Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020 09:15

SDP Požeško-slavonske županije vezano za pandemiju uzrokovanu koronavirusom

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom SDPH pomno prati razvoj situacije i na tu temu je predstavio set mjera za ublažavanje njegovih posljedica. Predloženim mjerama nastoji se smanjiti šteta kao posljedica pandemije i osigurati snažnija  zaštita radnika, građana i samog  gospodarstva. Predložene mjere za građane u pravilu se odnose na mjere kojima se osigurava veću sigurnost građana preciznijim reguliranjem radnog statusa, stimulira se rad iz kuće gdje je to god moguće, osigurava se opskrba građanima a  u slučaju otkaza radnika zbog epidemije predviđa se moguće oslobađanje od plaćenih režijskih troškova i moratorij na otplatu kredita tih građana.     

U razgovoru sa mnogim gospodarstvenicima iz naše Županije informirani smo da je njihovo poslovanje u ovim uvjetima znatno otežano, prvenstveno zbog otežane isporuke vlastitih proizvoda u zemlje Europske unije (gospodarstvo naše županije je u 2018.g. imalo izvoz nešto veći od milijardu kuna) te zbog toga očekuju znatne poteškoće u poslovanju.

Kako bi se ublažile posljedice smanjene gospodarske aktivnosti SDP je predložio da se za vrijeme trajanja pandemije prolongira ili obustavi plaćanje svih oblika poreza, da se izvrši moratorij na kredite poduzetnika i da se izdaju garancije za obrtna sredstva poduzetnika kako bi se mogla zadržati radna mjesta.

SDP u ovoj situaciji naglašava da je su sigurnost i zdravlje naših građana na prvom mjestu. Zbog toga predlažemo da se izbori za Mjesne odbore za Grad Požegu, a koji su predviđeni za 19.04.2020.g. odgode za neka druga vremena, kako se sada zbog  predizbornih i izbornih aktivnosti ne bi ugrožavalo zdravlje naših građana.  

Mi smatramo da sada nije vrijeme za takve političke utakmice, iako SDP i dalje čvrsto stoji na svojim političkim stavovima, već da je vrijeme prvenstveno za zajednički rad svih na sprječavanju širenja zaraze i ublažavanju štetnih posljedice ove pandemije. Mi ćemo u narednom periodu razmotriti na koji način možemo pomoći našim građanima i našem gospodarstvu.

Na kraju pozivamo sve građane da se pridržavaju svih uputa koje nadležne službe izdaju vezano za ovu situaciju, jer jedino tako možemo očekivati brzi povratak u normalan život svih nas na ovim prostorima, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik ŽO SDP-a PSŽ Mitar Obradović.