Nedjelja, 22 Prosinac 2019 23:41

„Sad il' nikad“ pretvorio se u „nedostatan“ jer Miroslav Škoro nije ušao u 2. krug, no ukupni je pobjednik u Požeško-slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

POŽEGA – Nešto se dogodilo što mnogi nisu vjerovali, a to je da će predsjednički kandidat Miroslav Škoro biti ukupni pobjednik u Požeško-slavonskoj županiji po broju osvojenih glasova, ispred HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. On je dosta uvjerljivu pobjedu odnio u svim općinama i gradovima, osim u općini Brestovac. Najveći postotak glasova osvojio je u Kutjevu, čak 47,76%, što su mediji predviđali čak i tri mjeseca prije početka kampanje, jer je već tada bio glavna zvijezda na Gradskom vijeću grada Kutjeva, a podržali su ga i kutjevački vinari kao jednoga među sobom. Iznenađuje i grad Požega čiji glasači su dali gotovo 800 glasova više za Miroslava Škoru nego za Kolindu Grabar Kitarović, ali i Pleternica, uvijek bastion HDZ-a koji to očito više nije, jer Miroslav Škoro je i tamo dobio 432 glasa više od Kolinde Grabar Kitarović, unatoč tome što je Pleternica opet posljednja dostavila svoje rezultate u DIP. Sad je to već simptomatično, a i zbijaju se velike šale na taj račun. Možda da se u tom izbornom povjerenstvu malo uozbilje, jer šale se pretvaraju i u ozbiljne optužbe.

Miroslav Škoro je nekoliko puta pozvao birače HDZ-a da svoj glas daju njemu, jer da je on njihov predstavnik. Prihvatili su to i brojni mediji, te se ta priča zakoturala kao gruda snijega, a u nju su izgleda povjerovali i određeni broj članova i simpatizera HDZ-a, po nekim izračunima tih je bilo gotovo 25%. Miroslava Škoru podržali su brojni desno orijentirani glasači, a posebno MOST-ovci kojima je ovo bila idealna šansa da se malo „osvete“ HDZ-u. No sve je to bilo u konačnici nedostatno za osvajanje barem 2. mjesta koji bi značio ulazak u 2. krug.

Miroslav Škoro u svakom slučaju ne može biti nezadovoljan, jer je od jedne ideje u koju ispočetka ni sam nije vjerovao, dobro uzdrmao politički establišment koji se već uljuljkao u svoje uspjehe. Škori sada preostaje da i dalje pjeva „Ne dirajte mi ravnicu“ jer ravnica Slavonije je glasovala za njega, ukupni je pobjednik u četiri slavonske županije. Ako bude nastavio dalje s političkim radom, možda bi mogao napraviti pravu stvar i na skorim parlamentarnim izborima, pa onda sa svojim „žetončićima“ malo zakomplicirati stvar oko parlamentarne veleprodaje.