Četvrtak, 19 Travanj 2012 10:14

Veliki interes, brojne liste, ali i nepravilnosti

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU GRADA POŽEGE  -

POŽEGA – Raspisani izbori za nova vijeća u Mjesnim odborima na području grada Požege i prigradskih naselja za novi četverogodišnji mandat uzburkali su političku scenu. Prije svega izazvali su veliki interes kako političkih stranaka, nekoliko koalicija, ali i nezavisnih lista, tako da su u nekim mjesnim odborima kandidirano i šest lista. Ukupno u  36 Mjesnih odbora kandidirano je 96 lista, najviše iz SDP-a, koji ima svoje liste u svih 36 MO, zatim HDZ koji ima desetak manje, te koalicija HNS-HSU i HDSSB koji su se kandidirali u gradskim odborima i većim prigradskim naseljima.

Stranku zamijenili nezavisnim listama

Ima i nekoliko nezavisnih lista, najviše od članova HSLS-a koji više nisu ili ne žele ispred liste staviti stranački znak, nego su prijavili svoje nezavisne liste. Taj interes govori sasvim suprotno od onoga da su to nevažni izbori, da MO nemaju nikakav utjecaj jer nemaju sredstava za provođenje svojih programa. No svakako su strankama važni za njihove međusobne oglede i okršaje, jer kako kaže ona stara, ako nisi prošao u svojoj ulici ili selu, nećeš proći ni nigdje dalje.

Dominacija SDP u Mjesnim odborima

Na izborima prije četiri godine dominirao je SDP u potpunosti jer su osvojili vlast u 34 MO, dok je HDZ ostvario pobjedu u Dervišagi i Drškovcima. Iako je HDZ pojačao svoje članstvo i očekuje baš na ovim izborima svoje dokazivanje i preuzimanje vlasti u većem broju MO, iz SDP-ovog tabora očekuju potpunu pobjedu. Kako je upravo dio vijećnika u Drškovcima iz HDZ-a prešao u SDP, a lista iz Dervišage nije prihvaćena, zbog nereguliranog boravišta jednog kandidata, SDP-u se otvara prilika svoju dominaciju potpuno zaokružiti.

images2Niz nepravilnosti donijelo pune ruke posla Izbornom povjerenstvu

Već spomenuto neprihvaćanje liste HDZ-a u Dervišagi zbog kandidata Darka Puljašića koji u trenutku prihvaćanja nije bio stanovnik MO Dervišaga, izazvala je niz žalbi i odbijenica Izbornog povjerenstva i drugostepene instance, pa HDZ-u ostaje jedino žalba na Upravni sud, i nada da će se slučaj riješiti do kraja mandata. Mala razlika je samo u tumačenju da li je dan prihvaćanja kandidature kada Puljašić još nije bio stanovnik Dervišage, ili dan prijave liste dva dana kasnije kada je Puljašić već bio stanovnik Dervišage jedan dan. HDZ-u je naknadno odbijena i lista za MO Šeovci, jer je kasnije utvrđeno da je jedan od kandidata na listi, Damir Hrvačanin djelatna vojna osoba, što je u suprotnosti sa Zakonom koji brani djelatnim osobama.

HNS u roku popravlja neke svoje liste koje su podnesene na starim obrascima i bez upisanog OIB-a, pa je problem riješen u 24 sata, a također zamijenjena i osoba koja se dozvolila kandidirati na listi HNS-HSU i na listi HSLS-a.

Naknadna pamet nekih kandidata

Ubrzo nakon što su prošli svi žalbeni rokovi dolazi niz dojava, prijava, kako anonimnih tako i onih s imenom i prezimenom. Anonimna prijava da su liste HNS nezakonite jer povjerenik stranke Damir Kovačević nije imao pravo potpisa lista, nego samo organizaciju unutarstranačkih izbora u HNS-u. Dilema se rješava i liste ostaju jer je došlo ovlaštenje od predsjednika HNS-a Radimira Čačića, da je povjereniku dano upravo i ovlaštenje da provede kandidacijski postupak za izbore u MO.

Dolazi i zahtjev Vesne Mihalj u MO Praulje s liste HSU, da je obmanuta i postavljena na listu bez svoga pristanka, što Izborno povjerenstvo odbacuje, jer ima uredno potpisanu izjavu o pristanku kandidature i kopiju osobne iskaznice, te se naknadna pamet ne uvažava i lista ostaje.

Čak za dvije liste dolaze prijave da su ne važeće jer se na njima nalaze djelatnici policije, koji zbog toga imaju problema. Nakon provjere Izborno povjerenstvo donosi rješenje da liste ostaju jer Zakon djelatnicima policije ne brani da budu kandidati na listama, nego je samo upitna moralnost takvog čina, pa liste ostaju. Naknadno HDSSB povlači listu u MO Arslanovci, na kojoj je bio Damir Klarić, djelatnik policije iz humanog razloga, zbog toga da mu ne stvaraju probleme.

Kako je još deset dana do izbora mogli bi svašta očekivati, no želimo Izbornom povjerenstvu da mirno privedu izbore kraju. Nekima slijedi otrežnjenje nakon prebrajanja glasova, a nekima veselje i u ovim nevažnim izborima, za neke očito važnima.