Utorak, 28 Lipanj 2016 10:25

Olujno nevrijeme pred početak sjednice bilo je znakovito i izazvalo 4-satnu diskusiju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

24. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Olujno nevrijeme koje je zahvatilo cijelu Požeštinu negdje iza 15 sati nije se još ni smirilo u potpunosti kada je u 16 sati krenula 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Požega, no svakako je bilo znakovito i izazvalo čak ćetverosatnu sjednicu. A sve je počelo idilično, čak ni Aktualni sat koji uvijek uzburka početak sjednice nije bio nešto olujan, kao vrijeme vani, no sve točke dnevnog reda išle su sve sporije i sporije.

IMG 3209No prve točke dnevnog reda u kojima je tema bio proračun, raspodjela rezultata Proračuna Grada Požega i Izmjene i dopune proračuna donijele su diskusije i napade oporbe, prvenstveno predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Zdravka Ronka, koji je odmah istakao da je proračun neprobavljiv. Prvo manji je nego je najavljen, manji po realizaciji svake od tri prošle godine, investicije su se smanjile drastično, na jednu četvrtinu nekadašnjih investicija, a povećana su samo sredstva za plaće, čak 25%.

Proračun je pojašnjavao dogradonačelnik Mario Pilon, koji je odmah naglasio, da ne bude dodatnih diskusija, da plaće nisu podizane, nego je samo masa plaća veća, jer su se kroz tri projekta, koja su financirana sredstvima EU i ministarstava, zaposlila na određeno vrijeme od mjeseci do godinu dana čak 64 osobe, što je povećalo tu masu isplaćenih plaća, ali ne na teret gradskog Proračuna. Zbog smanjenja poreza na dohodak poreznom reformom, proračun je ostao bez nešto preko 4 milijuna kuna. Pilon je odgovorio i na kritiku da je realizacija proračuna manja za 11 milijuna kuna od planiranog, navodeći neke od godina kada je grad vodio IMG 3216gradonačelnik Ronko, pa je realizacija proračuna nekoliko puta bila i 30 milijuna kuna manja od planiranog. – Zašto sad ta dvostruka mjerila, a onda je to za vas bilo normalno. Proračun je plan koji je podložan, ovisno o realizaciji i stalnim promjenama – istakao je Pilon.

Gradonačelnik Vedran Neferović istakao je pak da su planovi izvršeni, a da se nije moglo više jer na proračun grada Požega stalno dolaze prisilne naplate i ovrhe, za brojne sumnjive projekte koji su rađeni za vrijeme gradonačelnika Zdravka Ronka. Grad Požega, za razliku od prije, ima jako puno projekata, neki čekaju natječaje, a neki su u realizaciji. – Grad Požega za vaše vrijeme nije niti znao što su to projekti, vi se time niste bavili, jer niste imali ni ljude koji bi radili projekte za europske fondove – dodao je gradonačelnik Neferović.

Slijedeću veliku diskusiju i prijepor izazvala je točka dnevnog reda Odluka o socijalnoj skrbi Grada Požega, na čiji je prijedlog oporba, točnije vijećnica Marina Mirković (SDP) imala nekoliko primjedbi i prijedloga. Kako ih je nakon pauze u kojoj su se ti prijedlozi otiskali i pripremili kao amandmani, što je predložio predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, i predloženi, glasovanjem su redom odbijeni, pa je ta točka nakon 45 minuta diskusije ostala na početnom prijedlogu.

IMG 3218Vijećnici su usvojili i dopunu Prostornog plana uređenja Grada Požega i dopune Generalnog urbanističkog plana, te dali suglasnost za dogradnju zgrade Veleučilišta u Požegi, koja će novim objektom dobiti u podrumu sportsku dvoranu i sadržaje uz dvoranu, u prizemlju knjižnicu i čitaonicu i osam ureda, na 1. katu 3 velike predavaonice koje će biti povezane hodnikom u nivou sa glavnom zgradom, te na 2. katu laboratoriji i uredi za nastavnike.

Ponovno je veliku raspravu izazvala točka o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom Veleučilištu u Požegi, koje bi na toj novoj lokaciji, uz Gradsku kuglanu i ispred Gradskih bazena krenulo u izgradnju Studentskog doma. Kako su u pitanju sredstva Europske unije i Ministarstva i iznos za kupnju zemljišta od 1,6 milijuna kuna je prihvatljiv trošak u projektu, pa ne stoji primjedba vijećnika Ronka da se želi potrošiti novac Veleučilišta. O projektu gradnje Studentskog doma pozitivno se izrazilo i Upravno vijeće, a cijeli projekt već je dobio i potporu Ministarstva, a Veleučilište je prihvatljiv predlagatelj projekta po odredbama resornog Ministarstva. Od nekoliko ponuđenih lokacija svi sudionici su se složili da je ovo prihvatljiva lokacija za novi Studentski dom, iako su neki vijećnici izrazili sumnju da je ovo dobra lokacija za studentski dom.

Na kraju ulaskom u četvrti sat trajanja sjednice vijećnici su saslušali i prihvatili Izvješće o radu za 2015. godinu trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Požega, Tekija d.o.o. i Komunalac Požega d.o.o..

Tekst/foto: Vladimir Protić