Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 26 Ožujak 2020 08:44

HSS predlaže - organizirajte interventni otkup poljoprivrednih proizvoda i razmislite o otvaranju tržnica

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

HSS je već ranije uputio javnu potporu Nacionalnom stožeru civilne zaštite u vezi upravljanja krizom uzrokovanom koronavirusom te posljedicama potresa u Zagrebu.

Smatramo kako nije vrijeme za skupljanje političkih bodova i s toga s punim poštovanjem i oprezom apeliramo na Stožer da organizira interventni otkup poljoprivrednih proizvoda te da razmisli o ponovnom otvaranju tržnica.

Ako je moguće organizirati rad trgovina te ograničiti broj ljudi koji se u nekom trenutku nalaze u trgovinama, isto je moguće primijeniti i u radu tržnica. Zatvaranjem tržnica mali proizvođači su stavljeni pred zid budući da u ovom trenutku ne postoji način na koji bi mogli svoje proizvode plasirati na tržište.

Jednako tako, smatramo hitnim i nužnim da Nacionalni stožer civilne zaštite organizira interventni otkup poljoprivrednih proizvoda za potrebe robnih zaliha, vojske, policije, zdravstva...

Apeliramo i na otvaranje trgovina rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju, jer je pred poljoprivrednicima proljetna sjetva, a dostava dijelova ne funkcionira.

Upravo sadašnja situacija pokazuje kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti.