Četvrtak, 29 Ožujak 2012 12:42

Županijska vlast osigurala brojna ulaganja u školstvo

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

RAZGOVOR SA ŽUPANOM USUSRET OVOGODIŠNJEM DANU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE (1)  -

Podsjetimo, dovršene su Gimnazija u Požegi, sportske dvorane u Velikoj, Jakšiću, Pleternici, dograđena je požeška Ekonomska škola, brestovačkoj je školi omogućena jednosmjenska nastava…

Kako se bliži Dan Požeško-slavonske županije (14. travnja), koji će ove godine uz nekoliko drugih događanja biti proslavljen svečanom sjednicom Županijske skupštine u ponedjeljak 16. travnja s početkom u 13 sati na Veleučilištu u Požegi, donosimo razgovor sa čelnim čovjekom Požeško-slavonsku županije, županom Marijanom Aladrovićem.

Ovaj ćemo put govoriti o školstvu, dok ćemo u idućim brojevima govoriti o ulaganjima na drugim područjima o kojima županijska uprava skrbi.

Gospodine Aladroviću, iza vas su gotovo tri godine mandata na mjestu župana Požeško-slavonske županije. Kako ste zadovoljni tim razdobljem?

- Po meni  je za te nepune tri godine našega mandata u Županiji odrađeno sve ili gotovo sve što smo planirali i zacrtali, odnosno obećali biračima u predizborno vrijeme, a riječ je i o dovršetku sportskih dvorana i nove zgrade Gimnazije  u Požegi, izgradnji poliklinike u Požegi, pripremi potrebne dokumentacije za brze ceste o kojima smo također govorili i tako dalje. Stoga smatram da možemo biti zadovoljni.

Gledajući po djelatnostima, u području školstva su napravljeni veliki pomaci, što je posebno važno jer se radi o mladima, o djeci Požeško-slavonske županije, dakle o našoj budućnosti?

- Da, u školstvu smo zadovoljni činjenicom što je ubrzo po našem dolasku na vlast u Županiju, uz pomoć Ministarstva prosvjete riješen višegodišnji problem nove zgrade požeške Gimnazije i što smo mogli pomoći da ona započne s radom i jednosmjenskom nastavom u rujnu 2009. godine. Naravno, i poslije smo ulagali u Gimnaziju i pronalazili sredstava za njezinu opremanje, pa smo došli i do zvjezdarnice, odnosno opremili je.

Tu nije kraj, kada su u pitanju ulaganja u školstvu?

- Ne, jer je uz pomoć Svjetske banke dograđena i Ekonomska škola u Požegi kojoj je znatno podignut standard s četiri nove učionice i novom, velikom zbornicom. Time, kao osnivači svih srednjih škola i većine osnovnih, možemo biti zadovoljni, naravno, kao i činjenicom da je temeljito uređeno šest novih područnih škola u Pleternici. Zadovoljni smo i potpunom izmjenom stolarije u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što smo lani sufinancirali s oko 350.000 kuna.  Ove ćemo godine preko istoga fonda ići u rekonstrukciju kotlovnice  u osnovnoj školi u Lipiku, što ćemo sufinancirati s oko 250.000 kuna.

Sportske dvorane su, pak, posebna priča?

- Po dolasku u Županiju ubrzo smo krenuli u realizaciju obećanoga pa smo uspjeli osigurati sve potrebno da se otvore školske sportske dvorane u Velikoj, Jakšiću i Pleternici. Drago mi je i što smo pronašli sredstva da u Brestovcu dogradimo i uredimo prostor iznad nove sportske dvorane što je omogućilo veći komfor tamošnjim učenicima i djelatnicima, ali i jednosmjenski rad tamošnje osnovne škole.

Zašto se čekalo tako dugo s dovršetkom spomenutih sportskih dvorana, pa i Ekonomske škole. Čekalo se godinama, sve do dolaska nove županijske vlasti?

- Rekao bih da je prethodna županijska vlast činila neke stvari da se ti projekti ne dovrše, posebno opstruirajući sportsku dvoranu u Pleternici. Oni jednostavno nisu uspostavili kontakt s resornim ministarstvom kako bi se to dovršilo na vrijeme, što smo mi promijenili. Primjerice, za dogradnju Ekonomske škole došli smo minutu do 12 jer je prijetilo da se taj projekt uopće ne realizira, što bi bila neprocjenjiva šteta. Srećom se to nije dogodilo.

Vlada RH je donijela odluku da u Pleternici osnuje srednju školu. Što će, po vama, Pleternica time dobiti?

- Iz Pleternice oko 700 učenika svakodnevno putuju u srednje škole u Požegu. I zapravo će i toj djeci i njihovim roditeljima sada srednja škola biti bliže. Možda u ovom trenutku nismo svjesni što to znači, ali u perspektivi ili u bližoj budućnosti to će sigurno puno značiti za Pleternicu.

Sljedeći tjedan donosimo razgovor sa županom  o ulaganjima u zdravstvo u Požeško-slavonskoj županiji.