Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2017 11:10

Prva večer i Festival običaja donijela izbor najšokice i najbećaruše

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAPOČELO 49. IZDANJE SEDMODNEVNOG AUREA FESTA POŽEGA 2017. -

POŽEGA – Ovogodišnje 49. izdanje sedmodnevnog Aurea festa Požega 2017. donijelo je niz aktivnosti, od ranog popodneva, do kasnih večernjih sati. Sve je započelo na maloj pozornici Trga sv. Terezije, pripremama za obaranje Guinness-ovog rekorda u najvećem broju svirača i pjevača u izvođenju jedne pjesme. Pripreme se odvijaju drugi puta, a stotinjak glazbenika od onih najmanjih do glazbenika iz bandova koji su izveli pjesmu We Will Rock You grupe Queen.

IMG 3418Druga aktivnost, Festival običaja započeo je velikim mimohodom gradskim ulicama, od Željezničkog kolodvora do Trga sv. Trojstva u kojemu su sudjelovali, Gradska glazba Trenkovi panduri, desetak povijesnih postrojbi u svečanim i živopisnim uniformama, KUD Berda iz Brestovca, KUD Šijaci iz Biškupaca, GKUD Požega, KUD Požeška dolina iz Požege, KUD Svilenka iz Buka, KUD Poljadija iz Grabarja, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, KUD Bektež, KUD Orljava iz Pleternice, jahači i konjske zaprege konjogojstvenih udruga Požeštine, udruge vinara iz Kutjeva i Požege, te Udruga šljivara iz Požege sa vatrenim strojem za šljivovicu. KUD-ovi su dio svog programa plesova i pjesama izveli na ulicama i trgovima pred okupljenim građanima a dio na velikoj pozornici na Trgu sv. Trojstva. Povijesne postrojbe su svoj svečani postroj postavile uz veliku pozornicu, a svečani prijavak podnijeli su požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, koji je obišao sve povijesne postrojbe.

Okupljene posjetitelje i goste grada Požega pozdravio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, koji je istakao da upravo na pitanje pjesme Umireš li Slavonijo, mi ovakvim događanjima i smotrama ljepote, narodnih nošnji, pjesme, plesova, konjanika i zapr5ega, pokazujemo da Slavonija ne umire. - Slavonija IMG 3461živi i ponosi se svojom kulturom i tradicijom, a središte toga ovih sedam dana je upravo Požega sa svojim festivalom. Gledajući upravo ova naša kulturno umjetnička društva, naše konjanike i mladost, sva naša srca moraju zatitrati, vraćaju nam se sjećanja na lijepa prošla vremena, no moramo promišljati i na našu budućnost, koja je ugrožena odlaskom mladih u svijet. Pozivam stoga mlade koji su otišli ili se spremaju otići, da dobro promisle, da se vrate, jer ovdje u Požeško-slavonskoj županiji je ipak najljepše.

Sedam dana i sedam noći festivala, zabave i smotri, pjesme i plesa, 49. Aurea festa otvorio je domaćin, požeški gradonačelnik Darko Puljašić pozivajući sve - Otvorimo dušu, pokažimo ono što znamo, što imamo, što možemo. Pozivam sve vas da budemo ono što jesmo, otvorenog srca, široke slavonske duše, da svi koji dođu u Požegu, ne moraju otići na Tekiju piti vode, pa da se opet vrate k nama, oni će se svakako vratiti. Sretan sam, zadovoljan i ponosan što mogu biti jedan među vama jednakima, vaš gradonačelnik. Nadam se kako ćemo svi zajedno sve naše drage goste dobro ugostiti, da ćemo se svi dobro zabaviti i cijeloj Hrvatskoj i svijetu pokazati ono što imamo. Mi se ne smijemo stidjeti, jer smo možda mali narod, ali srcem i dušom smo veliki. Kroz cijelu svoju povijest pokazali smo da znamo, da možemo, da se ne bojimo.

IMG 3491Nakon programa folklornih i pjevačkih društava na veliku pozornicu izašlo je pet djevojaka i snaša, ljepotica u konkurenciji za titulu najbećaruše, najgizdavije i najšokice. Natjecale su se Barbara Knežević, KUD Berda Brestovac, Đurđica Šolić, KUD Grabarje, Veronika Ivančević iz Krivaja, Anita Rotar iz Pleternice, Anita Nekić iz Mokreša, članica KUD Poljadija Grabarje, Kristina Halas iz Osijeka, a najgizdavijom šokicom proglašena je Marta Grgić, iz Brestovca, učenica 8. razreda, najmlađa učesnica, članica KUD Berda Brestovac. Titulu najbećaruše ponijela je Danijela Ergović iz Turnića, članica požeških folkloraša, dok je lentu za najautentičniju nošnju ponijela Stoja Damljanović, članica KUD Šijaci iz Biškupaca, rođena na Kosovu, udana u Biškupce a nosila je nošnju svoje svekrve.

Tekst/foto: Vladimir Protić