Srijeda, 10 Listopad 2018 11:13

„Državni udar“ 1. i 2. knjiga predstavljene Požežanima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U VELIKOJ DVORANI HGK U POŽEGI VLADIMIR ŠEKS PREDSTAVIO NOVE KNJIGE -

POŽEGA - Knjige Vladimira Šeksa „Državni udar“ predstavljene su i Požežanima. Riječ je o dvjema knjigama koje se bavi rasvjetljavanjem raskola u vrhu državne vlasti i vladajućeg HDZ-a koji će imati dalekosežne posljedice za hrvatsku državu. U ovoj uzbudljivoj knjizi „Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđman i hrvatska politika prema BiH“ Šeks rasvjetljava dva iznimno bitna segmenta suvremene hrvatske povijesti od kraja 1992. do sredine 1994. godine.

Na predstavljanju svojih knjiga, pred prepunom Velikom dvoranom HGK Požega, autor Vladimir Šeks naglasio je kako su one borba za istinu, borba u kojoj smo u krvavim i teškim okolnostima postigli svoju suverenost, neovisnost i državnost. Smatra da se zato takve knjige i trebaju pisati. Iznoseći istinu treba sprječavati lažljivce, klevetnike i krivotvoritelje novije hrvatske povijesti, jer tisuću puta izrečena laž stječe legitimaciju istine, istakao je Šeks.Šeks na promociji 1

Uz autora, knjigu su predstavili recenzenti doc. dr. sc. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, dok je moderator predstavljanja bio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

- Ovdje se radi o možda najkorisnijem i najvrjednijem memoarskom prinosu koji je nastao u samostalnoj Republici Hrvatskoj u posljednjih desetak godina. Radi se o dvije izuzetno dokumentirane knjige koje donose rasprave o ključnim problemima hrvatske države 1993./94. godine, s fokusom u odnosu Republike Hrvatske prema situaciji u Bosni i Hercegovini. To je tema koja i danas opterećuje hrvatsko društvo, a po mom mišljenju bez konzultacije ovih dviju knjiga ne može se donijeti objektivna ocjena, a iz njih proizlazi da Republika Hrvatska nije aktivno sudjelovala u podjeli Bosne i Hercegovine, što je najvažnije za istaknuti – rekao je doc. dr. sc. Ivica Miškulin.8caf78cbed9c4cfa8cadc4253cac0ebc 5 XL

- Na kraju poentira i dokazuje da je predsjednik Tuđman imao izuzetno ispravnu politiku prema BiH i da je svaki potez koji je povukao bio potpuno ispravan i jedino moguć u tim i takvim političkim okolnostima. Također govori i o pokušaju državnog udara Mesića i Manolića te razobličuje jednu veliku grupu političara u zakulisnim igrama te o pobjedi jedne velike većine u HDZ i njihovom konačnom porazu – istakao je dr. sc. Dinko Čutura.

Na predstavljanju knjige okupili su se brojni predstavnici društvenog i političkog života Požege i Požeško-slavonske županije, a ispred pokrovitelja predstavljanja, Grada Požege okupljene je pozdravio domaćin, požeški gradonačelnik Darko Puljašić. - Ovo je knjiga koja govori o prijelomnim vremenima Republike Hrvatske kada se odlučivalo o njenoj budućnosti. Napisao ju je čovjek koji sudjelovao i bio kreator mnogih događanja i ovdje možemo vidjeti stvarnu sliku onoga što se tada zbivalo – vanjski i unutrašnji neprijatelji i koliko je trajala ta borba, koliko je bila teška i koliko smo i zbog tih okolnosti, teško došli do svoje domovine. A narod bez svoje povijesti nema svoju budućnost – uvijek to govorim i u to sam uvjeren.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska