Srijeda, 28 Lipanj 2017 11:22

47. Varaždinske barokne večeri u vinskom podrumu Ive Enjingija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOCIJA BAROKNIH VEČERI NAJAVLJENA U HRNJEVCU, (petak), 30. LIPNJA U 19 SATI U VINSKOM PODRUMU -

HRNJEVAC – Naš najpoznatiji vinar Ivo Enjingi s ponosom najavljuje da će njegov vinski podrum ponovno biti i hram kulture, jer će se upravo u vinskom podrumu na Hrnjevcu održati promocija 47. Varaždinskih baroknih večeri s bogatim glazbenim programom. Stoga Ivo Enjingi poziva sve ljubitelje barokne glazbe na promociju koja će se održati u petak, 30 lipnja, od 19 sati, da dođu uživati u opojnim okusima vinske kapljice i zvucima barokne glazbe. Kako je zemlja partner baroknih večeri, na koncert u Hrnjevcu barokne večeri dolaze direktno s promocije u Pečuhu.

VBV dan deseti 15Na programu će biti: Allessandro Grandi O quam pulchra es, Barbara Strozzi L'amanto segretto, Balassi Bálint O svojoj vječnoj i neuništivoj ljubavi (Az ö szerelmének örök és maradandó voltáról), Giulio Caccini Amor ch'attendi, Alessandro Piccinini Chiaconna in partite variate, Anon Polonica (Cajoni Codex, oko 1670.), Giorgio Mainerio Ungarescha, Nikola VII Zrinski Fantasia Poetica (odlomak) (Az vadász elnyugszik), Tradicionalna Mađarska Akkor szép az erdő mikor zöld (Lijepa je šuma kad je zelena), Tradicionalna Hrvatska Međimurski čardaš, Pjesme Balassi Bálinta i Nikole Zrinskog u prepjevu Envera Čolakovića.

Nastupaju: Sofija Cingula, mezzosopran - Voditeljica je Odsjeka za Solo pjevanje Muzičke akademije u Puli. Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe, Zoran Kelava, narator - samostalni umjetnik, dramski glumac, pjesnik, satiričar, neumorni renesansni duh, Pantagruel i negromant hrvatskog glumišta, Andrija Maronić, cimbal – najpoznatiji hrvatski cimbulaš, zaslužan što je Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture (2012.) odlučilo da umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju ima svojstvo nematerijalnoga kulturnoga dobra Hrvatske, Igor Paro, teorba, barokna gitara- multiinstrumentalist čiji ogromni koncertni repertoar obuhvaća glazbu za čitav niz historijskih trzalačkih glazbala od renesanse i baroka do klasike i romantizma 19. stoljeća: renesansne lutnje od 6 do 10 parova žica, vihuelu de mano, teorbu, baroknu gitaru, citern i baroknu mandolinu, kao i romantične gitare s 6 i 8 žica. Jedan je od rijetkih lutnjista u Hrvatskoj sa znanjem i iskustvom realizacije šifriranog basa (basso continuo).

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska