Ponedjeljak, 25 Studeni 2019 09:21

Svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana je u bračnoj zajednici

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

SOCIJALDEMOKRATSKI FORUM ŽENA SDP O MEĐUNARODNOM DANU BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA  -

Svjedoci smo učestalih slučajeva nasilja nad ženama i djevojčicama kao i nasilja u obitelji. Nasilja koje često ostaje neprijavljeno zbog straha i srama. Nasilje koje se manifestira kao fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko.

Prema statističkim podacima svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana je u bračnoj zajednici, a godišnje smrtno strada 22 do 45 žena. U 20% do 65% slučajeva počinitelji su sadašnji ili bivši partneri. Posljednjih godina nasilje u obitelji je najčešće prijavljivano kazneno djelo. Pri tom je važno znati da na jedno prijavljeno djelo nasilja u obitelji dolazi 10 neprijavljenih, dok je na jedno prijavljeno djelo seksualnog nasilja dolazi 20 neprijavljenih. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je pretučena.

 - Ovi podaci su poražavajući. Zbog toga je važna provedba Istanbulske konvencije. Istanbulska konvencija iako je ratificirana i dalje se ne provodi u praksi. Istaknula bi da u našoj županiji ne postoji skloništa za žene žrtve nasilja – kaže Mihajla Pavković, predsjednica ŽO SDFŽ SDP-a Požeško-slavonske županije.

Kakvu poruku kao društvo šaljemo?

Tolerira se nasilje koje se želi staviti u privatnu sferu, nema dovoljne osude nasilnika ( zaslužila je to, on je dobar čovjek i veseljak ), predugo se vode sudski postupci koji su po svojoj prirodi hitni.

Nema opravdanja za nasilnike i nasilje. Nasilje nad ženama i djevojčicama je jedno od najrazornijih kršenja ljudskih prava. Poguban utjecaj nasilja nad ženama seže puno dalje od same žrtve i počinitelja, prema obitelji, zajednici, društvu u cjelini.

Zbog svega pozivam da progovorite o nasilju i nasilnicima, da imate nultu stopu tolerancije na nasilje, da ne okrećete glavu i nasilje prepoznate.

Nasilje se ne događa drugima. 69941823 774337346417466 4572012662484893696 n