Nedjelja, 26 Kolovoz 2012 14:49

Arheolozi i konzervatori obišli Viškovački grad

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRAĐANSKA INICIJATIVA KUZMICA POKREĆE PROJEKTE -

KUZMICA - Građanska inicijativa Kuzmica intenzivno djeluje u svojim nastojanjima da pokrene obnove objekata povijesne baštine na području Kuzmičke župe na što se već desetljećima čeka. Ovih dana realiziran je i obilazak utvrde Viškovačkog grada u suradnji sa konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i arheolozima iz Splita specijaliziranim za arheologiju, geodeziju i istraživanja povijesnih građevina. Arheolozi Vedran Katavić i Josip Bukmaz bili su oduševljeni samom utvrdom kao i lokacijom na kojoj se nalazi, a za utvrdu kažu da je iznimno izazovna za istraživanje pogotovo jer jako malo povijesnih podataka postoji o istoj a ista seže duboko u povijest. Nitko do danas nije uopće obišao ovu utvrdu od strane arheologa s konkretnim ciljem „da se ona doista istraži“. Ispred konzervatorskog odjela ministarstva kulture Viškovački grad je obišla i zamjenica pročelnika Viktorija Ciganović, arheolog i konzervator, koja također nije krila oduševljenje tajanstvenošću viđene utvrde.

Vikovaki_grad_2- U građanskoj inicijativi smo zaključka kako za ovakve zahvate ima veliko zanimanje kako javnosti tako i u samom Ministarstvu kulture, jer gdje god smo dostavili upite ili se telefonski obratili gotovo svagdje pohvaljuju naš rad i djelovanje koje ne ostaje samo na razgovorima nego i konkretno djelujemo svojim idejnim prijedlozima, izradom programa i simulacija, obavještavanjem javnosti putem medija, naše web i facebook stranice, a tako i svi djelatnici institucija u koje se obraćamo srdačno izlaze u susret pri pomoći oko procedura kojih se moramo pridržavati kako bi što efikasnije dostizali ciljeve koje smo zacrtali -  kaže Miro Rašić, predsjednik udruge.

Smjernice im je dao i pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac za sudjelovanje u programima ministarstva koji se nude za ovakve oblike arheoloških istraživanja i obnove spomeničke baštine.

Dogovorena izrada troškovnika za razna arheološka snimanja Viškovačkog grada i izradu planske dokumentacije za arheološka istraživanja te restauratorsku sanaciju objekta što će biti nominirano u Ministarstvu kulture za financiranje u slijedećoj godini po fazama kako.

Vlasnik čestice na kojoj je Viškovački grad su „Hrvatske šume“ a udruga je i s njima obavila razgovor. Vikovaki_grad_3

Arheolozi Vedran Katavić i Josip Bukmaz nakon napornog putovanja do nas izjavili su kako su oduševljeni samom utvrdom kao i lokacijom na kojoj se nalazi, za utvrdu kažu da je iznimno izazovna za istraživanje pogotovo jer jako malo povijesnih podataka postoji o istoj a ista seže duboko u povijest,  te stoga jer nikada nitko do danas nije uopće obišao ovu utvrdu od strane arheologa s konkretnim ciljem „da se ona doista istraži“. Ispred konzervatorskog odjela ministarstva kulture Viškovački grad je danas obišla i zamjenica pročelnika gđa Viktorija Ciganović (arheolog i konzervator) koja također ne krije oduševljenje tajanstvenošću viđene utvrde. 

- Ove jeseni planiramo urediti i obilježiti stazu od Srednjeg sela i Viškovaca do Utvrde Viškovački grad te postaviti turističku signalizaciju u suradnji s Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije kako bi mještani i svi koji žele obići Utvrdu lakše se snalazili kao i slobodnije preporučivali izlete prijateljima i poznanicima dok se sve planirane istražne radnje i obnova ne realizira – dodaje Miro Rašić.

Građanska inicijativa je dostavila prijedlog Ministarstvu kulture za preventivnu zaštitu Viškovačkog grada kao i Kuzmičke hidrocentrale jer ti objekti nisu bili zaštićeni.