Utorak, 04 Prosinac 2012 11:55

Protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SOCIJALDEMOKRATSKI FORUM ŽENA ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama članice Socijaldemokratskog foruma žena županijske i gradske organizacije SDP održale su tiskovnu konferenciju na kojoj su upozorile na još uvijek veliko nasilje nad ženama koje se dešava u našem društvu.

PB236698- Problematiku nasilja nad ženama dugo smo gurali pod tepih i zanemarivali od strane društva i države. Živimo u teškim vremenima ekonomske krize koja pogađa brojne obitelji i odnose među njima. Siromaštvo i stres dovode do porasta nasilja općenito, a naročito nasilja nad ženama, jer najlakše je za probleme okriviti ženu – kaže Nada Del Vechio, ispred požeškog foruma žena.

Anita Kramberger Matoković, predsjednica županijskog foruma žena SDP-a istakla je porazne podatke o stradanjima žena i povećanom broju nasilja nad ženama u obitelji, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine bilo 28 kaznenih djela ubojstava unutar obitelji i 51 pokušaj ubojstva. Primjetan je i sve veći broj nasilničkih ponašanja u obitelji koja se sada bilježe, registriraju i kažnjavaju po novom Kaznenom zakonu.

Ivana Bouček poziva žene koje trpe nasilje da se obrate u Udrugu Brod ili centar Delfin u Pakracu za pomoć ili da nasilje prijave na broj 112.

Nakon tiskovne konferencije aktivistice su u građanima dijelili promidžbeni materijal u kojemu naglašavaju potrebu zaustavljanja nasilja nad ženama, te pozvale na zajedničko odupiranje nasilju. Nasilne veze su bez/veze, Mirom u kući do mira u svijetu i Recimo glasno i jasno, Stop nasilju, samo su neke od poruka u materijalima. Ženama su pak koje možda trpe neko nasilje poručile nemojte misliti da se to dešava samo vama, nemojte šutjeti, budite hrabre i oduprite se bilo kojem obliku nasilja i prijavite nasilnika.