Petak, 13 Listopad 2017 09:45

Mjesec hrvatske knjige 2017. pod motom „Sve na jednom mjestu“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA NAJAVILA DOGAĐANJA -

POŽEGA - Bogati program i događanja u Mjesecu hrvatske knjige za 2017. godinu koji se pod motom „Sve na jednom mjestu“ održava u cijeloj Hrvatskoj od 15. listopada do 15. studenog, a novinarima su ga predstavile ravnateljica Aleksandra Pavlović te djelatnice na dječjem odjelu Snježana Poljak i na glazbenom odjelu Jelena Baketa. - Inače programi Mjeseca hrvatske knjige su zamišljeni s jednim generalnim ciljem, a to je poticanje čitanja i proizvodnja dodatnih kulturnih sadržaja za sve korisnike knjižnice i dr. Mi smo se i ove godine potrudili osmisliti i pripremiti program, što samostalno, što u suradnji s nekim drugim ustanovama, pojedincima i volonterima. U ovogodišnjem programu Mjeseca knjige imamo tri književna susreta za djecu i dva za odrasle u kojima će u gostima biti autori. Predstavljanje Vlaste Golub za djecu je posebne težine budući se radi o autorici koja će predstaviti nagrađeni roman koji je dobio nagradu za najbolji rukopis. Ono što bih još istaknula vezano uz programe za djecu je jedna radionica s kojom smo krenuli prije dva tjedna a nastavlja se u programu Mjeseca knjige. Radi se o radionici na temu učenja, odnosno, naziv joj je "Kako da učenje ne bude mučenje". To je posebna priča budući ju vode dvije volonterke iz Požege, diplomirane psihologinje a koje su se samoinicijativno javile u želji da ovdje provedu program koji su već provodile dok su studirale u Zadru. On ide subotama za osnovnoškolce, one su pripremile vježbe kojima ih uče raznim metodama učenja i to smatram izrazito kvalitetnim za naše osnovnoškolce – istakla je ravnateljica Pavlović. 

Tijekom mjeseca knjige za djecu će se održati tri radionice i četiri pričaonice dok će odrasli moći prisustvovati projekciji deset dokumentarnih filmova. Slijedećeg utorka od 20 sati na rasporedu je film "Dah" a posljednji u nizu, svakog utorka, bit će prikazan 12.prosinca. Posebno će zanimljiva biti projekcija Hrvatskog filma „Film Slobodni“ koja je na repertoaru 21. studenog, a nakon projekcije je druženje sa redateljem Tomislavom Žaje.

Obzirom da se ove godine obilježava 155 godina od prve požeške tiskare i 140 godina od smrti Miroslava Kraljevića, 25.listopada bit će otvorena izložba "Požeška Tiskara 1862. - 1945." koju priprema Jasenka Bešlić.

Ove godine od 16.-21. listopada u haustoru knjižnice održati će se sajam knjiga u radnom vremenu knjižnice, a sve knjige se prodaju po 10,00kn.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska