Srijeda, 03 Listopad 2012 20:10

Požega ima najlošije uvjete za poduzetnike

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ČLANOVI UDRUGE „VRIJEME JE ZA POŽEGU“ TVRDE - 

POŽEGA – Uz desetke vrsta poreza u Hrvatskoj i 240 raznih oblika naknada i parafiskalnih nameta požeške poduzetnike godinama se kažnjava i visokim porezom na tvrtku. - Osim prireza, koji se već godinama naplaćuje, a troši mimo predviđene namjena, u Požegi se naplaćuje i porez na tvrtku u tako visokom iznosu da nam čak i Zagreb „debelo gleda u leđa“ – istakao je Nino Smolčić, predsjednik Udruge „Vrijeme je za Požegu“ na tiskovnoj konferenciji gdje je istakao niz primjera gradova koji imaju i za 40% manji porez na tvrtku koji se naplaćuje po odluci grada. Najmanji porez ima Karlovac, a i grad Zagreb porez na tvrtku ima za 30% manji nego poduzetnici u Požegi. To je neodrživo i nakon izbora najavljujem izmjenu poreza na tvrtku, najavio je Smolčić.

- Trenutni porez na tvrtku, osim što je iznimno visok, sadrži još nelogičnosti jer linearno, bez uvažavanja veličine tvrtke i po djelatnostima propisuje visinu poreza. Zbog takve Odluke imamo slučaj da dvije tvrtke iste djelatnosti plaćaju jednaki iznos porez na tvrtku, a da jedna ima jednog, a druga može imati 100 zaposlenih. Takve nepravilnosti treba ispraviti – kaže Mario Gitt iz udruge i predlaže stope po kojima bi se porez inima najmanjim najviše smanjio.

Nitko nije tražio smanjenje poreza na tvrtku

Na naš upit zašto je grad Požega u samom vrhu po visini poreza koji poduzetnici i obrtnici plaćaju gradonačelnik Zdravko Ronko nam je pojasnio da se taj porez nije mijenjao desetak i više godina, a da se na prijedlog asocijacija koje zastupaju poduzetnike i obrtnike može uvijek mijenjati. – Nitko do sada, niti Udruga poslodavaca, niti Gospodarska komora, niti Obrtnička komora nikada nisu zahtijevali preispitivanje te odluke i smanjenje poreza na tvrtke. One zastupaju svoje članove, poduzetnike i mogu uvijek prema gradu uputiti prijedloge – rekao je gradonačelnik Ronko.