Četvrtak, 29 Lipanj 2017 14:08

Skulpture i reljefi Nediljka Ožića u drvetu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SAMOSTALNA IZLOŽBA PLETERNIČKOG SAMOUKOG KIPARA -

PLETERNICA – Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica bila je domaćinom zanimljive izložbe skulptura i prikaza u drvetu, 68-godišnjeg pleterničkog kipara, Nediljka Ožića. U holu i izložbenim aulama izložio je tridesetak skulptura, kipova reljefa, prikaza iz života, lova, rada u polju, od raspela do scene posljednje večere, do aktova i raspela, ukrasnih štapova. Kiparstvom se bavi 28 godina, do sada je izradio preko 200 radova u drvetu, a svoju prvu izložbu imao je 1996. u Osijeku, kojom je privukao veliku pozornost na svoj rad. Izlagao je u Zagrebu u Galeriji naivne umjetnosti. Radi u svim vrstama drveta, od hrasta do oraha, a čitav stvaralački opus posvetio je Slavoniji i Slavoncima. Intenzivnije radi kada je nakon nesreće na radu, u kojoj je jedva preživio, otišao u mirovinu, i našao svoj mir u drvetu, radu s drvetom i skulpturama.

- On je samouki kipar, s Božjim darom, nemirna duha, ranjenog motivima slavonskog življenja, vjerni tragač pun emocija, igrajući se tvrdim hrastom dotiče starca, ali i pastira, ženu sa srpom, lovca s puškom, zlatna slavonska polja, djevojčicu s guskom, zaljubljenog baju bećarinu. Slavonija mu trese srce i progoni ga, ona ga krijepi, ona ga nosi, ona ga njiše, ali samo do novog stvaralačkog djela, gdje nalazi težak duševni mir. On vječno nešto traži, traži odgovor što je umjetnost, a sam kaže to je život i samo život. Svojim neobičnim skulpturama, reljefima i štapovima postao je prepoznatljiv umjetnik. Njegova djela i neobična raspela krase zidove diljem Lijepe naše, Europe i Amerike – ističe ravnatelj Knjižnice, Franjo Novak u svom predstavljanju autora.

Predstavljanje su uveličali glazbenim programom Muška pjevačka skupina Grabarčani i na gitari Vladimir Štibrić. Uz brojne sugrađane izložbi je nazočila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

Tekst/foto: Vladimir Protić