – ističe Vulin, koji očekuje da će ovaj program u Slavoniji polučiti pet do šest mandata.

Ruža Tomašić je narodnim jezikom rekla da se previše krade u ovoj Hrvatskoj. – Kad bi se u Hrvatskoj godinu dana prestalo krasti, Hrvatska bi izašla iz krize, bila bi kao Švicarska. Svi znamo što se radi u državnim tvrtkama. Svi oni koji zlouporabe svoj položaj imaju nekog svog sveca zaštitnika, provedu koji tjedan ili mjesec u istražnom zatvoru, te ih oslobode i oni idu dalje. Nevini dalje rade. Zašto etičko povjerenstvo za praćenje izbora nije prije vidjeli tko sve može biti na listama, jer ima ljudi na listama za koje nema šanse da budu na tim listama – kaže Tomašić koja problem reformi vidi prvo u reformi pravosuđa, što je preduvjet da bi se mogle provesti ostale reforme.

Treba uvesti brojne olakšice za zapošljavanje mladih i poticati da sami mladi kreću u poduzetničke vode i otvaranju vlastitih biznisa, jer nema napretka ako se zapošljava u javnom sektoru i državi. Pitanje koje mnogi olako rješavaju i bacaju cifre od stotina tisuća otvaranja radnih mjesta, brojne druge poticaje, no Tomašić pita odakle novci? Odgovor na to pitanje ne nudi nitko, izbjegavaju ga.Dragan Vulin s kandidatima iz Požeško slavonske županije na 22. Požeškoj Fišijadi

Nositelji liste i kandidati liste koalicije posjetili su i aktivno sudjelovali na 22. Požeškoj fišijadi, gdje su se njihovi članovi natjecali u kuhanju najboljeg fiš paprikaša.

Tekst/foto: Vladimir Protić