Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 23 Rujan 2018 09:46

Obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PRIOPĆENJE FORUMA ŽENA SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  - 

22. rujna obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na taj dan, ali i na ostale dane treba progovoriti o nasilju nad ženama.

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ubijeno 5 žena. Od toga su 4 stradale od ruku svojih partnera. U proteklih pet godina ubijena je 91 žena. U posljednjih šesnaest godina ubijeno je 346 žena. Najviše ubojstava počine njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Brojke su to koje koje zvone na uzbunu.

Podsjećamo da Republika Hrvatska nema Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova, da nema krovni strateški dokument kojemu je cilj uklanjanje diskriminacije i uspostavljanje ravnopravnosti spolova. Posljednja je vrijedila do 2015. godine. Ratificirana je Istanbulska konvencija, da ista stupa na snagu za nekoliko dana ( 01. listopada 2018. godine ) i da nije vidljiva namjera njezine provedbe.

Podsjećamo na sve prisutniji govor mržnje, na nasilje kojem su mnoge žene izložene, na tendenciju brutalizacije obiteljskog nasilja. Podsjećamo da puno žena ne prijavljuje nasilje zbog straha, srama i nedostatka podrške i stava okoline da je to obiteljska stvar u koju se najbolje ne miješati.

Zbog ubijenih 346 žena koje su ubijene u zadnjih šesnaest godina, zbog 5 žena koje su ubijene ove godine, zbog žena koje se boje prijaviti nasilje svi mi moramo imati nultu toleranciju za svaki oblik nasilja, stoji u priopćenju koje potpisuje Mihajla Pavković, predsjednica SDFŽ SDP-a Požeško-slavonske županije.