Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 22 Svibanj 2019 16:07

Ministar hrvatskih branitelja na sastanku sa županom

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA – U uredu požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića održan je radni sastanak na nekoliko tema, između kojih je i Centar palijativne skrbi za hrvatske branitelje. U pripremi je akt između Ministarstva Hrvatskih branitelja i Požeško-slavonske županije uz potporu Vlade Republike Hrvatske o osnivanju palijativne skrbi za hrvatske branitelje, a o tome su danas razgovarali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Alojz Tomašević.

- Iznimna mi je čast što je ministar danas u našoj županiji i u gradu Požegi. Razgovarali smo o nekoliko važnih tema, no trenutno radimo na tome da se omogući palijativna skrb za hrvatske branitelje, već smo pokrenuli sustav jer to je jedna od obveza i županije, ali i mene kao branitelja i generala. Želimo pomoći ljudima koji su možda oboljeli te da im taj dio života učinimo ugodnijim, samim time na taj način dajemo i potporu obitelji. U razgovoru sa ravnateljicom bolnice u Pakracu, koja je ujedno i bolnica hrvatskih branitelja, pokrenuli smo dogovor te ćemo zajednički potpisati sporazum i o uređenju prostora. Trenutno je najvažnije da pronađemo prostor sa onim brojem ležaja koji su bitni u situacijama kao što su operacije, da taj hrvatski branitelj ima svoje mjesto jer to je dug i obveza koju ćemo učiniti – rekao je župan Alojz Tomašević.

Također tema današnjeg sastanka bio je prostor u gradu Požegi koji će služiti za rad udruga hrvatskih branitelja, kao i Dom hrvatskih branitelja i njegovom osnutku.

- Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje u Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požegi te se zahvaljujem na gostoprimstvu generalu i županu Alojzu Tomaševiću. Kratki osvrt i uvijek podsjećanje na doprinos županije u obrani domovine, isto tako kao posljedica rata je veliki broj žrtava i veliki broj hrvatskih branitelja. Jedan od prioriteta u radu Ministarstva hrvatskih branitelja u okviru naših redovnih zakonom propisanih nadležnosti je osmišljavati mjere i aktivnosti kako bi smo našim hrvatskih braniteljima i članovima njihovih obitelji omogućili odgovarajući odnos i potrebitu skrb za one najranjivije. Iz tog razloga mi je drago da sam danas sa županom dogovorio osnivanje Centra za palijativnu skrb u gradu Pakracu, gradu heroju. Ministarstvo je prije godinu dana započelo taj program, naglasak na to da se ne radi se o nikakvom paralelnom sustavu jer Ministarstvo zdravstva ima program palijativne skrbi, mi taj program podupiremo, ali sa posebnim usmjerenjem prema potrebama hrvatskih branitelja. U idućih nekoliko dana potpisati ćemo sporazum o osnivanju Centra, ali na tome nećemo stati te ćemo nastaviti širiti mrežu i na sam grad Požegu i u skladu prema prijedlozima koje će župan sa svojim službenicima iznijeti, sve sa ciljem kako bi smo bili što dostupniji mjestu prebivališta naših hrvatskih branitelja – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

IMG 4878