Petak, 19 Listopad 2012 12:05

Nino Smolčić - Vrijeme je za Požegu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: PRVA JAVNO ISTAKNUTA KANDIDATURA ZA GRADONAČELNIKA GRADA POŽEGE -

Nino Smolčić prvi je službeni kandidat za gradonačelnika Požege. Svoju kandidaturu objavio je uz potporu članova Udruge „Vrijeme je za Požegu“.

Nino Smolčić obiteljski je čovjek i otac dvoje djece. Rođeni je Požežanin. Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi. Diplomirao je na ekonomiji i glazbeno je obrazovan. Aktivno se služi engleskim jezikom. Voli glazbu i filmove. U sportu se aktivno bavio plivanjem i stolnim tenisom, a danas rekreativno trči. Privatni je poduzetnik.

 

Koji je Vaš motiv izlaska na izbore?

- To je i više nego često pitanje s kojim se susrećem. Ljudima je društveno prihvatljivo da se za posao odgojitelja, arhitekta, pravnika, ekonomista, liječnika, nastavnika prijavi i po 50 osoba, ali kada se netko kandidira za gradonačelnika ili Vijeće onda je to čudno. Stječe se dojam da su takve funkcije rezervirane za privilegirane. Ja ne dijelim takvo razmišljanje i dokazati ću da se ne mora biti kandidat interesnog lobija da bi se kandidiralo, a da je za potporu građana dovoljno biti odgovoran prema sebi, obitelji i društvu kojega smo dio.

Više je onih kojima je dosta stranačkih poslušnika bez osobnog stava i mi želimo biti izbor te većine.

Mojom kandidaturom i listom za Gradsko vijeće pokrivamo onaj građanski štih Požege koji je proteklih godina izgubljen u diskursu HDZ-a i SDP-a. Motiv je prezentirati viziju razvoja Grada i okolice za narednih 10 godina.

 

Na proteklim izborima za mjesne odbore ostvarili ste odličan rezultat:

Izbori za mjesne odbore bili su test snage pojedinaca i traženje odgovora da li mogu svojim imenom i ugledom dobiti potporu svojih prvih sugrađana. Poznata je krilatica da ako vas podržavaju susjedi onda i vrijedite jer oni vas najbolje poznaju. Na tim izborima sam sa svojim timom i programom dobio više glasova od HDZ-a i SDP-a što je jasan znak da se stranačke strukture mogu pobijediti, a uz ime i program potrebno je i malo više energije čega imamo na pretek. Lokalni izbori su logičan iskorak i idemo sa multidisciplinarnim timom koji će ponuditi brojna rješenja na temu gospodarstva, obrazovanja, sporta, ekologije, zdravlja i dr..

 

Koji su Vam prioriteti u izbornom programu?

Na izbore ne idemo sa predizbornim programom, nego programom kojim ćemo prezentirati viziju razvoja Požege za narednih 10 godina.

Zadaci su realizacija gospodarske zone i poduzetničkog centra, te smanjenje komunalne naknade i doprinosa za realni sektor. Prirez ćemo tretirati kao doprinos čime će se na transparentan način javnosti prezentirati u što su sredstva uložena. Odluku o gradskim porezima mijenjati ćemo u nekoliko članaka, a sve u cilju sprečavanja kažnjavanja onih koji se odluče na samozapošljavanje i na zapošljavanje drugih.

Požega će nakon izbora dobiti tim koji će 100 % biti fokusiran na projekte za koje se može ostvariti sufinanciranje putem proračuna, izvanproračunskih fondova ili fondova EU.

Depolitizirati ćemo gradsku upravu i time politiku ograničiti isključivo na Ured gradonačelnika, a stručne službe osloboditi pritiska političkih promjena čime ćemo im omogućiti potreban mir kako bi se posvetile gradskim projektima.

 

Koja je vaša zamjerka aktualnoj vlasti?

Ne poznavanje prioriteta, izostanak vizije i neproduktivno trošenje energije. Vlast se ne uspostavlja kao svrha jednog čovjeka, a Požega je klasičan primjer tomu. Potrošeno je blizu milijardu kuna, a da se ne vidi učinak sukladno utrošenom. Na stvaranju preduvjeta požeškom gospodarstvu nije učinjeno ništa čime je Požega stavljena izvan tokova razvoja. Nikakvi rezultati nisu zabilježeni na ostvarenju sufinanciranja projekata od strane fondova EU i tu smo propustili brojne mogućnosti.

Gradonačelnik je klasičan „budžetlija“ i način na koji on upravljanja proračunom je model star 50 godina.

Uvjeravam Vas da se sa postojećim prihodima može puno više učiniti, a kada istima dodamo i sredstava iz proračuna ili fondova EU vidjeti ćete koliko je zadnjih 10 godina učinjeno manje od mogućeg.

 

Poznati ste kao predlagatelj brojnih tema koje se odnose na poticanje gospodarske aktivnosti i zapošljavanja:

To je točno, ali treba naglasiti da su gradonačelnikovi ljudi te teme uklanjali sa dnevnog reda Gradskog vijeća. To je klasičan primjer izostanka vizije i ne poznavanja prioriteta. Nažalost, zapošljavanje i ulaganje u gospodarsku infrastrukturu nije prioritet ove vlasti i tu se nalazi odgovor zašto nemamo gospodarsku zonu i poduzetnički centar. Ne želim se vraćati na propušteno, ali je sreća što će se to brzo promijeniti.

 

Prošle lokalne izbore obilježile su teme zatvoreni bazen i sportska dvorana. Da li podržavate zatvoreni bazen u Požegi?

Te teme su obilježile kampanju aktualnog gradonačelnika, ali ne i kampanju svih. O zatvorenom bazenu su pričali oni koji u 10 godina nisu bili u stanju donijeti odluku da se stave barem pločice na sadašnji. Ništa nije realizirano iako smo objektivno sportsku dvoranu mogli imati. Za bazen jesam samo i isključivo ako je to zajednički projekt države, županije i grada Požege. Za realizaciju bazena treba znati i koliki su mjesečni troškovi održavanja istoga po ljeti i po zimi. U takav projekt se ne ide samo srcem već i glavom, a stava sam da niti jedno dijete ne smije završiti osmogodišnje školovanja, a da ne zna plivati. Ta tvrdnja idu u prilog tomu da to treba biti projekt koji nadilazi samo interese grada Požege.