Četvrtak, 10 Siječanj 2013 09:42

Vijeće nije izglasalo proračun Čaglina

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

HNS OPĆINE ČAGLIN BRANI PRORAČUN ZA 2013.  -

 

ČAGLIN – Općina Čaglin u 2013. godinu ulazi bez proračuna, jer ga vijećnici nisu usvojili na posljednjoj sjednici u prošloj godini. Načelnik općine Ivan Đurina, član HNS-a u zakonskom roku je pred vijećnike predložio prijedlog proračuna I ostavio mogućnost korekcije amandmanima na proračun, no vijećnici HDZ-a I HSS-a koji imaju većinu u vijeću bez prethodne rasprave taj su prijedlog odbili. Pojasnili su tek da je proračun politički i predizborni.

- Time su pokazali da im napredak i razvoj općine nije u interesu. Takva blokada je vjerojatno jedino njima u interesu jer je njihov cilj zaustaviti realizaciju bilo kakvog projekta. Žalosno je što će te dvije stranke za pet mjeseci nuditi mještanima općine Čaglin da ih oni vode, a njihov interes je : Što gore, to bolje. Načelnik općine podnio je 10 gotovih projekata u razna ministarstva RH i dobio obećanja o njihovoj realizaciji. Kako bi to zaustavili u realizaciji, blokada proračuna je jedino “oružje” kojim se može makar i privremeno zaustaviti bilo kakav projekt prije lokalnih izbora. Na taj se način želi prikazati načelnika kao osobu koja nije ništa uspijela u realizaciji projekata i razvoja općine. Stvarna istina je naravno sasvim drugačija. Svojim lobiranjem i aktivnim nastupom zajedno s ministrima HNS-a omogućena je izgradnja trafostanice u vrijednosti 5 mil.kuna, asfaltiranje ceste Milanlug-Duboka,1,5 mil. kuna, te rekonstrukcija pruge Pleternica-Čaglin,10 mil. kuna. Tu prugu je bivša vlast zatvorila, nisu je uspjeli staviti u promet do danas. Ove godine doći će do rekonstrukcije prvog dijela do Čaglina - istakao je Željko Garc, predsjednik HNS-a podružnice Čaglin u svom priopćenju nakon sjednice vijeća, koja je u nekim trenutcima bila na rubu incidenta.

Nedonošenje proračuna blokirat će rad Komunalca, a otežati i dolazak prvog investitora iz Slovačke u Industrijsku zonu koji bi u prvoj fazi zapolsio dvadesetak radnika. HNS ovu općinu vodi tek 6 mjeseci i vidljivi su pomaci na bolje, a u proteklih 16 godina vodili su je HDZ i HSS, a danas vidimo gdje su je doveli. HNS-ovci se nadaju boljoj raspodjeli mandata nakon lokalnih izbora kada građanima ponude svoje programe razvoja općine Čaglin.