Četvrtak, 01 Rujan 2016 09:30

„Od borbe za bolji život u Slavoniji neću odstupiti ni milimetra“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DRAGAN VULIN NOSITELJ LISTE HDSSB-HKS U 5. IZBORNOJ JEDINICI (PROMO ČLANAK) -

U manje od godinu dana čekaju nas drugi parlamentarni izbori na kojima ste nositelj, ovoga puta koalicijske liste HDSSB-a i HKS-a. U sklopu kampanje dosta ste prisutni i na području Požeško-slavonske županije. Koje probleme stanovnika biste posebno izdvojili?

- Ne morate biti genijalac kako biste znali da je veliki problem ovoga kraja nezaposlenost i siromaštvo. No, iz ta dva problema nastao je najveći problem koji ima nesagledive posljedice na budućnost ove županije, ali i Hrvatske. Riječ je o iseljavanju mladih. Ponekad mi se čini da taj problem vladajući, bilo lijevi bilo desni, guraju pod tepih ne želeći priznati da IMG 2191se u Hrvatskoj, a najviše u Slavoniji, događa bijela kuga, ne želeći priznati da Slavonija očigledno odumire. Posebice se to odnosi na Požeško-slavonsku županiju koja svake godine gubi više od 1000 stanovnika.

Mora li biti tako? Kakva rješenja nudi koalicija HDSSB-a i HKS-a?

- Osoba sam koja ne priznaje da je neki problem nerješiv. Za početak je potrebno da političari koje biraju stanovnici Slavonije u Saboru zastupaju interese upravo tih birača. Nedopustivo je da zastupnici HDSSB-a zatraže 187 milijuna kuna za projekte u Slavoniji, a zastupnici HDZ-a, SDP-a i MOST-a iz Slavonije glasaju protiv, poručujući valjda da nama nisu potrebni ti novci. A znate li gdje onda završe ti novci? U Zagrebu, Dalmaciji i Istri. To je nedopustivo. Protiv takve sluganske politike ću se boriti dok god budem politički aktivan. Ovim putem odlučno najavljujem da će HDSSB sigurno i u idućem mandatu u Saboru beskompromisno tražiti novce za projekte u Slavoniji, a velikim dijelom i za Požeško-slavonsku županiju. Od takvog stava nećemo odstupiti ni milimetra.

Županije koje su u sastavu 5. izborne jedinice na samom su začelju po svim ekonomskim pokazateljima. Kako to promijeniti?

- Požeško-slavonska županija ima četiri puta veću nezaposlenost i tri puta manji BDP po stanovniku nego grad Zagreb. A znate li što onda izglasaju zastupnici SDP-a, pa i oni iz 5. izborne jedinice? Zakon o statističkim regijama po kojemu je stanovnik Požege, Čaglina ili Pakraca jednako bogat kao stanovnik Zagreba, a bogatiji od stanovnika Dubrovnika ili Pule. Zbog tog nakaradnog zakona, protiv kojega je jedini glasno ustao upravo HD-SSB, poduzetnici i poljoprivrednici u Slavoniji dobivaju manje novčane potpore od onih iz Istre ili Dalmacije. Tko misli da je ovo ispravno rješenje, onda će i dalje davati glas SDP-u ili HNS-u koji su zakon izglasali ili HDZ-u i MOST-u koji zakon nisu promijenili. O kakvom mi onda gospodarskom rastu uopće možemo pričati kada oni koji se trebaju boriti za interese svog zavičaja rade upravo suprotno.

IMG 5713Važan segment vašeg programa je poljoprivreda koju smatrate nositeljem razvoja ovog dijela Hrvatske?

- Poljoprivreda je nosila razvoj Slavonije i Baranje samo kada ju je pratila i jaka prerađivačka industrija. Nažalost, danas je naša regija postala sirovinska baza na koju kao plijen gledaju „preprodavači“ koji kupe naš poljoprivredni proizvod po niskoj cijeni tvrdeći da je loše kvalitete i onda ga izvezu van i prodaju kao proizvod najviše kvalitete, a država sve to slijepo promatra i odobrava.

Neistina je da je Europska unija kriva za propast naše poljoprivrede, jer kako druge države Europske unije mogu štiti svoje poljoprivrednike, dok naše vladajuće garniture rade sve ne bi li ubili i ovo malo proizvođača. Uz takvu poljoprivrednu politiku ne čudi da se u Požeško-slavonskoj županiji u pet godina prepolovio broj mljekara, te da je u dvije godine ugašeno 300 OPG-ova.

U ovom segmentu godinama predlažemo smanjivanje PDV-a na domaću hranu, legalizaciju poljoprivrednik objekata za 1 kunu, vraćanje prednosti pri davanju zakupa državnog zemljišta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u odnosu i smanjivanje cijene zakupa. Provedbom već ove tri ključne mjere, kroz nekoliko godina hrvatska poljoprivreda bi doživjela oporavak, a to bi značio i oporavak Slavonije i Baranje.

Tekst/foto: Promo