Petak, 25 Svibanj 2012 11:30

HNS traži spas za staru lipu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

STOGODIŠNJA LIPA SE SUŠI ZBOG NEDOSTATKA VODE  -

POŽEGA – Članovi Hrvatske narodne stranke uz transparent su željeli skrenuti pažnju građanima i gradskoj vlasti da se ništa ne radi za spas stare lipe uz raspelo na Trgu Matka Peića u Požegi. Još za vrijeme proslave 100-godišnjice postavljanja raspela na ovom mjestu, kada je vjerojatno posađena i ova lipa ukazano je da se lipa suši, a sve vjerojatno zbog nedostatka vode, koje korijen ne dobiva pošto je sve popločeno kamenom i sva oborinska voda odlazi u slivnike.P5261784

HNS-ovci skreću pažnju javnosti da je vjerojatno i najstarije stablo u našem gradu, koje ima više od 100 godina. I hortikulturni stručnjaci se slažu da ovo staro stablo trpi zbog nedostatka vode, osušile su se neke tanje grane, a sada već sušenje pokazuju i deblje grane na stablu, a može mu se pomoći vrlo jednostavno. Predlažu da se na još nekim mjestima uklone betonske kocke, postave eventualno rešetke kroz koje bi voda odlazila direktno u zemlju i tako dala potrebnu vodu korijenu lipe.


HNS-ovci gradskoj vlasti predlažu da se to što hitnije učini, a da se na tom mjestu u hladu ove stogodišnjakinje postave i klupe za građane Požege i posjetitelje grada, koji bi ovdje mogli odmoriti. Na taj bi način dodatno oplemenili ovaj lijepi trg, a pomogli u spasu stare lipe. Nadaju se povoljnoj reakciji gradskih vlasti na ovu njihovu inicijativu.