Ispiši ovu stranicu
Subota, 17 Ožujak 2018 10:47

SDP je bio suzdržan uz argumente a zašto je HDZ bio suzdržan bez ikakvog obrazloženja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OSVRT KLUBA VIJEĆNIKA SDP-A NA SJEDNICU SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Klub vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije osvrnuo se na proteklu sjednicu Županijske skupštine, na kojoj nije bilo podrške požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za njegovo izvješće o šestomjesečnom radu. No kako su oni odmah na sjednici dali obrazloženje i argumente zašto će biti suzdržani, neće dati podršku izvješću župana, pitaju se zašto vijećnici HDZ-a, a bez ikakvog obrazloženja na Skupštini nisu dali svoju podršku, te su i oni bili suzdržani.

Na posljednjoj sjednice Skupštine Požeško-slavonske županije Klub vijećnika SDP-a postavio je na aktualnom satu dva vrlo važna pitanja koja se odnose na razvoj infrastrukture i turizma na području naše Županije. - Prvo pitanje se odnosi šta će Županija konkretno poduzeti sa prostorom bivšeg odmarališta na Zvečevu koji od rata stoji devastiran i napušten a veliki je turistički i gospodarski potencijal. Drugo pitanje je vezano uz rekonstrukciju ceste od Velike do Jankovca koja je strahovito bitna za cestovni razvoj i povezivanje Požeško-slavonske i Virovitičke županije. Ujedno buduća cesta prolazi kroz Park prirode Papuk što je također i bitno za razvoj parka i turizma. Susjedna Županija je osigurala sredstva i kreće ovoga proljeća u rekonstrukciju i asfaltiranje. Klub vijećnika SDP-a očekuje od Požeško-slavonske županije da napravi konkretne i opipljive korake sa nekakvim rokovima kako bi se navedeni projekti i ostvarili u interesu naših građana. Navedene projekte ćemo pratiti i izvještavati javnost o istima. Bitna i važna točka dnevnoga reda je bila i polugodišnje izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2017. godine. Naš klub vijećnika je bio suzdržan na ovu točku dnevnoga reda. Izvješće sadrži neke projekte koji su bitni za razvoj i funkcioniranje naše Županije a to su produljenje ugovora o zakupu zajedničkih lovišta za 24 lovačka društva, ugovor o financiranju sa vatrogasnom zajednicom, projekt razminiranja, projekt razvoja cikloturizma te energetskih obnova škola na području Županije. Međutim glavni razlozi našega nezadovoljstva su ne praćenje županijske razvojne strategije kroz ovo izvješće gdje se jednostavno ne može vidjeti što je koliko i u kojoj mjeri Župan radio prema temeljnom dokumentu razvoja ove Županije. Samim time ne znamo kuda idemo , kako idemo i u kojoj mjeri napredujemo kroz navedeni plan. Također smatramo da je poduzetnička i gospodarska aktivnost Županije gotovo nevidljiva te nemamo jasan plan razvoja gospodarstva. Poticanje odnosno subvencioniranje trgovačkih društava, zadruga i obrtnika gotovo da i ne postoji što mi ne možemo nikako podržati – istakao je u ime vijećnika Kluba Bruno Horvat, te dodao da smo kao izrazito poljoprivredna županija pomogli razvoj poljoprivrede sa samo 140 tisuća kuna iako je ta stavka za ruralni razvoj planirana sa 300 tisuća kn u proračunu, što znači da je realizacija jako loša. Sigurno ima OPG-ova koji mogu i trebaju ostvariti poticaje međutim iz svega navedenog ili poljoprivrednici nisu znali za projekte ili je stavka za ruralni razvoj samo na papiru.

- Da nam je trenutno situacija loša i gotovo bezidejna najbolje govori podatak da je županijska Razvojna strategija za razdoblje 2016. – 2020. još u postupku izrade – zaključio je Bruno Horvat dodajući da će taj period i vjerojatno isteći dok mi usvojimo Razvojnu strategiju županije.