Utorak, 05 Rujan 2017 10:36

25. Hrvatski festival jednominutnih filmova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OD 5. DO 9. RUJNA 2017. GODINE -

POŽEGA – Jubilarni 25. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi kreće od danas i traje do 9. rujna. Zbog zbivanja u HAVC-u koja su utjecala i na požeški filmski festival, cijela je priča iz svibnja smještena u rujan. Organizatori, Udruga GFR Film-Video Požega ipak je i ove godine uz službeni program festivala pripremila cijeli niz popratnih zbivanja koja su objedinjena u Požeškom filmskom tjednu.

IMG 9444Ovogodišnji Hrvatski festival jednominutnih filmova, unatoč malom kalendarskom izletu, privukao je kao i njegovi prethodnici veliki broj autora, pa je na natječaj stiglo 449 filmova iz 49 zemalja svijeta, a nove zemlje su Kostarika, Pakistan i Bangladeš U 25 godina Festivala sudjelovali su autori s filmovima iz čak 83 zemlje svijeta.

- Festival je iznimno ove godine smješten u rujan, ali već nagodinu vratit ćemo se u svibanjsko izdanje. No, osim datuma, sve dobre stvari ostale su iste. Ove godine u službeni program festivala odabrano je 60 filmova, a kao i prethodnih godina, stručno povjerenstvo donijet će odluku o osvajačima grand prixa te zlatne, srebrene i brončane plakete. Svog favorita birat će i publika, a bit će dodijeljena i nagrada UNICA-e – rekao je predsjednik GFR Film Video Požega Željko Balog.

Uz sam Festival, Požežanima i gostima brojne popratne aktivnosti s filmskim predznakom donosi i Požeški filmski tjedan. Program tjedna ispunjen je filmski radionicama za animaciju za učenike osnovnih škola te projekcijom filma “Uzbuna na zelenom vrhu” u Gradskom kazalištu Požega. U srijedu 6. rujna dolazi posebna poslastica za ljubitelje dobrog filma – višestruko nagrađivani hrvatski igrani film “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića. Film će biti prikazan u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 19,00 sati, a ulaznica se po cijeni od 20,00 kuna može nabaviti na blagajni kazališta.

U četvrtak u Galeriji Ciraki bit će postavljena izložba fotografija čiji su autori Jean Marc Caracci i Robert Demo. Glavno zbivanje, festivalska večer s izborom najboljih filmova, održat će se u petak, 8. rujna od 20,00 sati. Karte za službeni program moći će se nabaviti na blagajni kazališta, ali “male” projekcije održat će se istovremeno u Boltama, Alibiju i Tom Klubu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska