Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 12:35

Održan Dan nacionalnih manjina Grada Lipika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

LIPIK - Već tradicionalna, četvrta po redu, manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina praćena bogatom gastronomskom ponudom udruga i vijeća nacionalnih manjina iz Lipika i okolice održana je u perivoju Lipika. Ove godine domaćin manifestacije bilo je Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Lipika. Prezentirale su se četiri nacionalne manjine: Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika, Češka nacionalna manjina Grada Lipika, Zajednica Talijana Lipik i Društvo Mađara Grada Lipika. Te udruge: hrvatsko-njemačkog prijateljstva i ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. 

Prisutnima se obratio Darko Derenj, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika, koji je istaknuo da Vijeće izuzetno dobro surađuje s gradskom upravom u rješavanju brojnih problema s kojima se susreću pripadnici srpske nacionalne manjine Grada Lipika te da se ta suradnja iznimno poboljšala u prethodnih nekoliko godina. Istaknuo je da je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika na svojoj sjednici donijelo odluku da na Danu nacionalnih manjina dodijeli posebno priznanje gradonačelniku Vinku Kasani želeći se na taj način zahvaliti na razumijevanju i potpori koju Vijeće dobiva za svoj rad.

Vinko Kasana u svom se obraćanju zahvalio Vijeću te je je pozdravio sva Vijeća i udruge nacionalnih manjina koje djeluju na prostoru Grada Lipika te sve uzvanike između ostalih Miroslava Grozdanića, zamjenika župana Požeško-slavonske županije, paroha Pakračkog oca Đorđa Todorovića i Milana Radakovića predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine općine Đulovac. Gradonačelnik je sve goste upoznao sa životom u Gradu Lipiku te planovima Grada u budućnosti. Prisutnima se obratio i Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije iz redova srpske nacionalne manjine. Istaknuo je da manifestacija Dana nacionalnih manjina u sklopu obilježavanja Dana Grada služi na čast svima stanovnicima ovog kraja. Bogatstvo kulture srpske nacionalne manjine svojim su kulturno-umjetničkim programima prikazali KUD "Zora" iz Silaša, SKD "Prosvjeta" - pododbor Garešnica te SKD "Prosvjeta" - pododbor Slatina. Na kraju programa predstavili su se i članovi KUD-a "Lipik" iz Lipika. Nakon programa svi gosti mogli su uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi nacionalnih manjina Grada Lipika.